Ege Postası
Geri

Gürcistan’da eşcinsel yürüyüşü şiddete dönüştü( Haber-Analiz)

Gürcistan’da din adamlarının eşcinsel yürüyüşüne tepkisi şiddete dönüştü. 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü yürüyüşü için sabah saatlerinde başkent Tiflis’in Rustaveli Caddesi’nde toplanan eşcinsel grup, din...
Gürcistan’da eşcinsel yürüyüşü şiddete dönüştü( Haber-Analiz)
Haberler / Dünya
17 Mayıs 2013 Cuma 16:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Gürcistan’da din adamlarının eşcinsel yürüyüşüne tepkisi şiddete dönüştü. 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü yürüyüşü için sabah saatlerinde başkent Tiflis’in Rustaveli Caddesi’nde toplanan eşcinsel grup, din adamlarından oluşan karşı grubun tepkisiyle karşılaştı. Çıkan arbedede onlarca kişi yaralandı. Eşcinselliğin büyük bir hastalık olduğunu, bunun Gürcü geleneklerinde kabul edilemez bir mana taşıdığını söyleyen din damaları, şiddette başvurdu. Güvenlik güçleri bölgeye gönderdikleri otobüslerle saldırıya uğrayan eşcinselleri kurtarmaya çalıştı.

DİN ADAMLARINDAN “SODOM VE GOMORE” VURGUSU

“Gürcistan’da Eşcinselliğe Hayır !” ve “Gürcistan’ın Sodom ve Gomore Olmasına İzin Vermeyeceğiz” yazılı pankartlarıyla eşcinsellerin üzerine yürüyen din adamları, karşı tarafın yürüyüşü iptal etmediği sürece meydanda kalacaklarını söyledi.

Gruplar arasında meydana gelen çatışmadan etkilenen halk ise yaşadığı şoku üzerinden atamadı. Çatışma arasında yaşadıklarını anlatan gazeteci Marion Kipiani şunları söyledi : “Gürcistan’ı çok seviyorum, fakat bugün ilk kez hayal kırıklığına uğradım. Eşcinsellerin yürüyüşünü izlemek için ben de onlara katılacaktım, ancak bunun adı yürüyüş yerine saldırıya uğramak oldu. Sözde Ortodokslar sözüm ona Gürcü geleneklerini koruyorlarmış. Olaylar sırasında birden kendimi büyük bir tehlike içinde buldum. Vaçnadze Caddesi üzerinde bir minibüs saldırıya uğradı ve bir kız başından ağır bir darbe aldı. Melikişvili Caddesi üzerinde ise bazı gençler saldırganlar tarafından kovalanıyordu. Saldırganların elinde hançerler vardı. Gençleri sıkıştırdıkları yerde kan akıtmak istediklerini söyleyerek bağırdılar. Neyse ki bazı yerlerde polis kordonu saldırganları durdurmayı başardı. Bu nefret, hoşgörüsüzlük ve saldırganlık bu ülkede beklemediğimiz şeyler.”

Adalet Bakanı Tea Tsulukiani yayınladığı beyanatta herkesin ifade özgürlüğüne sahip olduğunu, ancak gruplar arasında şiddete kesinlikle müsamaha gösterilemeyeceğini ve herkesin aynı ülkenin vatandaşı olarak birlik beraberliği koruması gerektiğini açıkladı.
Gürcistan Genç Avukatlar Birliği Başkanı Kakha Kojoridze ise ülkede ifade özgürlüğünün büyük tehdit altında olduğunu ve polisin yeterli tedbiri almamasından dolayı bu tür olayların devam edeceğini ifade etti.

Çeşitli yorumcular kilisenin siyaset ve toplum üzerinde artan etkisinin korkutucu boyuta ulaştığını belirtiyor. Kilise daha önce de hükümetin bastırdığı kimlik kartlarında şeytan sembolü olarak adlandırılan 666 sayısının yer aldığı iddia ederek, hükümeti protesto etmişti. Yapılan protestolar sonucunda hükümet kartların farklı tasarımla yeniden bastırılacağına söz vermişti.
Gürcü Ortodoks Kilisesi Patriği 2. İlia, 16 Mayıs’ta eşcinsel yürüyüşünün iptali için hükümeti uyarmış ve din adamlarının bu gösteriyi kabul etmeyeceğini söylemişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası