Ege Postası
Geri

İsveç’in tele kulağına eleştiri bombardımanı

İsveç’te vatandaşların telefon ve bilgisayar üzerinden yaptığı tüm iletişimi izleme yetkisine sahip olan İsveç Ulusal Savunma Radyo Kurumu’na (FRA) yönelik eleştiriler dinmek bilmiyor.Merkez sağ koalisyon hükümeti tarafından 2009 yılında...
İsveç’in tele kulağına eleştiri bombardımanı
Haberler / Dünya
9 Eylül 2013 Pazartesi 15:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İsveç’te vatandaşların telefon ve bilgisayar üzerinden yaptığı tüm iletişimi izleme yetkisine sahip olan İsveç Ulusal Savunma Radyo Kurumu’na (FRA) yönelik eleştiriler dinmek bilmiyor.

Merkez sağ koalisyon hükümeti tarafından 2009 yılında mahkeme kararı olmaksızın vatandaşların telefon ve bilgisayar üzerinden yaptığı tüm iletişimi gözaltına alma yetkisi verilen FRA’nin yasaları çiğnediği öne sürülüyor. Hükümet, özel hayatın ihlali eleştirilerine rağmen FRA’ ya verdiği bu yetki ile terör ve uyuşturucu suçlarını önlemek ve suçluları yakalamayı kolaylaştırmayı hedefliyordu.

Ancak İsveç’in askeri gizli servisi denetlemekle sorumlu devlet kurumu (SUIN), FRA’yı vatandaşlarla ilgili topladığı verileri normal kanuni süre olan 12 aydan daha fazla tutmak, buna kılıf bulmak içinde kanuni boşluklardan yararlanmakla suçladı. FRA’nin vatandaşlardan elde ettiği verileri 1 yıl sonra kayıttan silmesi gerekirken, verilerin detaylarını farklı veritabanlarına kaydırarak dolambaçlı yoldan sakladığı bilgisi veriliyor.

Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Lund Üniversitesi profesörlerinden Wilhelm Agrell, hükümetin FAR’nin elde ettiği verileri nasıl kullandığı hakkında hiçbir kontrolü olmadığını söyledi. İsveç’in jeo-stratejik olarak önemli bir konumda olduğunu da sözlerine ekleyen Profesör Agrell, “Çünkü İsveç Baltık denizi altında bulunan ve doğu ile batı arasında veri taşıyan fiber optik kablolara nüfuz etme yeteneğine sahip.” diye konuştu.

Diğer taraftan FRA, kısa bir süre önce de ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) küresel çapta kurduğu izleme ve dinleme ağına yardım ettiği iddialarıyla gündeme gelmişti.

FRA Direktörü Cristina Malm medyada çıkan iddialar sonrası kurumunun SUIN’den resmi teftiş talebinde bulunduğunu söyledi. Malm, bu şekilde kurum hakkında kamuoyundaki soru işaretlerinin cevaplandırılmasını hedeflediklerini kaydetti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası