Ege Postası
Geri

Hattat Hasan Çelebi'ye fahri doktora unvanı

Atatürk Üniversitesi (AÜ), Hattat Hasan Çelebi’ye fahri doktora unvanı verdi. AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversitelerin önemli misyonlarından birinin de öz kültüre, akademik dikkatlerle katkı yaparak küreselleşme karşısında...
Hattat Hasan Çelebi'ye fahri doktora unvanı
Haberler / Kültür - Sanat
3 Mayıs 2013 Cuma 16:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Atatürk Üniversitesi (AÜ), Hattat Hasan Çelebi’ye fahri doktora unvanı verdi. AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversitelerin önemli misyonlarından birinin de öz kültüre, akademik dikkatlerle katkı yaparak küreselleşme karşısında sürekliliği sağlamak olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde 'Fahri Doktora Töreni' düzenlendi. AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Hattat Hasan Çelebi’nin geçmiş ile bugünün sanatına köprü olduğunu belirtti. Koçak, Hattat Hasan Çelebi’nin, 1937'de Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı İnci köyünde dünyaya gelen, ilmi, satırlardan olduğu kadar sadırlardan da öğrenen bir sanat ehli olduğunu ifade etti.

Koçak, "Hafız Osman ve Mustafa Rakım’dan gelen ve Hamid Aytaç'la gelişen üslubu, kişisel karakteristiğiyle de birleşerek zirveye ulaşan Hasan Çelebi’nin diğer bir kıymeti de elli yılı bulan sanat hayatında, tüm zamanları kuşatan yazısı ile geçmiş ve bugünün sanatına köprü olması ve modern zaman içinde geleneksel tavrı yaşayan, yaşatan hat üstatlarından biri olmasıdır.’’ dedi.

Hattat Hasan Çelebi ise kendisine verilen unvanı gururla taşıyacağını söyledi. Çelebi, "Bunu, şahsım adına değil sanatıma takdim ettiğinizi biliyorum. Umarım bizden sonraki nesillere de verilir. 19. asra kadar bu bölgede yetişmiş olanlar Arapça, Farsça kitaplar yazdılar. Divanları, şiir kitapları var. Ama artık onları göremiyoruz. Hattatların da bu memlekette fazla olmaması, insanların da bu sanata ilgisinin az olmasından dolayı, hattatlar hak ettikleri yere kavuşamamışlar. Umut ediyorum ki bundan sonra bu topraklarda bu sanat icra edilir ve kıymetli sanatkarlar yetişir." şeklinde konuştu.

Erzurum Valisi Sabahattin Öztürk de konuşmasında, bir milletin en büyük katkısının medeniyete yapılacak katkı olduğunu söyledi. Öztürk, şöyle dedi: "Batı'da resmin önemi neyse bizde de hattatın önemi odur. Şeyh Hamidullah'tan beri bu sanat bu coğrafyada yaşamış ve ilerlemiştir. Üniversitemiz de Türk kültürünü araştırma, akademik çalışmalar yapıyor. Bunun yanı sıra Erzurum’un bu kültüre ne kattığını da araştırdığını biliyoruz. Bir şehrin yapacağı en büyük şey medeniyete yapacağı katkıdır." diye konuştu.

Tören; 'Erzurum’da Hat İcazeti Geleneği' konulu bir panelle devam etti. Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Çögenli’nin yaptığı panelde Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Prof. Dr. Selami Bakırcı ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bilen konuşmacı olarak yer aldı.

Törene; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Arslan, Erzurum İl Emniyet Müdürü Turgut Yıldız, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.




YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası