Ege Postası
Geri

İYİ Parti İzmir’de kongre heyecanı: Gruplar arasında gerginlik

İYİ Parti İzmir'de kongre heyecanı başladı. Partinin 3. Olağan İzmir İl Kongresi için Celal Atik Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. İki isim arasında geçen kongre yarışı için salonda sandıklar kuruldu. Kongrede siyasi konuşmalar yapılırken İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu'nun başkan adayı Sinan Bezircilioğlu'na yönelik "Tanımıyorum" sözleri üzerine salonda tansiyon yükseldi ve gruplar arasında başlayan atışmalarla birlikte kısa süreli bir gerginlik yaşandı.
İYİ Parti İzmir’de kongre heyecanı: Gruplar arasında gerginlik
Haberler / Yerel Politika
22 Ocak 2023 Pazar 12:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İYİ Parti İzmir İl teşkilatı yeni il başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Partinin 3. Olağan İzmir İl Kongresi Kültürpark Celal Atik Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

Kongreye, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları Rıdvan Uz ile Mehmet Tolga Akalın, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, mevcut İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, CHP İzmir İl Sekreteri Ahmet Yıldız, il başkan adayları Ülkü Doğan ve Sinan Bezircilioğlu ile delegeler katıldı.

ADAYLARDAN BİRLİKTELİK MESAJI

Saat 12.00’ye gelirken Çıray ve Dervişoğlu alkışlar ve sloganlar eşliğinde salona girdiler.

Çıray ve Dervişoğlu’nun ardından önce Bezircilioğlu ardından ise Doğan destekçileriyle birlikte sloganlar eşliğinde salona geldiler. Doğan’ı destekleyen delegelerin sarı fular takması dikkat çekti.

Tüm katılımcıların salona giriş yapmasının ardından Doğan ve Bezircilioğlu birlikte salonu gezerek birlik ve beraberlik mesajı verdiler. 

DİVAN BELLİ OLDU

Kongrede bivan başkanlığı görevine İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, divan kuruluna ise İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkan Yardımcısı Metehan Kutlu, Ali Topçu, Kübra Sayar Alan ve Halis Köse seçildi.

USTA: KİM SEÇİLİRSE SEÇİLSİN…

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Divan Başkanı Usta, birlik mesajı verdi ve “Kongremizdeki demokratik rekabetin birlik ve berberliğimize güçlendireceğine inanıyorum. İYİ Parti teşkilatları olarak unutmayacağız ki biz burada bu bayrak altında aynı değerlere inan insanlarız. Bizler, kişisel çekişmeler ve hırlarla birbirimize komplo kuramayız. Bugün burada kim seçilirse seçilsin kazanan İYİ Parti olacak. İnanıyorum ki hep birlikte ülkemizin umudu olan İYİ Parti’yi daha da güçlendireceğiz. Karşımızda başarısız yönetimlere rağmen kazanmak için her türlü yolu mubah gören bir ittifak olduğunu farkındayız. Ama biz milletimizin teveccüh ve desteğini kazanacağımızı biliyoruz. Korku iklimi yaratmaya çalışan bir anlayış çökmeye mahkumdur. İşte benim bugün burada gördüğüm şey istibdada boyun eğmeyecek bir iradedir. Sevgili İzmirliler sizlere söz veriyorum. Önümüzdeki sene sorunları değil umutları konuşacağız” dedi.

KIRKPINAR: KAZANAN İYİ PARTİ OLACAK

İktidar mesajı veren Kırkpınar, il başkanlığı yarışında kazananın kişiler değil parti olacağını söyledi ve “Bugün 5 yıllık bir siyasi hareketin 4,5 yılını il başkanlığı ve 6 ayını kurucu il sekreteri olarak İYİ Parti il kadroları içinde il başkanlığı yapan bir kardeşiniz olarak birkaç hatırlatma yapacağım. 21 Aralık 2017 günü İYİ Parti İzmir İl Teşkilatının yönetim kurulunun duyurulmasıyla birlikte ilk toplantımızı yaptık il başkanlığımızda. Bu il başkanlığının kaporası bize 3 kez iade edildi. Biz hangi il başkanlığı olduğunu söylediğimizde ret yiyordu ay da kaporamız iade ediliyordu. Ama bugün çok şükür sizlerle birlikte 973 ilçe ve 81 ilde iktidara namzet ir siyasi hareketin il başkanı olarak konuşuyorum. Bütün bu sıkıntıların sonunda İzmir il başkanlığı olarak kurulduktan hemen 6 ay sonra seçime girdik. İzmir’de yüzde 10 oy aldık. O dönemde üye sayımızı 2 bin 867’ydi. Bu üyelerle yüzde 10 ve her iki bölgeden de milletvekili çıkardık. Bugün üye sayımızı 30 bine taşıdık. Birazdan siz dava ve yol arkadaşlarımızla vedalaşacağım. Ancak Ülkü kardeşim ve Sinan kardeşim konuşmalar bittikten sonra sandıklar kurulacak. Bu tatlı rekabetin sonucuna bir kardeşimiz benim terk ettiğim başkanlık koltuğuna oturacak. Kazanan kim olacak? İYİ Parti olacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Sayın Genel başkanımız azim ve kararlılığıyla mücadeleyi ilçe ilçe ve il il gezerek milletle buluşmalarının sonunda millet bizi çağırıyor sesini duydu. 2023’te seçim hangi ün olursa olsun… İsterlerse ağaların paşaların dediği gibi 14 Mayıs olsun. Biz İYİ Parti olarak İzmir’de de Türkiye’de de 1. parti olacağız” diye konuştu.

ÇIRAY: TARTIŞMALARI DOĞAL KABUL EDERİM

Kongre sürecinde yaşanan kutuplaşmalara değinerek konuşamasın başlayan Çıray, “Şunu memnuniyetle ifade etmeliyim ki kongremizin bugüne kadar çok medeni bir yarışma süreci olduğun izledim. İnşallah kongremiz başladığı gibi medeni bir yarışla sona erecektir. Bu çok adaylı tatlı ve demokratik rekabet aslında partimizin iktidara yürüyüşünün habercisidir O nedenle kırıcı olmadığı ve partimize zarar vermediği sürece tartışmaların olmasını doğal kabul ederim. Kongreler demokrasi ve tartışma arenasıdır. Herkes söyleyeceğini söyler. Ama son sözü delegelerimiz söyler. Sizler, Türkiye’nin kaderini avuçlarına almış sağduyunun asıl temsilcilerisiniz. O nedenle şimdiden ifade ediyorum ki kararınız ne olursa olsun saygıdeğerdir. Kimi seçerseniz seçin onunla çalışmaktan onu duyacağız” ifadelerini kullandı.

“BUGÜNE KADAR BÖYLE OLDU BUNDAN SONRA DA OLMAYACAK”

Kamuoyuna yansıyan ve Dervişoğlu ile arasında kavga olduğuna ilişkin iddialara da yanıt veren Çıray, “Bir diğer durum da… Kötü niyetli nifakçılar bizim birliğimizi bozamayacaklar. 5 yıldır Sayın Grup Başkanvekilimiz Müsavat Dervişoğlu’yla birlikte çalışıyoruz. Bugüne kadar kendisiyle birlikte hiçbir şekilde kamuoyu önünde partimizin sorunlarını tartışmadık ve partimize gelen her türlü saldırı da birlikte karşıladık. Emin oldun. Bugüne kadar böyle oldu bundan sonra da böyle olmaya devam edecek. Çinliler beddua edecekleri zaman ’ilginç zamanlarda yaşayasın’ derlermiş. Ne yazık ki bizim dönemimiz siyasi olarak ilginç zamanlarda yaşamamızı gerektiriyor. Ama biz İYİ Parti olarak yeni bir hareketi başlattık. Bugün İYİ Parti olamasaydı seçimin kazanılıp kazanılamayacağı konuşulamayacaktı” dedi.

DERVİŞOĞLU: BASIN MENSUPLARI İSTİYOR DİYE KAVGA BEKLİYORLARSA…

Çıray ile arasında kavga olduğuna ilişkin basında yer alan haberlere ateş püskürerek konuşmasına başlayan Dervişoğlu ise; “Bazı basın mensubu arkadaşlarımız, kongre sürecine girdiğimiz andan itibaren sanki İYİ Parti kongresinin içinde çok önemli ve çok büyük çekişmeler var izlenimi yaratmak suretiyle kongre sonuçlarını etkilemeye gayret sarf etti. Kongre dönemleri netameli süreçlerdir. Taraflaşmalar olur, gruplar birbirlerine karşı destek açıklamalarında bulunur. Kongre bazı siyasi partilerde 3 aydan 3 aya yapılır. Bazıları bunu eğlence alanı gibi görür ve olmayan tartışmalar varmış gibi güncellenir. İzmir 30 ilçeden müteşekkildir. İzmir Türkiye’de demokrasinin beşiğidir, birlik ve beraberliğin sembolü olmuş bir kenttir. O nedenle bu ilde o ilçe bu ilçe ayrımı yaşanmaz. İzmir birdir ve bütündür. İzmir’in birliğine hiç kimse zarar veremeyecektir bunun bilinmesini istiyorum. Benim bir mevki aşımla basın mensupları istiyor gibi kavga edeceğim bekleniyorsa bu, abesle iştigaldir. Bu Yİ Parti’nin görüşüne aykırıdır. İYİ Parti kavga için kurulmuş bir parti değildir. O sebeple İYİ Parti’nin siyasetine hakim olan şey ketumiyet değil, siyasetin arka kapılarında atılan kulisler değildir. Önceliğimiz her zaman samimiyettir” ifadelerini kullandı.

“SÜRECİ MANİPÜLE EDECEK ADIMLARI YADIRGADIM”

Kongre sürecinde yaşanan kutuplaşmalar, ortaya atılan iddialara ilişkin de eleştirileri olan Dervişoğlu, sürecin doğru yönetilmediğini belirtirken İzmir’de birliktelik mesajı verdi ve “Bizim diğer siyasi partilerden farkımız bu. Biz rekabetimizi eğlenerek ve birlik içinde yaparız. Bu güzel duyguların arasına zaman zaman farklı şeyler de girebiliyor. Ama dedim ya İzmir’de birlik ve beraberlik var. Bu kongre bugün bitecek. Seçilecek olan il başkanımız da 30 ilçenin birden il başkanı olacak. Süreci manipüle etmek amacıyla yanlış bir i yapıldı. Destek açıklamaları yapıldı. Arkasında ne olup bittiğini araştırdım. Arkasından başka bir şey çıktı. Hiçbir ilçe başkanı arkadaşımızı konuya ilgili mesul tutmuyorum. Verdikleri kararlara da saygılıyım. Ama süreci manipüle etmeye yönelik adımların atılmasını da yadırgadığımı ifade etmek istiyorum. Biz İYİ Parti içerisinde Türkiye’yle ilgili önemli bir mesele gündeme geldiğinde ne yapıyoruz? Yetkili kurullarımız toplayıp soruyoruz. Ortak bir karar veriliyor. İYİ Parti içinde bir kişinin tek başına alacağı hiçbir karar yoktur. Hiç kimsenin tek başına dayatacağı bir karar yoktur. Yetkili kurullar toplanır ve bir karar verilir. Hepimiz de o karara uyarız. Biz ‘ek adamlar karar veriyor, memleket felakete gidiyor’ diye kurulduk. Onun için kahrolsun istibdat yaşan cumhuriyet. O yüzden herkes hakkını helal etsin. Kongrelerde bir şeyler konuşulur, konuşulacak. Hiçbir şeyi halı altına süpüremeyiz. Konulup tartışmadan hiçbir şeyi çözemeyiz. Ben il başkan adayı kardeşlerimden bir tanesini tanımıyorum. Bu da olabilir. Bunun doğru yürütülmesi icap eden bir süreç olduğunu düşünüyorum. Kimse bana gelip 'şu kadar dönemdir il yönetim kurulu üyesiydim, şu ilçede belediye meclis üyesi adayıyım' demesin. Ben Urla'da seçim çalışması yaparken de bu kardeşimi görmedim. O kardeşimi seviyorum. Tanımıyorum. Bu da olabilir. Ben bu sürecin doğru yönetilmesi gereken bir süreç olduğunu düşünüyorum. Ben o kardeşimi seçim çalışması yaparken görmedim. Ben bir sürecin yanlış yönetildiğini ve yanlış yönetilen bir sürecin başka sorunları da beraberinde getireceğini söylüyorum. Bu kongre birilerinin ayrıştırıldığı kongredir. O sebeple İzmir, bu kongrede bir araya gelmeli ve bizi birleştirmelidir. Ben gelenekleri tanımlamak adına söylüyorum bunu. Bu olumsuzlukların bizi farklı yelere sürükleme riski olduğunu işaret ediyorum. İzmir’in 30 ilçesi var. 12 ilçemiz Sinan Bey kardeşime destek açıklaması yaptı. Saygı duyuyorum. Tanımasalar yapmazlardı. Bunda bir beis görmüyorum” dedi.

Dervişoğlu'nun başkan adayı Sinan Bezircilioğlu'na yönelik "Tanımıyorum" sözleri üzerine salonda tansiyon yükseldi ve gruplar arasında başlayan atışmalarla birlikte kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gerginliğin üzerine sözlerine devam eden Dervişoğlu, şunları söyledi; “İzmir’in 30 ilçesi var. Kongreden 30 ilçeye hizmet edecek bir başkan acıkacağına inanıyorum. 

BEZİRCİLİOĞLU: İZMİR’E İYİ PARTİ YAKIŞIR

Kongre sürecinde yaşanan ayrışmalara üstü kapalı olarak değinen aday Sinan Bezircilioğlu, başkan seçilmesi durumunda 30 ilçeye eşit muamele edeceğini taahhüt ederken İzmir’de İYİ Parti iktidarı mesajı da verdi ve “Ben de sizler gibi partimizin bir neferiyim. İYİ Parti’nin iyilik hareketinin içindeyim. Bugün kurultayımızda karşınıza il başkanı adayı olarak çıkmak benim için çok büyük onur ve gururdur. Türkiye’nin birinci partisi olmak yolunda ilerleyen partimizin Türkiye’nin 3. büyük kentinde il başkanı olarak görev yapmak kolay değil biliyorum. Talip olduğum grevim ciddi ve meşakkatli bir görev olduğunun bilincindeyim. Ancak İzmir’deki tüm ilçe teşkilatlarımızla birlikte çalışıp çabalayarak bu zor görevin üstesinden gelerek partimizi İzmir’de 1. Parti yapmak ve en üst noktaya koyma hedefini ortaya koyacağız. Bugün bu salonun böyle coşkulu ve heyecanlı olması da patimiz geleceğine dair umudumuza umut katmaktadır. 5 yıl önce beraber çıktığımız bu kutlu yolda aldığımız meşgaleyi bu salondaki dinamizm göstermektedir. Bu dinamizm iktidara giden yolun ayak sesleridir. Hepinizin gönlüne ve emeğine sağlık. Ülkemiz bugün çok kritik bir süreçten geçiyor. Önümüzde çok önemli bir seçim var. 100 yılın seçimi var. 2023 yılı cumhuriyetimizin 100. Yılı. 100 yıl önce olduğu gibi yine çok ciddi bir mücadeleye sahne olacak. İnanıyorum ki yine 100 yıl önce olduğu gibi bu milletin makûs talihini bir kez daha yeneceğiz. Mevcut iktidarı siyaseten emekli ederek ülkemizi normalleştirerek bizi biz yapan değerleri ülkemizin fabrika ayarlarını tekrar tesis edeceğiz. Bunları bu kadar rahat söylememizin nedeni İYİ Partimizin varlığıdır. Biz iktidar yolunda partimize güveniyoruz. Bizim temellerimiz çok sağlam. Bir yanımızda ilham kaynağımız ve kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk var. Bir yanımızda ise umutsuza umut olan annemiz, ablamız Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener var. Bizim temelimiz çok sağlam ve yıkılmaz. İktidara yürüyoruz. Mayıs ayı geldiğinde ülkemizde iyilik güneşi doğacak ve ampulün hiçbir önemi kalmayacak. Ülkemizi mevcut iktidar ve ucube sistemden kurtarmak en önemli görevimizdir. Bunun için de partimizin İzmir’de 1. parti yapma hedefini ortaya koyacağız. Bizim yarışımız partimizi iktidara taşıma yarışıdır. İzmir’e İYİ Parti yakışır. Bunun için çok çalışmamız gerektiğini biliyoruz. 30 ilçemizi de kucaklayacak ve yalnız hissettirmeyeceğiz. Partimizde sade ve sadece iki kişinin emrinde olacağım. Birincisi tüzel kişilik. İkincisi ise çok çok özel bir kişilik teşkilatlarımız ve genel başkanımızın Meral Akşener’in emrinde olacağım başka da kimsenin emrinde olmayacağım. Gayretimiz partimizi iktidara taşıma yarışıdır” ifadelerini kullandı.

DOĞAN: ÜYE REKORU KIRDIK AMA BİZİM HEDEFİMİZ BİRİNCİLİK

Konuşmasında İYİ Parti’yi İzmir’de bir adım daha ileri taşıma sözü veren aday Ülkü Doğan, şunları söyledi; “Biz İzmir’in seyrini değiştireceğiz. Salona baktığım da görüyorum ki herkes burada. Dostlarım, sevdiklerim ve İYİ ailem burada. Ben sizlerle 5 yıldır zor ama çok keyifli bir yol yürüdüm. Şimdi yeni bir yola çıkıyorum. Bu yola çıkarken amacım şu ki: Aliağa’nın, Balçova’nın, Bayraklı’nın Beydağ’ın, Bornova’nın, Buca’nın, Çeşme’nin, Gaziemir’in tüm ilçelerimizin sesi ve nefesi olmak için yola çıktım. Bütün İzmir’in güneşi olmak için. Ama en önemlisi İYİ Parti’yi iktidara taşıyacak olan Sayın Meral Akşener’in İzmir’deki gücü olmak için bu yola çıkıyorum. Benim en büyük mesleğim, kariyerim, gelmişim ve geçmişim sizlersiniz. Kongrenin bizim ve demokrasiler için çok büyük bir önemi vardır. Ben bu ülkeye kadın eli değdiğinde her şeyin güzelleşeceğini bildiğim için ilk ünden beri sayın genle başkanımızın yanındayım. Bu parti cesurlar hareketi. Korkmadan ve yılmadan mücadele ettik. Biz parti kuramaz, seçime giremez dediler. Partiyi kurduk, seçime girdik. 2018 yılında milletvekili adaylığı nasip oldu. Partimiz için sahada çalıştık. Çabalarımız meyvesini verdi. Çok değerli iki milletvekilimizi Ankara’ya uğurladık. Yerel seçimlerde bir belediyemiz oldu. Biz çok çalıştık. Biri bin yaptık. Bugün çıktığımız yol, bini milyonlar yapma çabasıdır. Çıktığımız yol önce İzmir’i sonra Türkiye’yi İYİ yapma yoludur. Biz aynı Tomris Hatun gibi tarih yazacağız. Biz gücümüzü İzmir’den alıyoruz. Bugüne kadar yaptıklarımızı biliyoruz. Hepsini birlikte yaptık. Peki yarın ne yapacağız? Hedefimiz belli. İYİ Partimiz hem İzmir’de hem de Türkiye’de daha çok çalışmaya azim ve kararlılıkla devam edeceğiz. Geçtiğimiz dönem içerisinde üye rekoru kırmıştık. Ama bizim hedefimiz birincilik. Her ihtiyaç duyulduğunda yanınızda bir il başkanı göreceksiniz. Gençlerin ve kadınların karar mekanizmalarında daha fazla rol alalarını sağlayacağız. Kusura bakmayın beyler sizleri biraz koltuklarınızdan kaldıracağız. Ama önce en tepedekini kaldıracağız. Kurulduğu günden beri İYİ Parti İl Başkan Yardımcısıyım. Bu seçim bizim kader seçimimiz. Önümüzde 112 gün var. Hiç durmadan çalışmalıyız. Bizim ihtiyacımız olan tek şey bir ve bütün olmak. 

30 İLÇEYE ASİL ÜYELİK

Kutulamamalar ilişkin de açıklamalarda bulunan Doğan, “Bazen basında söylentiler çıkıyor. Gruplar vb. şeyler. İyi Parti demokratik ve kalkınmacı bir partidir. Biz bu çizginin içerisindeyiz. İYİ Parti’nin içerisinde gruplar yok. Eskiden de yoktu ileride de olamayacak. Hem ismimle hem bugünümle hem de İYİ Partimle gurur duyuyorum. Ayrıştırmak kolay, birleştirmek çok zordur. Bizim amacımız birleştirmek ve bir olmaktır. İl başkanlığım açıklandıktan sonra 30 ilçemizle birlikte olacağız. Başka adaylara destek vermiş olabilirler. Ama sonuçlar açıklandığında bir olacağız. 30 ilçemizle birlikte büyük kurultayımıza gideceğiz. Bu nedenle asil listemde 30 ilçe başkanımıza yer verdim. Evet zor bir süreç oldu. Ama yılmadan çalışacağız. Ben rakibim Sayın Sinan Bezircilioğlu’na başarılar diliyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da beraber çalışmaya devam edeceğiz. İl başkanlığına hazırım. Sizin liderliğinizi yapmayacağım, sizinle birlikte yürümek istiyorum. Seçimin kaybedeni yok. Kazanan İYİ Partililer olacak” dedi.

OYLAMA BAŞLADI

Yapıaln konuşmaların ardından yeni başkanın belirlenmesi için oy kullanma işlemi başladı. Başkanlık için Doğan sarı, Bezircilioğlu ise mavi listeyle yarışacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası