Ege Postası
Geri

Güney Afrika’da maden krizi: 1 ölü

Güney Afrika’da Lonmin Platin madeninde sendikacılar arasında çıkan kavgada bir madenci öldü. Geçen yıl 34 madencinin polis kurşunlarına hedef olduğu Marikana’ya yakın bir yerde gerçekleşen olayda 1 kişinin de yaralandığı bildirildi....
Güney Afrika’da maden krizi: 1 ölü
Haberler / Dünya
3 Haziran 2013 Pazartesi 16:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güney Afrika’da Lonmin Platin madeninde sendikacılar arasında çıkan kavgada bir madenci öldü. Geçen yıl 34 madencinin polis kurşunlarına hedef olduğu Marikana’ya yakın bir yerde gerçekleşen olayda 1 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) sözcüsü Mxhasi Sithethi olayın ardından yaptığı açıklamada, “ İki kişi ofisimize ateş açtı. Dışarıdaki sendikacı arkadaşımız binanın içine kaçmaya çalışsa da saldırganlar takip ettiler ve öldürdüler.” dedi.

Güney Afrika’da bugün İsviçre merkezli Glencore Xstrata maden firması, geçen hafta krom ocağında yasadışı greve katılan bin çalışanının görevine son verdiğini açıkladı.

Ülkede trajik Marikana katliamından beri maden grevleri dinmek bilmiyor. Avrupa ve Amerika merkezli maden firmaları her defasında onbinlerce madenciyi işten atmakla tehdit ederken, hükümet orta yolu bulmaya çalışıyor.

Dünyanın en zengin elmas, altın, platin madenlerine sahip Güney Afrika’da, NUM ile Maden işçileri ve İnşaat Birliği Sendikası (AMCU) arasında çıkan çatışmalarda geçen yıl en az 50 kişi hayatını kaybetti. AMCU, NUM’u işçilerin haklarını savunmamakla ve maden sahipleri ile beraber hareket etmekle suçluyor.

Marikana faciası yaşandığında NUM’un genel sekreteri ve yönetim kurulu üyesi şu anda iktidar partisi ANC’nin başkan yardımcısı Cyril Ramaphosa idi. Ramaphosa, olaylardan sonra görevinden istifa etmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası