Ege Postası
Geri

Obama, Washington Yürüyüşü’nün 50. yılında konuştu

ABD Başkanı Barack Obama, Martin Luther King’in önderliğinde Washington’a ‘iş ve özgürlük’ talebiyle yapılan yürüyüşün 50. yılı vesilesiyle düzenlenen kutlamada konuştu. O dönemde siyahilere eşit haklar verilmesi adına gerçekleştirilen...
Obama, Washington Yürüyüşü’nün 50. yılında konuştu
Haberler / Dünya
29 Ağustos 2013 Perşembe 00:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ABD Başkanı Barack Obama, Martin Luther King’in önderliğinde Washington’a ‘iş ve özgürlük’ talebiyle yapılan yürüyüşün 50. yılı vesilesiyle düzenlenen kutlamada konuştu. O dönemde siyahilere eşit haklar verilmesi adına gerçekleştirilen sivil direnişten övgüyle bahseden Obama, “Onların yürümesi sayesinde Amerika daha adaletli oldu.” dedi.

Siyahilere ırksal eşitlik görüşleriyle tanınan sivil haklar savunucusu Martin Luther King’in 1963 yılında Washington Yürüyüşü kapsamında yaptığı ve ‘Bir rüyam var’ olarak bilinen konuşması ABD’de ırksal eşitliğin dönüm noktası olarak kabul edilir. Yağmura rağmen Ulusal Meydan’ı dolduran Amerikalılar bu efsanevi konuşmanın 50. yılında halka seslenecek olan ABD’nin ilk siyahi başkanı Obama’yı merakla bekledi.

Başkan Barack Obama, King gibi Lincoln Anıtı önünde halka seslendi. 1963’den bu yana ABD’de sivil haklar konusundaki değişimden bahsetti. O dönemde yürüyüş yapanların sadece siyahilerin değil ülkedeki tüm etnik unsurların geleceğini değiştirdiğini ifade eden Obama, “Sadece Afrikan-Amerikalılar için değil, kadınlar ve Latinler, Asyalılar ve yerli Amerikalılar, Katolikler, Yahudi ve Müslümanlar, eşcinseller ve engelli Amerikalılar için. Amerika sizin için ve benim için değişti.” dedi.

ABD Sivil Haklar ve Oy Verme Hakları Kanunu’nun o dönemden sonra imzalandığına vurgu yapan Obama, özellikle siyahilere kamu alanında tüm kapıların açıldığına dikkat çekti. Obama, “Onlar yürüdükleri için şehir meclisleri ve eyalet yasama organları değişti. Ve Kongre değişti. Ve evet. Sonunda, Beyaz Saray değişti.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında ekonomik eşitsizliklere de değinen Obama, bu konuda halen problemlerin var olduğunu bu sebeple King’in umut ettiği eşitliğe henüz tam manasıyla ulaşılamadığına işaret etti.

Törende Obama’nın yanı sıra eski başkanlar Bill Clinton ve Jimmy Carter da kısa birer konuşma yaptı. Tören dolayısıyla bölgede üst düzey güvenlik önlemleri alındı. Amerikalılar tören alanına giriş yapmak için saatlerce güvenlik noktalarında sıra beklemek zorunda kaldı. Sıcak hava ve yoğunluktan dolayı fenalaşanlara sağlık ekipleri müdahale etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası