Ege Postası
Geri

İnekler kesime gitti süte zam geldi

Yem fiyatlarının tavan yapması ve et fiyatlarındaki artış süt ineklerinin kesime gitmesine neden oldu. Uzmanlar, süt ürünleri fiyatlarındaki artışın devam edeceğini belirtiyor.
İnekler kesime gitti süte zam geldi
Haberler / Ekonomi
22 Aralık 2017 Cuma 06:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yem fiyatlarının dövize endeksli olması ve et fiyatlarındaki artış süt ineklerinin kesimhaneye gitmesinin yolunu açınca, süt ürünlerine arka arkaya zam gelmeye başladı.

Süt fiyatlarındaki artış, süt ürünlerine de yansıdı. Fiyatı en çok artan ürün ise yüzde 16.3'lük zam oranıyla 200 gram kaymak oldu. Ağustos ayında kaymağın ortalama fiyatı 7 TL iken bu fiyat ekim ayında ortalama 8.2 TL'ye, kilosu ise 41 liraya yükseldi. Fiyatı en çok artan ikinci ürün ise yüzde 14.7'lik zam oranıyla 700 gram taze kaşar oldu. Ağustos ayında ortalama 13.6 TL olan taze kaşarın fiyatı, ekim ayında 15.6 TL'ye yükseldi. Fiyatı en çok artan üçüncü ürün yüzde 11.1'lik zam oranıyla 1 litre tam yağlı süt oldu. Ağustos ayında ortalama 2.5 TL olan tam yağlı sütün fiyatı, ekim ayında ortalama 2.7 TL'ye yükseldi.

YEM DÖVİZE ENDEKSLİ

Süt ürünleri pazarlama uzmanı Merih Ayder son 2-3 yıldır bu durumun yaşandığına dikkat çekerek, “Şimdi süt fiyatları yükseldi diye gebe hayvanların yavruları süt için ayrılır ve kesilmez. Dolayısıyla da inek sayısı artınca süt miktarı da artar önümüzdeki yıl fiyatlar bu kadar yüksek olmaz veya aynı kalır. Sütte arz en önemli konudur” dedi.

Süt fazla olunca ucuzladığını belirten Ayder, “Ama süt arzı az olunca durum değişiyor. Büyük firmalar süt tozunu tekrar süte çeviriyor ama küçük imalatçılar bulamadıkları süt ve krema için fiyatları yüksek tutmak zorunda kalıyor” diye konuştu.

Süt hayvancılığı için yem fiyatlarının çok önemli olduğunu belirten Ayder, yem fiyatlarının ise dövize endeksli olduğunu belirtti. Ayder, 2017 başlarına kadar yem ve süt fiyatı arasındaki farkın açılmasıyla süt veren ineklerin kesime gittiğini dile getirerek “Azalan arza karşılık devletin uygulamış olduğu süt tozu destek primlerinin belirli bir kesimin dışına çıkmaması, süt ve krema fiyatlarında artışı beraberinde getirdi” ifadelerini kullandı.

KAYMAK 75 LİRA OLDU

Balıkesir'de tatlı sektöründe iş yeri sahibi olan Mert Göker, kaymak fiyatlarının tüketiciyi üzdüğünü söyledi. Göker, “Ev kaymağını müşterilerimizi hoş tutmak için bulunduruyoruz. Kaymağı tatlı ile servis ediyoruz. Bizim kaymaktan bir kârımızı olmuyor. Daha önce kilogramını 40-45 TL'ye aldığımız kaymak 75 TL'ye kadar yükseldi” dedi.

Balıkesir Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakkı Peltek ise “Kışın sütte az da olsa bir fiyat artışı olur, bu mevsimseldir” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası