Ege Postası
Geri

Suriyeli mültecilerin Ürdün ekonomisine yükü artıyor (Özel)

Ürdün topraklarında yaşayan bir milyondan fazla Suriyeli mültecinin ülke ekonomisine yükü her geçen gün artıyor. Yaklaşık 520 bin mülteciyi topraklarında barındıran Ürdün, oluşan enflasyondan da çok etkileniyor. Ürdün’ün kuzeyindeki...
Suriyeli mültecilerin Ürdün ekonomisine yükü artıyor (Özel)
Haberler / Dünya
9 Eylül 2013 Pazartesi 11:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ürdün topraklarında yaşayan bir milyondan fazla Suriyeli mültecinin ülke ekonomisine yükü her geçen gün artıyor. Yaklaşık 520 bin mülteciyi topraklarında barındıran Ürdün, oluşan enflasyondan da çok etkileniyor.

Ürdün’ün kuzeyindeki İrbid şehrinde esnaf sıkıntıların bir an önce bitip eski günlere dönme hayalini kuruyor. Hemen hemen tüm sektörlerde bir daralma görülürken, Ürdün’ü Suriye üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya bağlayan kara yolunun kapanması, ithalat ile ihracatı ve özellikle küçük ölçekli işletmelerin ticaretini durma noktasına getirdi. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Ürdün esnafı, daha önce siparişlerinin birkaç gün içinde ellerine ulaştığını ifade etti. Şimdi ise sadece deniz yoluyla Akabe üzerinden gemilerle taşınabildiği için bu süre haftaları alıyor. Birçok taze ürünün ithalat ve ihracatının ise tamamen durduğu ifade ediliyor.

Ürdün’de sadece inşaat sektöründe bir talep artışı yaşanıyor. Bunun sebebi ise gelen mültecilerin kiralık evlerde kalmaları ve kiralık evlere talebin artışı olarak gösteriliyor. Ayrıca kiralar da yükseldi.

Türkiye’de üniversite okumuş bir inşaat mühendisi olan Semih Ahmet Avavdeh, Cihan Haber Ajansı’na önemli tespitlerde bulunda. “Sadece konut inşa etmek yeterli değil. Ürdün bunu daha önce tecrübe etti. Filistin ve Irak krizi sonrası bu ülkeye gelen mültecilerin önemli bir kısmı ülkelerine geri dönmedi. Birçoğu hala Ürdün’de yaşamaya devam ediyor. Okul hastane ve tüm sosyal alanlarda yeni binalara ihtiyaç var. Talep karşılanana kadar emlak ve kira rakamlarının düşmesi zor görünüyor.” dedi.

İkinci el eşya satan Ebu Muhammed Velid ise işlerinden memnun. “Suriyeliler, durumlar düzelince nasıl olsa döneceğiz diye ikinci el eşya alıyor. Bu da bizim satışlarımızı artırdı. Şu sıralar sadece Suriyelilere mal satıyoruz.” diyor.

Esnafın ortak dile getirdiği diğer bir husus ise fiyatların yükselmesi ve kiraların artması sonucu evliliklerin ertelenmeye başlanmasıdır. Bu da mobilya ve beyaz eşya olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkiledi.

Bunun yanında Suriyeli mültecilerin Ürdün’de resmi çalışma izinlerinin olmaması, ekonomik olarak ayakta kalmalarını zorlaştırıyor. Suriye’den gelen mültecilerin, hizmet sektörünü elinde bulunduran Mısırlıları olumsuz etkilediği kaydediliyor.

Suriye’den gelen ve tatlıcı dükkanı işleten Ebu Ferid Ömeri, “Biz bu işletmeyi Suriyeli mültecilere iş imkanı oluşturmak ve kazancımızla da onlara destek olabilmek için açtık.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası