Ege Üniversitesi Ornitoloji Ekibi tarafından 2010 yılında başlatılan çalışmada ayaklarına halka takılan leylek yavrularıyla ilgili ilk bilgiler gelmeye başladı. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Dr. Ortaç Onmuş ve Biy. Orhan Gül’den oluşan ekip 2010, 2011 ve 2012 yılında İzmir'in Selçuk, Menemen ve Çiğli, Aydın'ın Söke ve Balıkesir'in Sındırgı ilçelerine bağlı köylerde, Türkiye’de ilk defa leylek yavrularını halkaladı. 2010 yılında 81, 2011 yılında 192 ve 2012 yılında 210 olmak üzere üç yılda toplam 483 yavru leylek halkalandı. Özel PVC halkalar, sağ bacaklarına takıldı. Halkalar mavi renkli olup üzerlerinde “T” harfiyle başlayan, beyaz renkli dört değişik harf bulunuyor.
2010 yılında Selçuk merkezde halkalanan beş leylek yavrusunun 10-40 km. uzaklıkta kuluçkaya yattığı gözlendi. 2011 yılında Selçuk’ta halkalanan iki leylek yavrusunun İsrail’de gözlendiği bildirildi. Halkalanan 14 yavru ise uçma denemeleri sırasında elektrik tellerine çarparak öldü. 2010 yılında halkalanan dört yavrunun üç yıl, bir yavrunun da iki yıl sonra üreme yaşına eriştiği tespit edildi. Diğer bir sonuç da halkalı leylek yavrularının, dünyaya geldikleri yuva veya yerleşim yerine bağlı olmadığı da saptandı.
Leylek yavrularının halkalanması çalışması Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izniyle Selçuk Belediyesi, Aydın-Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ve Sındırgı Belediyesi işbirliğiyle yürütülüyor. Prof. Dr. Sıkı, kuluçkaya yattıkları yerlerde halkalı leylek görüldüğünde Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin 232-311 15 65 numaralı telefonuna ya da "
[email protected]" adresine e-postayla bilgi verilebileceğini söyledi.