Ege Postası
Geri

Güven, Bakanları soru yağmuruna tuttu

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, engelli bireylere verdiği desteği Meclis'te de kanun teklifleri, soru ve araştırma önergeleri ile sürdürüyor.
Güven, Bakanları soru yağmuruna tuttu
Haberler / Politika
12 Nisan 2013 Cuma 11:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Hükümet yetkililerinin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın engellilerin istihdamını arttırdıklarına yönelik söylemlerinin gerçekliği konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek isteyen Güven, konuyla ilgili 4 Bakan'ı soru yağmuruna tuttu. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'a bir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e, üç, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a bir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e dört olmak üzere tam 9 tane soru önergesi veren Prof. Dr. Güven, istihdam başta olmak üzere engelli bireylerin sorunları hakkında bilgi istedi.

KAÇ ENGELLİ İSTİHDAM EDİLDİ'

Güven, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a, AB Programları ve Kalkınma Ajansı Programları kapsamında kaç engelli projesinin desteklendiğini, kaç engellinin mesleki eğitim aldığını ve kaç engellinin istidam edildiğini sordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten 3 soru önergesine cevap bekleyen Güven, şu soruları yöneltti: “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKGOP) kapsamında kaç engelli istihdam edild? İŞKUR'da kaç engelli mesleki eğitim kursu aldı, kaç engelli işe girdi', “İŞKUR'un Kurumsal Yapısının Güçlendirilmesi, Özürlüler İçin Gelişmiş Bir İstihdam Stratejisi Ve Mesleki Rehabilitasyon Projesi” Toplumsal Dönüşüm (MATRA) Programı kapsamında pilot ilin İzmir olduğu belirtilen projede 2009 yılında istihdamı sağlandığı belirtilen 100 engelli halen çalışmakta mıdır'

Prof. Dr. Güven, her yıl engelli istihdamı yapılacak söylemleriyle, engellilere hayal dağıtıldığını söyleyerek, ”aslında engelliler mesleki eğitim alarak kendilerini geliştirmek ve iş sahibi olmak istiyorlar. Gerek AB programları gerekse kalkınma ajansları aracılığı ile pek çok kişiye mesleki eğitim verilmekte ancak engelliler nedense hep ihmal edilen grup olarak kalmaktadırlar. Bugün engelli yurttaşlarımız sadaka değil çalışmak ve kazanmak istemektedirler. Onları yanıltmadan bir ya da iki yıl için iş olanağı sağlamak, seçimlere kadar oyalamak değil, hak ettikleri iş ve aşı hayatlarının sonuna kadar sağlamak hükümetin görevidir.” Dedi.

GERÇEKTEN AİLEYE ÖNEM VERİLİYOR MU'

Güven’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e yönelttiği 4 soru ise engelliler için hayati önem taşıyan bazı düzenlemeleri kapsadı. Güven, adres değişikliği nedeniyle engelli aylıkları ve evde bakım maaşı kesilenlerin durumu hakkında, ”Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme”nin İhtiyari Protokolü'nün ne zaman imzalanacağını, evlilik nedeniyle engelli kadının aylığının kesilmesini ve 2013 yılı Özürlü Memur Seçme Sınavı sonucu atanan engelli sayılarını sordu. Üç ayda bir verilen 700-800 TL’nın zaten muhtaç engellilerin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu, ayrıca bu aylığı hak etmek için yapılan gelir testi sonucunda ailede kişi başı gelirin 119 TL olarak belirlendiğini anlatan Güven, bir engelliden gelen mektupta “devlet bize 119 TL’yi layık görüyor, bir ayakkabı ya da beş tişört parası. Biz bu kadar yapıyormuşuz. Verdiği de farklı değil, ancak bize onu da çok görüyor ve evde kişi başı geliriniz “120 TL” diyerek kesiyor” diye mağduriyetlerini anlatmaya çalışıyorlar dedi. Güven, sözlerine devam ederek “Aile önemli derken, evlenen engellinin üç aylığı kesiliyor, her evlenene en az üç çocuk derken, engelli yurttaşlarımızın sağlıklı çocuk sahibi olabilmeleri için, hamilelik öncesi ya da hamilelik süresince yapılması gereken testlerin bedeli ödenmiyor. AKP hükümetinin söyledikleriyle uygulamalarının birbirini tutmadığı çok açık olarak görülmektedir” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası