CHP Karabağlar Belediye Başkan Adayı Helil Kınay, Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde Proje Lansman Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Hasan Yükselir’in yazdığı ve seslendirdiği Helil Kınay’ın seçim şarkısı “Dün bitti, yarın var. Helil Kınay doğru karar. Bugün bitti, yarın var, Helil Kınay doğru karar. Karabağlar'a güneş doğar. Helil Kınay doğru karar” sözleriyle toplantı öncesinde salonda çalındı.
Yoğun katılımın olduğu toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Milletvekilleri Ednan Arslan ve Sevda Erdan Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir eski Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Musa Çam, CHP YDK Üyesi Özkan Tice ve CHP il ve ilçe örgütlerinin katıldığı toplantıda Belediye Başkan Adayı Kınay, Karabağlar için geliştirilecek projeleri anlattı. Konuşmasına salondakileri selamlayarak başlayan Kınay, “Karabağlar, tüm zenginlikleriyle, tüm güzelliğiyle, içinde barındırdığı var olan ama kendini fark etmesi gereken o gücüyle beraber, tüm sokak ve mahallelerde kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle ‘Karabağlar’da biz varız’ diyerek o güzellikleri yeniden hayata geçireceğiz. Bizim hayatımız hep mücadelelerle geçmiş, şimdi biliyorum ki Karabağlarda bu mücadeleyi birlikte büyüteceğiz” dedi.
Dayanışma içerisinde yönetilecek bir Karabağlar
Ortak yönetim anlayışıyla, dayanışma içerisinde yürütülecek bir Karabağlar oluşturulacağını belirten Kınay, TMMOB’dan, Baro’dan, Tabip Odası’ndan, Derneklerden, Özel Sektör Temsilcilerinden, STK’lardan, akademisyenlerden ve liyakat sahibi, işinde uzman kişilerden oluşan ekibiyle birlikte, Belediye Meclisi, Muhtarlar Meclisi, Kadın Meclisi, Çocuk Meclisi, Gençlik Meclisi, Engelli Meclisi, Mahalle Komisyonları ve Danışma Kurulları ile birlikte ortaklaşa bir yönetim anlayışı benimseyeceklerini ifade etti.
Kentsel dönüşüm stratejilerini anlattı
Şehir planlaması hakkında konuşan Kınay, veri temelleri ve hizmet planları ile çalışarak, revizyon imar planları tamamlanmış projeler hayata geçirilerek, Avrupa Belediye Başkanları Sürdürülebilir Enerji ve İklim Planı Sözleşmesi’ne üye olunarak, etkin acil durum eylem planına sahip bir şehir planlaması yapılacağını ifade etti. Kentsel dönüşüm stratejileri hakkında konuşan Belediye Başkan Adayı Kınay, kendi mahallesinde, kendi çevresi ile hak ettiği yaşama kavuşan, plan sorunu, imar sorunu, tapu sorunu çözülmüş ve yorgun yapıların yenilendiği bir Karabağlar için harekete geçeceklerini belirterek, “Karabağlar’ımızın hakkını almak için, ortak akılla kurulmuş komisyonlarımızla birlikte omuz omuza, şeffaflık ilkesi ile Karabağlar’ı dönüştüreceğiz” dedi.
Karabağlar’da biz varız
Karabağlar’da yeni kent merkezini belirleyecek çağdaş bir Karabağlar meydanı hayata geçireceklerini belirten Kınay, akıllı belediyecilik anlayışıyla, etkin belediye web sitesi, nikah salonlarından canlı yayın, “Biz Varız” telefon uygulaması, vatandaş iletişim merkezi ve sınırsız internet bölgeleri oluşturacaklarını belirtti. Çözüm odaklı belediyecilik anlayışıyla Karabağlar’ı yöneteceklerini ifade eden Kınay, “İlçemizin gençlerinden oluşacak “Biz Varız” saha ekipleri aracılığıyla sorunların yerinde tespitini ve çözümünü sağlayacağız” dedi.
Karabağlar’da trafik rahatlayacak
Karabağlar’da yaşanan trafik sorununa dikkat çeken Kınay, trafiği rahatlatan yeni nesil kavşaklar, güvenli, geniş bulvarlar ve yollar yapılacağını belirterek çalışmalar yapılacak yerleri açıkladı. 5714/42 sokak, Sırrı Atalay Caddesi Fuar Bağlantı Yolu, Rasime Şeyhoğlu Caddesi, Yeşillik Caddesi Yaşayanlar Kavşağı, Sırrı Atalay Caddesi – Fuar Bağlantı Yolu, Eski İzmir Caddesi – Erdal Yaklav Bağlantı Yolları, yenilenmiş ana arter ve ara yollar projeleri gerçekleştireceklerini ifade etti. Araç sürücülerinin yaşadığı yer bulma ve trafik sıkışıklığı yaratan sorunlara yönelik otopark projeleri gerçekleştireceklerini belirten Kınay, rahat bir toplu taşıma için de projeler gerçekleştireceklerini söyledi. Toplu taşımalarla ilgili, artırılmış seferler ve durakların hayata geçeceğini belirten Kınay, Halkapınar – Karabağlar arası ve havalimanı metro hattının yapılacağını ifade etti.
Üç yeni semt evi açılacak
Karabağlar’da 15 noktada olan semt evlerinin artırılarak 58 mahalleye hizmet verecek şekilde düzenleneceğini belirten Kınay; Kadınlar, çocuklar ve gençlere öncelik verilerek oluşturulacak Poligon – F. Altay – Muammer Akar – Üçkuyular – G. Kazım Özalp bölgesine, Abdi İpekçi – Peker – İhsan Alyanak – Aydın bölgesine ve Yaşar Kemal Mahallesi’ne hizmet edecek 3 yeni semt evi açılacağını açıkladı.
5 pazaryeri projesi gerçekleşecek
Karabağlar’daki Pazar yerleri için projeleri olduğunu ifade eden Kınay, kendi enerjisini üreten, 7/24 çok amaçlı olarak kullanılabilecek, kapalı, ücretsiz ringe sahip ve otoparklı pazar yerleri yapılacağını belirterek, General Kazım Özalp, Esendere, Yurtoğlu, Üçkuyular ve Günaltay Pazar yerleri için projelerin hayata geçirileceğini açıkladı.
Yeni parklar nasıl olacak?
Karabağlar’daki sosyal alanlar hakkında konuşan Kınay, birbirini tamamlayan kesintisiz bir yeşil akış yaratılacağını belirterek, parklarda güvenlik butonları, acil durum yardım noktaları, 7/24 kamera sistemleri bulunacağını ve yeterli düzeyde aydınlatmalı olacağını paylaştı. Gençler ve çocuklar için eğiti parklar oluşturulacağını belirten Kınay, tematik ve trafik eğitimlerinin bulunduğu parklar yapılacağını ifade etti. Tüm Türkiye’yi tehdit eden afetlere yönelik projeleri olduğunu belirterek, afet toplanma alanları hakkında konuşan Kınay, Karabağlar ilçesinin 56 mahallesinde 90 adet afet toplanma alanı olduğunu, bu sayının yetersiz olduğunu ve afet toplanma alanı niteliği taşıyan yeni park alanlarının oluşturulması ya da mevcut açık yeşil alanların bu koşulları sağlar hale getirileceğini belirtti. Parklara mobil veya kalıcı sosyal donatı desteği verileceğini ifade eden Kınay, parklarda mobil büfeler, tuvaletler, bebek bakım üniteleri, su sebilleri, mini kütüphaneler ve çay bahçeleri olacağını belirtti. Yayalaştırılmış yollar ve sevgi yolları yapılacağını belirten Kınay, Karabağlar esnafı, kooperatifler ve üretici kadınlarla yerel müzisyenler ve sanatçılar için küçük etkinlik alanları yapılacağını söyledi. Yeni bir kent meydanı yapılacağını söyleyen Kınay, Tahsin Yazıcı Mahallesi’nde İzmir’in ikinci en büyük meydanı olacak olan planı açıklayarak meydanda; Afet toplanma alanı, çocuk oyun alanı, spor alanları, yürüyüş parkuru, oturma ve dinlenme alanları, çayır etkinlik amfisi, otopark ve su tutma bahçeleri olacağını ifade etti.
Özel gereksinimli vatandaşlar için özel projeler
Özel gereksinimli vatandaşlar için projeler gerçekleştirileceğini belirten Kınay, İzmir’de engelli oranının %12, Karabağlar’da ise %16 olduğunu ifade ederek, engelli meclisi, içinde engelsiz iş merkezi bulunan engelsiz yaşam köyü, engelli dostu park yerleri, engelli dostu yaya aksları, engelli dostu sosyal tesisler, engelli dostu sağlık merkezleri, danışmanlık ve psikolojik destek, tekerlekli sandalye desteği, daha çok şarj istasyonu ve engelli dostu Pazar yerleri gibi projelerinin olduğunu açıkladı.
5 yılda 10 yeni anaokulu açılacak
Çocuk dostu bir Karabağlar planıyla yola çıktıklarını belirten Kınay, çocuk hakları birimi, kapasitesi artırılmış Nasrettin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi, “ilk dikili ağacın bizden olsun” projesi ve oyun sokakları projelerinin bulunduğunu söyledi. 5 yılda 10 yeni anaokulu ve 4 kreş açacaklarını belirten Kınay, Esentepe Mahallesi ve Yunus Emre Mahallesi’nde sosyal tesis ve kreş projesi geliştireceklerini ifade etti.
Herkes için daha iyi bir Karabağlar
Karabağlar’da kadınlara yönelik çalışmalar gerçekleştirileceğini belirten Kınay, Kadın ve Aile Müdürlüğü, Kadın Meclisi, Kadın Danışma Merkezleri ve Kadın Konukevi ve Sığınma Evi açılacağını açıkladı. Karabağlar’ın geleceği olan gençler için de projelerinden bahseden Kınay, Bölge İstihdam Ofisi, meslek ve dil kursları, istihdam fuarı ve mobilya akademisi kurulacağını ifade etti. Sokaktaki canlar için de projelerini açıklayan Kınay, mamamatik, daha çok hayvan barınağı, hayvan mezarlığı alanı, yeni tanı ve tedavi merkezi ve sokak hayvanları ıslahı şeklinde projeleri olduğunu ifade etti. Kamusal alanların önemine dikkat çeken Kınay, ‘akıl fikir evi’ ile yeni nesil kamusal mekanların açılacağını paylaştı.
2 yeni kültür merkezi geliyor
Karabağlar’da kültür ve sanat alanlarında projeler gerçekleştirileceğini belirten Kınay, semir, kongre, fuar, sergi, konser, film gösterimleri, festival, yarışma, kermes ve tanıtım günleri gerçekleştirileceğini belirtti. Kurulacak kültür sanat evleri, mini etkinlik alanları, gezici belediye tiyatroları, çocuk tiyatrosu, folklor ekibi ve halk oyunları festivalleri ile Karabağlar’a kültür ve sanat etkinliklerini yayacağını belirten Kınay, Limontepe Amfi Tiyatrosu’nun yenileneceğini ve Sevgi Mahallesi Sosyo- Kültürel Tesis Projesi’ni açıkladı. Kültür ve sanat etkinliklerini çoğaltmak istediğini belirten Kınay, Ali Fuat Cebesoy ve Günaltay Mahalleleri’nde yeni kültür merkezleri açılacağını açıkladı. Kütüphane sayılarının artırılacağını belirten Kınay, sesli kütüphane, 7/24 kütüphane, dijital kütüphane, nostaljik kütüphane ve kitap kafe projelerini duyurdu. Müzeler konusuna dikkat çeken Başkan Adayı Kınay, kültür hazinesi müzecilik faaliyetlerinin artırılacağını belirterek, mobilya ve ağaç sanayi müzesi, canlı ağaç müzesi ve Karabağlar Üzüm Tarihi Müzesi açılacağını paylaştı. İnançalara saygılı bir Karabağlar için çalışacaklarını belirten Kınay, Uzundere Cemevi ve Sosyokültürel Merkez kurulacağını, daha çok taziye evi açılacağını, cenaz sahiplerine ulaşım desteği sağlanacağını ve bakım onarım desteği verileceğini açıkladı.
Sporda tam destek
Karabağlar’da spor faaliyetlerini çoğaltmak için çalışmalar gerçekleştireceklerini belirten Kınay, çok amaçlı açık ve kapalı spor alanları oluşturulacağını, spor sahalarının düzenli bakımlarının yapılacağını, mahallelerde spor yapılacak alanların çoğaltılacağını ve futbol (halı) sahalarının sayısının artacağını duyurdu. Mini çim sahaları, tartan zemin alanları, amatör spor kulüplerine malzeme ve ulaşım desteği sağlanacağını ve Uzundere Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi kurulacağını paylaşan Kınay, e-spor merkezleri açılacağını açıkladı.
İleri yaş ve kadın sağlığı hizmetleri artırılacak
Karabağlar’daki sağlık sisteminin iyileştirilmesi için çalışmalar gerçekleştirileceğini belirten Kınay, ileri yaş sağlığı hizmetleri projesiyle, ev ziyaretleri, psikolojik destek, evde sağlık hizmeti, Alzheimer ve demans desteği ve büyüklerimiz projesi gerçekleştirileceğini belirtti. Kadın sağlığı hizmetleri verileceğini belirten Kınay, üreme sağlığı ve eğitimleri, gebe ve lohusa izlemleri ve eğitimleri, gebe eğitim sınıfları, lohusa ziyaretleri, kadın danışma birimleri ve psikolojik destek projelerini paylaştı. Ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çeken Kınay, gezici sağlık hizmetleri ve ağız diş sağlığı hizmetleri projelerini açıkladı. İlk yardım eğitimi verileceğini paylaşan Kınay, bu eğitimin Mobilyacılar Çarşısı’nda ev kadınları, farklı meslek grupları ve gönüllüler ile ortaklaşa gerçekleşeceğini belirtti. Sağlık kurumlarına ulaşım sorunu hakkında konuşan Kınay, hasta nakil ambulansı ve engelli araçları ile bu sorunun çözümü için çalışacaklarını ifade etti. Kurulacak psikolojik destek merkezlerinden bahseden Kınay, Koruyucu ve önleyici faaliyetlerle, atölye seminerleriyle, müdahale programlarıyla, madde bağımlılığına yönelik farkındalık çalışmaları ve göç destek çalışmaları gerçekleştirileceğini ifade etti. Toplum sağlığını korumaya yönelik projeler geliştirileceğini belirten Kınay, stratejik gürültü eylem planı ve ilaçlama hizmetleri ile bu projelerin gerçekleştirileceğini söyledi.
Kent lokantaları açılacak
Karabağlar’da sosyal desteklerin çoğaltılarak sürdürüleceğini belirten Kınay, üniversiteye ve lise sınavlarına hazırlanan gençleri, KARBEM, okul sonrası eğitim desteği ve ücretsiz etüd merkezleri ile destekleyeceklerini ifade etti. 1. sınıf öğrencilerine eğitim malzeme desteği, yaz okulları, özel gereksinimli çocuklar için destekleyici eğitim programları, öğrenci merkezleri ve halk ekmek şubelerinin artırılacağını belirten Kınay, Karabağlar’ın sosyal belediyecilik anlayışı ile yönetileceğinin altını çizdi. Öğrenci yurtlarının sayısının artırılacağını belirten Kınay, maddi ve sosyal desteklerin, sosyal destek kartı, sosyal butik, Kızılay kartı, eğitim kartı, gıda kolisi ve köylülere destek ile sürdürüleceğini belirtti. Askıda mobilya, ev eşyası ve kıyafet projesini açıklayan Kınay, yardıma ihtiyacı olan vatandaşlar için mücadele edeceklerini söyledi. İlk ve orta öğretim okullarına destek verileceğini söyleyen Kınay, okullara hijyen ve malzeme, bakım ve onarım desteği verileceğini belirterek, öğrencilere de beslenme kartı verileceğini duyurdu. Vatandaşlar için Karabağlar’da kent lokantası açılacağını belirten Kınay, ihtiyaç duyulan yerlerde aşevi desteği verileceğini belirtti.
Karabağlar’da turizmin değeri artacak
Karabağlar’ın gelişmesi için yürütülecek projelerinden bahseden Kınay, Uluslararası Kardeş Şehir, Mobilya Fuarı, Mobilya AVM ve Mobilya Meslek Yüksek Okulu projelerini açıkladı. Karabağlar’daki kooperatifçiliğe verilen önemin artırılacağını belirten Kınay, kadın emeği, mobilyacılık, tarım ve süs bitkileri konusunda çalışmalar yapacaklarını belirtti. Karabağlar’daki turizm faaliyetlerinin önemini vurgulayan Kınay, ekoturizm, tarım atölyeleri ve Bağbozumu Şenlikleri gerçekleştirileceğini açıkladı. Küçük işletmelere destek verileceğini duyuran Kınay, AR-GE Müdürlüğü kurulacağını belirtti.
Karabağlar’daki betonlaşmanın etkisi kırılacak
Nefes alan bir Karabağlar için mücadele edeceklerini belirten Kınay, Karabağlar’daki betonlaşmanın etkisini kıracaklarını belirterek, temiz enerji projeleri ve atık yönetim planlarıyla yer altı konteynerları, daha fazla çalışanla çevre konusuna dikkat çekti. İzmir’in ve Karabağlar’ın suyuna sahip çıkacaklarını belirten Kınay, düzenli eğitimler ve akıllı musluklar ile Karabağlar’da suya verilecek değerden bahsetti.
Kentsel dönüşüm
Karabağlar’da yürütülecek yönetimde ortak belediyecilik anlayışı ilgili konuşan Kınay, “Bizler kentimize sahip çıkarken de bu sözlerimizi söylerken burada ortaya koyduğumuz bu çalışmaların hepsi sağlıklı, güvenli, konforlu, eşit ve adil bir kentin refahını hep birlikte paylaştığımız, kent yönetiminde hep birlikte söz sahibi olduğumuz, her birimizin sözünün ortaya konduğu, derdine dair çözümlerin ortaya konduğu bir belediyecilik anlayışı yürütmek. Bunu yürütürken de her sözümüz bir taahhüt” dedi.
“Benim bir çevre mühendisi olarak 2012’den beri Karabağlar’ın mahallelerinde kentsel dönüşümle ilgili vatandaşlarımızın hakkını savunan, onlara bilgilendirme yapan, onlarla beraber kentsel dönüşümün vatandaşımızın en temel hakkı olan barınma hakkını öncelikleyen, barınma hakkını sağlayan, yerinde, adil, sadece binaların değil yaşamın da dönüştüğü, sosyal alanlarıyla beraber bütüncül planlama içerisinde kentsel dönüşümü içerisine alan, ekonomisiyle, sosyal süreçleriyle, yönetimiyle bu konuyu ortaya koyarken oluşturulacak rehberlik ofisleri ve kentsel dönüşüm paydaş komisyonuyla Karabağlar’da hayata geçireceğimiz bir Karabağlar modeli oluşturacağız. Bu sözümüzün altında taahhütnamemize de imzamızı atarak en önemli ve acil sorunumuz olan kentsel dönüşümü, yerinde, adil, hakça ve hakkımızı savunduğumuz plan ve yaşam sorunlarını ortadan kaldırdığımız, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ankara’da eski Genel Başkanı’mız Murat Karayalçın’ın hayata geçirdiği Dikmen Vadisi ve Portakal Çiçeği Evleri’nde olduğu gibi, İzmir Büyükşehir Belediye’mizin Uzundere’de yaptığı gibi vatandaşlarımızın hakkıyla beraber evlerinde güvenli yaşamlara kavuştuğu uygulamayı sözümüz ve taahhütümüzü ortaya koyduğumuz gibi yaptığımız uygulamalarla da ortadayız. Bundan sonra da Karabağlar’da da Türkiye’nin her yerinde de bu taahhütümüzle beraber sadece belediye başkan adayı olduğum için değil, bu ülkenin her bir yerinde her canlının hakkını ama en temel hakkımız olan barınma hakkımızı, yaşama hakkımızı, eğitim hakkımızı, sağlık hakkımızı savunduğumuz gibi 30 yıldır söylediğim sözlerin özetidir bu sözler” dedi.
Taahhütnamenin metni ise şu şekilde:
“KENTSEL DÖNÜŞÜM TAAHHÜTNAMESİ
Yaşanabilir kentler yaratmak adına; kentsel dönüşümü YERİNDE, BÜTÜNCÜL BİR PLAN ANLAYIŞIYLA, YAPISAL, SOSYAL VE EKONOMİK BOYUTLARIYLA ELE ALARAK KATILIMCI VE ŞEFFAF BİR YÖNETİM ANLAYIŞIYLA hayata geçirmeyi amaçlıyoruz.
Bu süreci sadece bir bina yenileme projesi olarak düşünmüyoruz. Toplumsal ve iktisadi yapıyı güçlendirmek ve yeni iş alanları oluşturacak etkili bir kentsel dönüşüm modeli oluşturmayı hedefliyoruz.
Katılımcı yönetim anlayışımız gereği; mahalle temsilcilerinin, mahalle kentsel dönüşüm derneklerimizin, muhtarlarımızın, uzman meslek odalarımızın ve akademisyenlerin, belediye meclisimizde yer alan tüm partilerin temsilcilerinin, Karabağlar ve Büyükşehir Belediyelerimizin ve Bakanlığın ilgili birimlerinin katılımıyla tüm süreci planlamak ve yönetmek üzere Karabağlar Kentsel Dönüşüm Paydaş Komisyonu'nu resmi olarak kuracağız.
Vatandaşlarımız, tüm aşamalarda sürekli olarak güncel ve doğru bilgi sahibi olması ve hak kaybına uğramaması için, Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme ve Rehberlik Ofisleri kuracağız.
Kendi mahallesinde, kendi çevresi ile hak ettiği yaşama kavuşan, plan, imar, tapu sorunu çözülmüş, en temel hakkımız olan BARINMA HAKKINI ÖNCELİKLEYEN, YERİNDE, ADİL, GÜVENLİ, sadece binaların değil sosyal ve kültürel alanları ile bütünsel bir kent yaşamı için VATANDAŞLARIMIZA EKONOMİK YÜK GETİRMEDEN Karabağlar'da dönüşümü yaratacağız.
Karabağlarımızın en yaşamsal, en önemli ve en acil sorunlarının başında gelen KENTSEL DÖNÜŞÜME DAİR yukarıda belirtilen ilkelerimiz ve programımız TÜM KARABAĞLAR HALKINA SÖZÜMÜZDÜR, TAAHHÜDÜMÜZDÜR!”
Proje Lansman Toplantısı’nın ardından Mustafa Necati Kültür Merkezi Önünde iftar yemeği verildi.