Ege Postası
Geri

Görmez: Cumhuriyet dönemi cami mimarisinde kadın yok sayıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kadının camideki yerinin çok az olma nedeninin, Cumhuriyet dönemi cami mimarisi olduğunu söyledi. Görmez, “Osmanlı dönemi mimarisine bakıyoruz. Büyük mabetler yapılmış. Burada iki güzel...
Görmez: Cumhuriyet dönemi cami mimarisinde kadın yok sayıldı
Haberler / Güncel
2 Ekim 2013 Çarşamba 14:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kadının camideki yerinin çok az olma nedeninin, Cumhuriyet dönemi cami mimarisi olduğunu söyledi. Görmez, “Osmanlı dönemi mimarisine bakıyoruz. Büyük mabetler yapılmış. Burada iki güzel bölme var. Birisi ‘Sultan mahfili’ diğeri ise ‘Hatun mahfili’. O dönemlerde yapılmış kadınlara ait yerlere gıpta ederek bakıyoruz. Cumhuriyet dönemi mimarimizde ise kadını yok sayan bir cami mimarisi görüyoruz. Bu yapıyı tekrar gözden geçirmeliyiz.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Görmez, ‘Din Görevlileri Haftası’ etkinlikleri kapsamında kadının camideki yerini ele alan bir konuşma yaptı.

Günümüzde bir çok camide kadınların namaz kılabileceği bir seccadelik yerin olmadığını dile getiren Görmez, “ Bazen bayan kardeşlerimiz bu camilerin fotoğraflarını çeker ve bana bir küçük not bırakarak yollarlar. Bu kardeşlerimiz bana 'Hocam, 90 bin kişilik camilerin bulunduğu bu ülkede Allah’ın kadın kullarına reva gördüğünüz bu mudur' mesajını verir” diye konuştu.

Kadınların camideki sayısını artırmak için yoğun bir çaba içinde olduğunu anlatan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, kadınların camiye gelememesine neden olan üç husus üzerinde durdu.

Bu sorunlardan birincisi olarak, zihniyet sorununa işaret eden Görmez, “Kadın telakkimiz, bu zihniyete tesir eden yanlış gelenek ve göreneklerimiz, örf ve adetlerimiz. Kadının camiye gitmeme nedenini kimse dinde aramasın. Bunun birinci nedeni örf ve adetimizdir. Peygamberimiz minbere çıkıp hutbe verdiğinde onu sadece Allah’ın erkek kulları dinlemezdi. Aynı zamanda Allah’ın kadın kulları da dinler, hatta bazı yerlerde Efendimiz'e 'ben burayı anlamadım' diyerek seslenirlerdi. Efendimiz de onların sorularını tüm erkek sahabeler huzurunda cevaplardı. Şimdi o dönemde olan bu hususu şuan Kocatepe Camii’nde düşünebiliyor musunu? Maalesef bu konuda ciddi bir zihniyet problemi yaşıyoruz.” dedi.

Kadının camiye gelememesinin 2. nedeni olarak ‘Aile ve cami tasavvuru’ nu gösteren Görmez, ailecek camiye gidilmesini tavsiye etti. Prof. Dr. Görmez, “Bugün ailelerin birlikte gidebileceği yerler var. Ama toplumumuzda ‘Haydi bu sabah namazına ailece gidelim’ gibi bir tasavvurumuz var m? “ diye sordu.

3. neden olarak mimari soruna dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı, Cumhuriyet Dönemi mimarisinde kadının ibadethanede yerinin olmadığını vurguladı. Bu mimariyi yeniden gözden geçirmenin mecburiyetine değinen Görmez, bundan sonra yapılan camilerde kadınların namaz kılacağı yerleri genişleteceklerini aktardı. Mehmet Görmez, “Kadınlarımız, kızlarımızın namaz kılabileceği mekanlar çok olsun. Bundan sonra ki camilerimizde mihrap o kadar yüksek olsun ki, yukarıda namaz kılan kadın kardeşlerimiz, aşağıda namaz kılanlar kadar mihraba müteveccih olsun. Kadınların namaz kıldığı yerler öyle bir genişlesin ki erkekler gıpta ederek baksın.” şeklinde konuştu.

ALLAH CİNSİYET AYRIMI YAPANI SEVMEZ

Günümüzdeki cinsiyet ayrımına değinen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cinsiyet ayrımı yapanlarla ilgili şöyle bir kıssa anlattı: “Hz. Meryem’in annesi, Hz. Meryem’e hamile iken onu mihraba adadı. Doğum yaptıktan sonra kızı olduğunu öğrenince Hz. Meryem’in annesi biraz utanarak, ‘Allah’ım ben onu daha doğmadan sana adamıştım. Ancak ben bir kız doğurdum’ deyince Allah kadın-erkek ayrımı yapanlara adeta cevap niteliğinde şu cümleyi kullandı: ‘O doğurduğun kız çocuğunun Rabbi, onu en güzel şekilde kabul etti.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası