Ege Postası
Geri

Lavrov: Kimyasal saldırıyı muhalefetin yaptığına dair yeterli veri var

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le görüşmesinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, Şam’ın banliyösünde gerçekleşen kimyasal saldırının muhalefet tarafından yapıldığına...
Lavrov: Kimyasal saldırıyı muhalefetin yaptığına dair yeterli veri var
Haberler / Dünya
9 Eylül 2013 Pazartesi 14:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le görüşmesinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, Şam’ın banliyösünde gerçekleşen kimyasal saldırının muhalefet tarafından yapıldığına dair yeterli veri olduğunu iddia etti. Lavrov’a göre 21 Ağustos’ta Guta’da gerçekleşen kimyasal saldırı önceden kurgulandı.

ABD, kimyasal saldırıyı Beşar Esed rejiminin gerçekleştirdiği yönünde yeterli kanıtları olduğunu açıklamıştı. Ankara da bölgeden edindiği verilerle füzelerin Kusyan’da fırlatıldığı, buranın da iktidarın kontrolünde olduğunu savunmuştu.

Yeterince kanıt olduğunu, militanların kendi aralarında bu görüntüleri paylaştığını ve yaptıkları ile övündüklerini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı, “Buna ek olarak profesyonel düşünceler de var. Uluslararası Komisyon üyesi Carla del Ponte kimyasal silahların militanlar tarafından yapıldığına dair bilgiye sahip olduğunu söylüyor.” dedi. Lavrov, “21 Ağustos’un önceden kurgulandığına dair yeterli veri var.” değerlendirmesinde bulundu.

MOSKOVA İNİSİYATİFİ GELİŞTİRİLECEK

Suriye’de sorunun siyasi olarak çözümünü isteyen tüm tarafları Moskova’da bir araya getirmeyi planladıklarını ifade eden Lavrov, “Rusya hiç birini dışarıda tutmadan Suriye’de tüm muhalefetle diyalogunu sürdürüyor. Onları çözüm için uluslar arası konferansın dışında alternatif olmadığına dair ikna etmeye çalışıyor.” dedi.

Lavrov, iletişimde oldukları grupların faydalı bulması durumunda onları askeri senaryoyu reddeden ve siyasi çözüme taraf olan grupları Moskova’da bir konferansa davet edebileceklerini söyledi.

Rus Bakan, Muallim’la Birleşmiş Milletler denetçilerinin görevlerini tamamlamak üzere Suriye’ye geri dönmeleri konusunda mutabık kaldıklarını da vurguladı.

ABD İLE ANLAŞMA YOK

St. Petersburg’da gerçekleşen G20 zirvesinde Rusya’nın arabuluculuğu ile ABD ve Suriye arasında bir anlaşma yapıldığına dair basında çıkan iddialara cevap veren Lavrov, “Rusya’nın yürüttüğü politika açısından Suriye halkının arkasından herhangi bir anlaşma yapmamız mümkün değil. Bu duruşumuz hep bu şekilde kalacak.” değerlendirmesinde bulundu.

"ABD, EL-KAİDE YARARINA SURİYE’YE SALDIRMAK İSTİYOR"

Basın toplantısında ABD’nin Suriye’ye yönelik muhtemel saldırısını değerlendiren Muallim de, “Suriye’ye yönelik saldırının hedefinin El-Kaide’nin işine gelecek şekilde Suriye ordusunun zayıflatılması olduğunu düşünüyoruz. En-Nusra ve diğerlerine destek olacak saldırının hedefini sorgulama hakkına sahibiz…” eleştirisi getirdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası