Ege Postası
Geri

İşte CHP'nin ilk tüzük taslağı: Muhalifler umduğunu bulamadı

CHP Genel Merkezi’nde yapılan toplantı sonrası oluşturulan ilk tüzük taslak metni partililerle paylaşıldı. Taslak metinde yapılan değişikliklerle tüzük madde sayısının 87’den 84’e düşürüldüğü belirtilirken ilk yorumlarda muhaliflerin taleplerin yerine getirilmediği ifade edildi. İşte CHP'nin ilk tüzük taslağı
İşte CHP'nin ilk tüzük taslağı: Muhalifler umduğunu bulamadı
Haberler / Politika
27 Şubat 2018 Salı 11:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

YAĞMUR UYGUR/EGEPOSTASI - CHP Genel Merkezi 9-10 Mart’ta Ankara’da yapılacak 19. Olağanüstü Tüzük Kurultayı öncesi illerden gelen talepleri toplulaştırarak ilk tüzük taslak metnini partililerle paylaştı.

Metinde dikkat çeken yeni maddelere yer verildi. Tüzük taslağında üyelerin “üye” ve “destekçi üye” olarak ayrıldığı ifade edilirken, İzmir’den gönderilen talep metinde yer alan 'Yetkin Üye' tanımının “parti çalışmalarına aktif olarak katılan ve düzenli aidat ödeyen” ifadesinin eklenmesiyle karşılandığı görüldü. Partide yapılacak seçimlerde destekçi üyelerin oy hakkı bulunmadığı ifade edilirken Cumhurbaşkanı seçiminin de yapılış biçimi ana başlık olarak tüzük taslağına eklendi. İzmir’den Genel Merkez'e gönderilen taslak değişikliğinde 25 madde üzerinde değişiklik talep edilmiş, 2 de yönetmelik yayımlanması istenmişti.

PM’YE MYK SEÇME YETKİSİ

Genel Merkez’den paylaşılan taslağa göre, cumhurbaşkanı adayı seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması ya da merkez yoklaması yöntemlerinden biriyle yapılacak. Yöntemi Parti Meclisi kararlaştırırken, mevcut tüzükte tüm üyeleri genel başkan tarafından belirlenen Merkez Yönetim Kurulu’nda yer alacak isimlerden bir kısmını PM’nin seçmesi hakkı tanındı. Örgütlerden sorumlu, idari ve mali işlerden, hukuk işlerinden, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile genel sekreteri Genel Başkan belirlerken sayısı ve görev alanı Genel Başkan tarafından belirlenecek diğer üyeleri ise Parti Meclisi seçecek.

SAYIDA DEĞİŞİKLİK YAPILMADI

Parti Meclisi üye sayısı 60’da herhangi bir değişiklik yapılmazken MYK’da ise sayının belirlenme kararı Genel Başkan'a bırakıldı. Birbirini izleyen üç olağan toplantıya mazeretsiz katılmayan PM üyelerinin üye tam sayısının salt çoğunluğu ile düşürülmesine karar verebileceği de tüzükte yer aldı.

ÖNSEÇİM’DE GERİ ADIM YOK  AMA...

Önseçim ise en çok merak edilen başlıklardan biriydi. Geri adım atılmadı ama tüzüğe kritik bir ifade eklendi. Mevcut tüzükte var olan yöntemde Genel Merkez yönetimi milletvekili adaylarının en fazla yüzde15'ini önseçim olmaksızın belirleyebiliyor, ancak yüzde 10'un altında oy alınan bölgelerin adayları, bu yüzde 15'e dahil edilmeden merkezden belirlenebiliyordu. Taslak tüzükte buna "bir milletvekili çıkarılan iller" ifadesi eklenerek Genel Merkez Yönetimine, bir milletvekili olan ilin adayını önseçim yapmadan belirleyebilme yetkisi verildi. CHP'nin bir milletvekili çıkardığı iller ile yüzde 10'dan az oy aldığı iller toplandığında sayı yaklaşık 50 civarında. Bu da önseçimin geriye kalan yaklaşık 30 ilde uygulanabileceği anlamına geliyor. Belediye başkan adaylarının belirlenme yöntemlerine önseçim de eklendi. Ön seçimin merkez yoklaması veya aday yoklaması yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına parti meclisi karar verecek.

YAŞ SINIRI 30'DAN 35'E YÜKSELTİLDİ

Mevcut tüzükte yüzde 33 olan cinsiyet kotası korundu. Gençlik kotası yüzde 10'dan 20'ye çıkarılırken, yaş sınırı da 30'dan 35'e yükseltildi. Önceki tüzükte karşı çıkılan kadın ve gençlik kotasında "her iki özelliği de taşıyan kişinin" iki kotadan da düşürülmesi hususunun da aynen korunduğu görüldü.

Milletvekilliği aday belirme sürecinde merkez adaylığı süresi 1 defa ile sınırlandı. Kongre ve kurultaylarda blok liste istisnasının Tüzük’ten tamamen çıkarılmasını isteyen partililer ise hayal kırıklığına uğradı. Blok liste istisnası aynı şekliyle taslak metin de de korundu.

DİSİPLİNDE ZORUNLU HUKUKÇU ÜYE SAYISI ARTTI

Öte yandan İl disiplin kurullarında 9  tam üye sayısının 4’ününü hukukçu üye olması zorunluluğu getirildi. Yüksek disiplin kurullarında ise sayı 15 üyeden 8’i olarak yeniden belirlendi. Mevcut tüzükte Yüksek disiplin Kurulu’nda zorunlu hukukçu üye sayısı 4 olarak belirlenmişti. İl Disiplin kurullarında zorunluluk yoktu.

6 AYLIK SÜRE KALDIRILDI

İzmir’in talep ettiği 6 aylık ikinci cezanın kaldırılması da Tüzük Metninde dikkat çeken bir diğer husus oldu. Mevcut tüzükte kınama cezası alan üyelerin 1 yıllık ceza sürelerinin tamamlanması ardından 6 aylık süre içinde yeniden seçilememeleri konusundaki madde ise taslak tüzükte çıkarıldı. Kurultaya ilişkin parti içi muhalefetin itiraz ettiği başlıklarda değişiklik öngörülmüyor.  Genel başkan adaylığı için yine delegelerin yüzde 10'unun imzası gerekecek.  Olağanüstü kurultay çağrısı da mevcut tüzükte olduğu gibi, delegenin 5'te 1 imzası ile yapılabilecek. Taslak tüzükte partiye üye olmayanlar, Parti Meclisi'nin onayı ile milletvekili adayı olabilecek. Mevcut tüzükte partili olmayan milletvekili aday adayları parti meclisi'nin onayının ardından, merkez yönetim kurulu tarafından, parti üyesi yapılıyordu.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası