Ege Postası
Geri

Hamzaçebi: Tahrir’den demokratik çözüm olanağı darbe ile son buldu

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Mısır’daki askeri darbe ile ilgili, “Mısır, Tahrir Meydanı'ndan daha demokratik bir çözüm çıkartma olanağına sahipti, maalesef darbe ile bu olanak ortadan kaldırılmıştır.” dedi.     CHP...
Hamzaçebi: Tahrir’den demokratik çözüm olanağı darbe ile son buldu
Haberler / Politika
4 Temmuz 2013 Perşembe 12:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Mısır’daki askeri darbe ile ilgili, “Mısır, Tahrir Meydanı'ndan daha demokratik bir çözüm çıkartma olanağına sahipti, maalesef darbe ile bu olanak ortadan kaldırılmıştır.” dedi.

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi;'nin uzun tutukluk süresi ile ilgili kararının önemli olduğunu belirterek, “Bu kararın tüm yargıya ışık tutması gerekir.” dedi. Uzun tutukluluk süresinin adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini söyledi. Tutuklu vekillerin Parlamento’da olmasının sağlanması gerektiğini aktardı.

    “MİLLİ EĞİTİM BAKANI’NIN CÜMLELERİ BİR FANTEZİDİR”

    Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın SBS ve dershaneler ile ilgili açıklamalarını değerlendiren Hamzaçebi, 4+4+4 sisteminin iflas ettiğini ileri sürdü. Bu sistemden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. AK Parti döneminde dershane sayılarının arttığını kaydeden Hamzaçebi, “Dershaneler milli eğitim sisteminde bir sorun varsa ortaya çıkar. Devlet eğer bütün gençlere, bütün öğrencilere nitelikli kaliteli eğitim veremiyor ise hayat yarışında öğrencilerin bir bölümü devlet okullarına gittiği için geride başlıyor ise veliler bu yarışta onların biraz daha öne çıkmasını sağlamak için dershanelere çocuklarını gönderiyorlar. Eğitim sisteminin bu eksikliği giderilmeden tüm öğrenciler en iyi eğitimi alma olanağına kavuşmadan dershaneleri kapatacağız söylemi bir fanteziden ibaret kalır. Sayın Milli Eğitim Bakanı’nın cümleleri de bir fantezidir. Dershaneler kapanmayacaktır, kapanamayacaktır.” diye konuştu.

    Dershanelerin önemli bir bölümünün okula dönüşme olanağının bulunmadığını belirten Hamzaçebi, “Yasa ile bunları kapattım derseniz, dershaneler merdiven altına kayarlar veya özel öğretmen uygulaması başlar.” ifadesini kullandı. SBS yerine yeni SBS’ciklerin geldiğini dile getiren Hamzaçebi, “Kimse sevinmesin.” dedi.

    ASKERİ DARBE

    Hamzaçebi konuşmasının ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mısır’daki darbe ile ilgili Hamzaçebi, “Mısır’da iyi kötü, zaman zaman darbelerle kesintiye uğramış olsa da işleyen bir demokrasi vardır. Demokrasiye yapılan tüm müdahaleler yanlıştır. Son yapılan askeri müdahale demokrasi dışı bir müdahaledir. Demokrasi dışı müdahaleden, darbeden çözüm beklemek doğru değildir. Darbe hangi şekilde olursa olsun, hangi ülkede yapılırsa yapılsın yanlıştır. Darbeler hiçbir ülkeye, hiçbir topluma çözüm getirmez. Mısır, Tahrir Meydanı'ndan daha demokratik bir çözüm çıkartma olanağına sahipti, maalesef darbe ile bu olanak ortadan kaldırılmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

    “UZLAŞMA KOMİSYONU’NU KİLİTLEYEN AKP’DİR”

    Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile yapacağı toplantının hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, “4 siyasi partinin uzlaşması ile bir anayasa metni ortaya çıkartılması konusunda çalışmaların başlangıcında ortaya konulan bir mutabakat vardı. Çıkacak olan metin 4 siyasi partinin uzlaşması ile çıkabilir. Bu uzlaşma herhangi bir şekilde gerçekleşmediği takdirde oradan bir anayasa metninin çıkması mümkün değil.” dedi.

    AK Parti’nin komisyonda uzlaşmayı değil kendi dediklerini dayatan bir anlayış ile çalıştığını ileri süren Hamzaçebi, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yasama ve yürütme bölümlerine ilişkin yapacağı çalışmalar AKP’nin başkanlık sistemi üzerindeki ısrarı nedeni ile kilitlenmiştir.” şeklinde konuştu.

    Çalışmalarda önemli bir ilerleme sağlanmasına rağmen AK Parti’nin başkanlık sistemi dayatmasından vazgeçmediğini kaydeden Hamzaçebi, “Bir hafta önce AKP’nin komisyon üyesi bir milletvekili ‘başkanlık sistemini geri çekmiyoruz, revize de etmiyoruz’ açıklaması yaptı. Bu doğrudan doğruya Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu kilitlemeye dönük bir tavırdır. Bu tavır nedeni ile 40 madde komisyonda görüşülemiyor.” ifadelerini kullandı.

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in komisyon çalışmalarını sonlandırmak gibi bir yetkisi bulunmadığını dile getiren Hamzaçebi, “Bugün komisyon Sayın Meclis Başkanı ile görüşecektir ama partilerden birisi bu çalışmadan ben çekiliyorum derse komisyon kendiliğinden dağılır ve çalışma sona erer.” diye konuştu.

    CHP olarak masadan kalkmayacaklarını yineleyen Hamzaçebi, “1 Ekim’de TBMM açıldıktan sonra Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına devam edebilir. Böyle bir olanak önümüzde mevcut.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası