Ege Postası
Geri

Göçmenleri suçlayan kitap 1,5 milyon, mağdur göçmenin kitabı 10 bin sattı

Almanya’da yayınlanan iki kitaba gösterilen ilgideki bariz farklılık, ülkede Türk toplumuna karşı geliştirilen önyargıları somut hale getiren örnekler arasında yerini aldı. Almanya’daki Türkleri problem olarak tanıtan Thilo Sarrazin’in...
Göçmenleri suçlayan kitap 1,5 milyon, mağdur göçmenin kitabı 10 bin sattı
Haberler / Dünya
29 Ağustos 2013 Perşembe 09:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya’da yayınlanan iki kitaba gösterilen ilgideki bariz farklılık, ülkede Türk toplumuna karşı geliştirilen önyargıları somut hale getiren örnekler arasında yerini aldı. Almanya’daki Türkleri problem olarak tanıtan Thilo Sarrazin’in kitabının bugüne kadar 1,5 milyon satarken, babasının aşırı sağcı NSU terör örgütü tarafından katledilmesinden sonra yaşadıklarını kaleme alan Semiya Şimşek’in kitabı ilk altı ayda sadece 10 bin adet satıldı. Tiraj, ‘Asrın Davası’na olan ilgisizliği ortaya koydu.

Almanya’da 8′i Türk, biri Yunanlı esnaf ile ve bir Alman kadın polisin katili olan ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) adlı terör hücresinin cinayetleri hukuken ve siyasi olarak ele alınıyor, ancak toplumda yaşanan olaylarla ilgili bir özeleştiri ve sorgulamaya pek rastlanmıyor. Cinayetlerle ilgili olarak Federal Meclis Araştırma Komisyonu’nu oturumlarını tamamlayarak 1357 sayfalık bir nihai rapor hazırlarken, Münih Eyalet Mahkemesi ise terörist çeteden geriye kalan Beate Zschäpe ve yardımcılarının suçunu tespit etmeye çalışıyor.

Asrın Davası olarak nitelendirilen NSU Davası devam ederken, Alman okurunun söz konusu cinayetlerle yüzleştiğini söylemek oldukça zor görünüyor. Bunu iki kitabın satış sayılarında da görmek mümkün. Almanya’daki Türkleri hedef alan, zekaları ile alay eden ve adeta Almanya’nın geleceği için problem olarak yansıtan Thilo Sarrazin Bild ve Der Spiegel gibi dergi ve gazetelerin yardımı ile de Almanya’nın en çok satan kitabının yazarı olmuştu. Sosyal Demokrat Partili Sarrazin’in 23 Ağustos 2010 tarihinde yayınlanan ‘Almanya Kendini Ortadan Kaldırıyor’ başlıklı kitabı bugüne kadar toplam 1,5 milyon adet sattı. Böylelikle Sarrazin’in kitabı Almanya tarihinin en çok satan kitapları arasında yer aldı.

NSU çetesinin öldürdüğü Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek de bir kitap yazdı. Rowohlt Berlin yayınevi tarafından çıkarılan kitap ‘Schmerzliche Heimat. Deutschland und der Mord an meinem Vater’ başlığını taşıyor (Türkçesi: Acılı vatan. Almanya ve babamı hedef alan cinayet).

Ancak bu yılın 8 Mart tarihinde çıkan bu kitap yayınevinden verilen bilgiye göre bugüne kadar sadece 10 bin sattı. Şimşek, küçük yaşta babasının sadece Türk olduğu için öldürülmesini yaşamak zorunda kalmanın yanı sıra güvenlik birimlerinin fahiş itham ve suçlamalarına maruz kaldıklarını kitabında anlatmıştı.

Şimşek, “Babam öldürüldüğünde neredeyse suçlu çıkarılmak istendi. Polis babama iftira atarak, ailesinden ifade almaya çalıştı. Almanya’da bunların yaşanabileceği hiç aklıma gelmezdi. 'Mağdur' olmamıza bile izin verilmedi.” ifadelerini kullanmıştı. Güvenlik birimleri, Semiya Şimşek’in katledilen babasının uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla ve ikinci bir aile kurup çocuk sahibi olmakla suçlamıştı.

Suçlayan ile mağdur tarafına gösterilen ilgideki bu dengesizlik yaşanan olaylardan kendi ders çıkarılmadığı şeklinde yorumlanıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası