Ege Postası
Geri

İZELMAN işçisi yetki davasına kurban olmadı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Genel Müdürlüğü, kadrosudaki 6 bin 500 çalışanının Ocak 2015'ten geçerli olacak toplu iş sözleşmesi sürecinin Genel-İş Sendikası'nın işletme bazında aldığı yetkiye yaptığı itiraz sonrası iptal edilmesi nedeniyle işçilerin mağdur olmaması için önlem aldı. Ramazan ayı öncesi işçilerin hesabına 600 TL yatıran İZELMAN'ın, bayram öncesi de ikinci 600 TL'yi yatırması bekleniyor. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, asıl isteklerinin yetki davasının geri çekilmesi ve sözleşmenin masada bitirilmesi olduğunu söyledi. Sözleşme krizinde sendikadan çağrı: Dava geri çekilsin
İZELMAN işçisi yetki davasına kurban olmadı
Haberler / İzmir
23 Haziran 2015 Salı 10:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ocak ayında çıkan "Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında toplu iş sözlemesinden kaynaklanan fiyat farkının ödenmesine dair yönetmelik" kamu kurumlarının, belediyelerin taşeron şirketlere toplu iş sözlemesinden kaynaklanan farklarını karşılama olanağı tanıdı. Bu yasadan sonra kamu kurumları ve belediyelerde çalışan taşeron şirketlerde sendikalar örgütlenmeye başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin personel yükünü taşıyan İZELMAN A.Ş. de bu yasadan yararlanmak ilginç bir yöntem izledi. Daha önce sözleme farklarını sermaye artışlarıyla karşılayan İZELMAN A.Ş. bu farkı belediyeden yeni uygulamayla alabilmek için DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın işletme bazında aldığı sözleşme yetkisine itiraz etti. İşyeri bazında yetki alınması gerektiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu. İzmir 5. İş Mahkemesi de yetkiyi iptal kararı verdi. Çalışma Bakanlığı ve sendika karara itiraz etti. Yetki davasıyla ilgili son kararı Yargıtay verecek.

Yetki davası nedeniyle 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak İZELMAN toplu iş sözlemesi görüşmeleri de başlamadı. Maaşlara yapılacak zammın yanısıra verilecek ikramiyeler için de ortada toplu iş sözlemesi olmadığı için sıkıntı doğdu. İZELMAN Yönetim Kurulu, işçilerin mağdur olmaması için Ramazan ayı öncesi işçileri hesabına 600 TL yatırdı. Henüz Yargıtay'ın kararını vermemesi ve ikramiye verilmesi gereken Ramazan Bayramı'nın yaklaşmakta olduğu dikkate alınarak Temmuz ayında bayram ikramiyesinin yanı sıra 600 TL daha yatırılması gündeme geldi. İZELMAN'ın bir ikinci 600 TL'yi de Temmuz ayında vermesi bekleniyor.




SARI: İZELMAN DAVAYI GERİ ÇEKSİN

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İZELMAN'ın işçileri mağdur etmeyen uygulamasına teşekkür ettiklerini ancak asıl taleplerinin toplu sözleşmenin mahkeme süreci sonunda değil masada bitirilmesi olduğunu söyledi. Sarı, "İZELMAN, sözleme farkını sermaye artışıyla değil, yeni çıkan yasa yönetmeliğinde belediyenin ödemesinin yolunu açmak istiyor. Ancak, bu süreç kaos da yaratabilir. İZELMAN'dan mahkemeden davayı geri çekmesini istiyoruz" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası