Ege Postası
Geri

HAK-İŞ İzmir İl Başkanı ve HİZMET-İŞ İzmir Şube Başkanı Gültekin Şimşek asgari ücret için konuştu

HAK-İŞ İzmir İl Başkanı ve HİZMET-İŞ İzmir Şube Başkanı Gültekin Şimşek, Temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulundu.
HAK-İŞ İzmir İl Başkanı ve HİZMET-İŞ İzmir Şube Başkanı Gültekin Şimşek asgari ücret için konuştu
Haberler / Ekonomi
15 Haziran 2023 Perşembe 09:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ALİ ÇATALBAŞ-EGEPOSTASI- 14 ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan ve Cumhur İttifakı'nın zaferi ile sonuçlanarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından ekonomik anlamda atılacak adımların büyük önem taşıdığını ifade eden Şimşek; "Ülkemiz bütün dünyaya örnek teşkil edecek bir genel seçim yaşadı. Kırmadan, dökmeden ve tamamen Millet iradesinin tescil ettiği seçimler sonucu Sayın Recep Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Kendisini yürekten tebrik ediyorum"dedi.

Seçimlerin ardından ekonomik ve sosyal alanda yapılacak yeni atılımların, Türkiye Yüzyılı hedefi için büyük önem taşıdığına vurgu yapan HAK-İŞ İl Başkanı Gültekin Şimşek; "Geçen yıl uygulanmaya başlanan asgari ücret ara zammının bu yıl Temmuz ayından itibaren uygulanacağını, belirlenecek yeni ücretin günümüz ekonomisine uygun ve alım gücünü artıracak, özellikle asgari ücret ile çalışan kesimi rahatlatacak bir tutar olarak belirlenmeli ve uygulanmalıdır.

Konfederasyonumuz ve Sendikamızın Genel Başkanı Sayın Mahmut Arslan'ın tüm platformlarda özellikle vurguladığı asgari ücret yapısının yeniden düzenlenmesi ve uygulanması hususunun da dikkate alınması gerektiğine dikkat çeken Şimşek; "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan 2022 Temmuz ayı istatistiklerine göre, ülkemizde 15 milyon 987 bin 428 işçi olduğu düşünüldüğünde, çalışma yaşamında yer alan işçilerimizin yüzde 62,54'ü asgari ücret almaktadır. Bizim üzerinde yıllardır durduğumuz asgari ücretin sadece bir çalışanın alacağı ücret olarak belirlenmesinin, bugünün ekonomisine bakıldığında yıl içerisinde problem yaratacağını düşünüyoruz. Bir kişinin ücretinden ziyade minimum dört kişilik bir ailenin geçimini sağlayacak bir ücret olarak belirlenmesi en büyük temennimizdir. Bununla birlikte çok büyük bir kesimi ilgilendiren bu ücretin belirlenmesi için bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun şekil bakımından değişikliğe gidilmesini talep ediyoruz. Şimşek, “Bu kapsamda, asgari ücrete ilişkin köklü bir değişiklik yapılarak, bütün çalışanları hayat pahalılığına karşı koruyacak ve toplu sözleşme düzenini bozmayacak, çalışanların aileleri ile beraber insanca yaşayabilmesine imkân tanıyacak bir düzenlemenin gerekliliğine inanıyoruz” dedi.

‘AYNI ORANDA İYİLEŞTİRME’

Artışın tüm ücretlere yansıması dileğinde bulunan Şimşek, “Yıl içinde artışın yapılmasını ve tüm ücret geliri elde eden kişiler için asgari ücrete tekabül eden kısmın vergiden muaf olmasını son derece önemli bir gelişme olarak gördüğümüzü ve bu muafiyetin devam edecek olmasını olumlu bulduğumuzu belirtmek isteriz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bunun bir ara zam olduğuna yönelik ifadelerini, çalışanların enflasyona karşı mağdur edilmeyeceğinin bir garantisi olarak görüyoruz. Tüm çalışanların ücretlerinde artış yapılmasına yönelik bir düzenlemenin de hayata geçirilmesini bekliyoruz. Sadece asgari ücrete ilişkin yapılacak bir düzenlemenin toplu sözleşme sistemimizi zedeleyeceği ve ülkemizdeki neredeyse bütün çalışanların asgari ücretli olduğu bir ülke haline getireceği endişesini taşıyoruz. Özel sektörde örgütlü işyerlerinde çalışan işçiler ile üniversiteler ve belediyelerde çalışan kamu işçilerinin ücretlerinde de aynı oranda iyileştirmeler yapılmasını talep ediyoruz. HAK-İŞ olarak, belirlenmiş olan yeni asgari ücret üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması ile bu rakamın daha da iyileştirilmesinin mümkün olacağının altını bir kez daha çiziyoruz. Sendikamız, ülkemizin ekonomik süreçleri göz önüne alındığında bütün ücret geliri elde edenler için bir yıl boyunca gelir vergisi oranının yüzde 10 oranı ile sabitlenmesi talebini bir kez daha yineliyor” dedi.

 ‘KOMİSYON YENİLENMELİ’

Ayrıca tespit komisyonunun yeniden belirlenmesi gerektiğini belirten Şimşek ” Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun antidemokratik yapısının değiştirilmesi, katılımcı bir anlayışla yeniden belirlenmesi talebimizi tekrarlıyoruz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası