Ege Postası
Geri

Hayvanseverler yılbaşı gecesi İzmir'de havai fişeğe karşı

HAYVAN Hakları Federasyonu (HAPTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, yeni yıla girerken İzmir'de havai fişekli kutlama yapılmaması için İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulundu. Hayvanseverler yılbaşı gecesi İzmir'de havai fişeğe karşı
Hayvanseverler yılbaşı gecesi İzmir'de havai fişeğe karşı
Haberler / İzmir
31 Aralık 2015 Perşembe 11:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Bayraklı'daki bir gökdelenden 31 Aralık 2015 gecesi, yeni yıla girilmesi ile birlikte 7 dakika süreyle, 15 bin havai fişek atacağının basında yer alması üzerine harekete geçen Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder, buna izin verilmesi ve yılbaşı gecesi havai fişek atılmaması için İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne dilekçeyle başvurdu. Esin Önder verdiği dilekçede, şöyle dedi:

"Çevre İnceleme ve Su Araştırmaları Enstitüsü (IDAEA-CSIC) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, düğün, sevinç, yıl dönümü kutlamalarında atılan havai fişeklerin insanları ve hayvanları ciddi manada etkilediği ortaya çıktı. Havai fişek dumanındaki metalik parçacıklar özellikle astım hastaları için bir sağlık riski teşkil ediyor. Havai fişekler sadece insanların değil hayvanların da doğal dengesini bozuyor." 

Hammaddeleri nedeniyle ciddi sağlık riskleri taşıyan havai fişeklerin sesi ve ışığıyla da kuşların ve balıkların dengesini bozulduğunu belirten Önder şöyle dedi: 

"Havai fişeklerin kulakları sağır edici ve şok etkisi ile kuşların ölümüne sebebiyet vermesi, çevre kirliliği yaratarak diğer yabani hayvanlara, böceklere olumsuz etkileri bilinmektedir. Kayıtlarda 2003 yılında New York'ta yeni yıl kutlamalarında 2 bin civarında kuşun panikten ve yanarak, büyük bir kısmının da dumandan zehirlenerek öldüğü bilinmektedir." 

Havai fişeklerin farklı renk ve efektlerinin, baruta metal ekleyerek elde edildiğine değinen Önder, şöyle konuştu:

"Havai fişekler fırlatıldığında yoğun bir duman çıkarıyor ve akciğere solunabilecek kadar küçük metalik parçacıkları serbest bırakıyor. Bunun bir sağlık riski oluşturduğu ve astım ya da kalp-damar sorunları olan kişiler için etkisinin çok daha şiddetli olabileceği belirtiliyor. İzmir'in havai fişekle dünya kenti olmak yerine, başka konularla ünlenmesini, havai fişeklerin yasaklanmasını, çevre, halk, insan ve hayvan sağlığına önem veren tüm İzmirliler adına rica eder, dilekçemize 4982 ve 3071 sayılı kanun gereğince yanıt verilmesini saygılarımla arz ederim." 



7 DAKİKALIK GÖSTERİ
Aralarında yabancı ses, ışık ve gösteri uzmanlarının bulunduğu 50 kişilik ekibin üzerinde çalıştığı gökdelendeki gösteri, yeni yılın ilk saniyelerinde başlayacak. Yaklaşık 7 dakikalık gösteride 14 bin 474 havai fişek kullanılacak.  (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası