Ege Postası
Geri

İzmir Büyükşehir Meclisinde 'Örnekköy' mesaisi: İki gündür neyi tartışıyoruz?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısı ikinci oturumunda Örnekköy mesaisi yapıldı. CHP Grup başkanvekili Murat Aydın, iki gündür neyi tartışıyoruz “. Türkiye buna alışık değil tabi işimizi iyi yapmakla eleştiriliyoruz” dedi.
İzmir Büyükşehir Meclisinde 'Örnekköy' mesaisi: İki gündür neyi tartışıyoruz?
Haberler / Yerel Yönetimler
14 Haziran 2023 Çarşamba 21:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısı ikinci oturumu Kültürpark’da yer alan Meclis Salonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleşti.

İzmir Büyükşehir Belediye meclisinin yine gündemi Örnekköy konutları oluşturdu.  Yaklaşık 3 buçuk saat süren Meclis’te Cumhur İttifakı kanadı hem İZBETON’un hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmirliler neslinde güven kaybına uğradığını savundu. Millet İttifakı ise bu durumun güven kaybı yaratamadığını belirterek “İşini iyi yapmak mı güven kaybı yaratır, sorunu çözmek mi güven kaybı yaratır, gizlemeyip duruma el atmak mı güven kaybı yaratır” dedi.

OY ÇOKLUĞU İLE UYGUN BULUNMADI

İzmir Büyükşehir Belediye meclisi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2’nci Birleşimi’nde Kemalpaşa ilçesi, Ören Merkez Yerleşimi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu gündeme geldi. İlgili maddede söz alan AK Parti Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, komisyonlara geri iade edilmesini talep etti. Boztepe’nin ardından söz alan CHP’li Kemalpaşa Meclis Üyeleri Mehmet Türkmen ve Muharrem Bayraktar da aynı yönde görüş bildirdi. Madde, oy çokluğu ile uygun bulunmadı.

AK Parti Meclis üyesi Hüsnü Boztepe’nin ‘Komisyonlara iade edilecekse bunun üzerine boşuna konuşmayalım’ ifadelerinin ardından CHP Kemalpaşa Meclis Üyesi Mehmet Türkmen söz alarak Bu durumun 20 yıllık biz mesele olduğunu dile getirerek Türkmen, “İmar planları yapılmış burada, İzBB buraya itfaiye ve kapalı spor salonu yapmış. Aynı zamanda çevre yolunu getirmiş. Bir bölümünde de uygulama yapılmamış ama imar planlı. Aynı zamanda İzmir ölçekli çevre düzeni planında gelişme alanında. Şimdi burayı tarım alanına çeviriyorlar, böyle bir şey olamaz. Buradaki belde halkı uygulama yapmamış. Uygulama yapılmaması bir bölgenin cezalandırılması anlamına gelir mi? Ben o yüzden bu konunun tekrar incelenmesini talep ediyoruz. Çünkü orada ağaç olmayan yer yok. Buradaki beldemiz gelişme alanında” diye konuştu.

“BURASI KEMALPAŞA’NIN İHTİYACI OLAN BİR YERLEŞİM YERİDİR”

AK Parti Kemalpaşa Meclis Üyesi Metin Yaşar, orada İZBETON tarafından çevreyolunun asfaltlandığını belirterek “Bir sürü yerleşim yeri var. Biz İzBB olarak illa oranın tarımsal alana dönüştürülmesini var olan yapıların yok edilmesini istiyoruz. Burası Kemalpaşa’nın ihtiyacı olan bir yerleşim yeridir” diye dedi.

“KEMALPAŞA VE İZBB BİRLİKTE ÇALIŞARAK REDDETMEYİ UYGUN BULDUK”

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal, “Konu 2 yıl önce de gündeme gelmişti. Burayı yerinde incelediğimizde belli bölgelerinde yaşlıca zeytin ağaçları olduğunu tespitiyle bazı bölgeler plan dışı bırakıldı. Konu sonra mahkemeye intikal etti. Ardından mahkeme, bir alanın plansız kalamayacağı gerekçesiyle bize planı yeniden gönderdi. Mahkeme kararı doğrultusunda biz daha teknik düzeltmeler yaparak sonraki süreçte Kemalpaşa ve İzBB birlikte çalışarak reddetmeyi uygun bulduk” dedi.

‘O ZAMAN İZMİR’İ TAMAMEN PLANSIZ BIRAKALIM’

Maddenin iade edilmesi yönünde görüş olmaması üzerine AK Partili Boztepe yeniden söz aldı. Boztepe, “Menemen olduğu gibi ovanın içinde… Kemalpaşa gibi. O zaman İzmir’i tamamen plansız bırakalım. Oradaki insanlar karar vermişler. Burada 2004 yılından beri araziler devredilmiş, arsa olarak. O zaman Urla da Çeşme de aynı şekilde. O zaman buradaki tüm planları iptal edelim. Doğru, orada zeytin ağaçları var. Bu zeytin ağaçları korunarak yapılaşma yapılabilir. İnsanların mağduriyetini kim giderecek? Üç beş kişinin keyfi için nasıl yapacağız bunu? Bakın Kemalpaşa Belediyesi bizimle ilgili değil” dedi.

O GÜNDEMİN AKIBETİ CUMA GÜNÜ BELLİ OLACAK

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın 2'nci Birleşimi gerçekleştirildi. Meclis'te öğrenci kartları ile ilgili dikkat çeken bir önerge hukuk bütçe ve ulaşım komisyonlarına acil kaydı ile sevk edildi. Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nın önerisi ile gündeme gelen madde, öğrenci kartlarında yaş sınırlaması uygulamasını kapsıyor. İlgili maddeye göre: 26 yaşından gün alan ve öğrenciliği devam eden vatandaşlar, 7 lira 56 kuruş olan öğretmen ve 60 yaş için belirlenen tarifeden faydalanacak. İlgili önergenin akıbeti ise Cuma günü yapılacak 3'üncü birleşimde belli olacak.

Gündem maddesinin tamamı şu şekilde:

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmirim Kart Yönetmeliğinde yer alan “Kişiselleştirilmiş İndirimli İzmirim Kart Türleri/Öğrenci Kartı” başlıklı 20. Maddesinin 1. Cümlesinin “14/06/1973 tarih ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu uyarınca eğitim ve öğrenim gören öğrencilere şehir içi toplu ulaşım hizmetinden indirimli olarak faydalanır. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 18. Maddesinde tanımlanan örgün ve yaygın eğitim kapsamında eğitim görmekte olan öğrencilerin 26 yaşından gün almamış olma şartıyla öğrenci tarifesinden yararlandırılması şeklinde, 26 yaşından gün almış öğrenciler için ise öğrencilik haklarının devam etmesi durumunda öğretmen ve 60 yaş için belirlenen tarifeden faydalanmaları şeklinde uygulanır.” Şeklinde değiştirilmesi ve aynı maddenin a ve b bentlerinin ise aynı kalması hususunun görüşülmesi.

Meclis gündemlerinin ardından, meclis dışı konuşmalara geçildi.

“BÜROKRATLARA BASKI YAPMASINLAR”

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal “İzmir’in en önemli gündemi deprem ve kentsel dönüşüm. Pazartesi yapılan meclis toplantısında bu konu konuşuldu. Biz bir takım durum tespitleri yaptık, Murat Bey bir durum tespiti yaptı, siz bir durum tespiti yaptınız. Bunun sonucunda biz iftiracı dahi olduk. Biz o gün ne dedik dedik ki İBB demir hırsızı pozisyona sokuyorsunuz dedik. 150 yıllık İzBB böyle bir noktaya getirmeye kimesin hakkı yok dedik. Murat bey bunun üzerine konuşma yaptı. İftira atıyorsunuz dedi. Şimdi arkadaşlar, sayın başkan elimde bir tutanak var. Bu tutanakta İzBB kentsel dönüşüm başkanlığı… Ölçüm işlemleri devam ederken inşaat eksiklerinin düzeltme kontrolü yapılmadan tarafımızdan onay alınmazdan beton dökümü başlamıştır. Burada bir problem var mı var? Bunu ben söylemiyorum İzBB’nin raporu söylüyor. 

Dün bir bildiri yayınlandı orada hukuksuzca bizim yaklaşık 2 yıldır dile getirdiğimiz bir şekilde hukuksuzca kooperatif yönetimi bir bildiri yayınladı. Bildiride, ‘Bu süre içerisinde inşaatlarımız İzBB’nin zorlayıcı uygulamaları sebebiyle birçok kez durmuş. İnşaat faaliyetleri ağır bir şekilde ilerlemiştir. Konuyla ilgili zor şartlar, uygulaması imkânsız talepler’. Buradan bir kez daha soruyorum. Uygulaması imkânsız talepler nedir? ‘İdareye kooperatif tarafından yazı olarak bildirilmesine rağmen süreç devam etmiştir. Bu uygulamalar ve iddiaların, bir de İzBB’nin bir takım bilgi ve kanıtlara ile doğru olmadığı ispatlanmamış proje uygun olmadığı sağlanmıştır’

İzBB’nin ve Soyer’in iki açıklamasını okudum ikisi de biriyle çelişiyor.  İzBB’nin ilgili bürokratları tarafından tutulmuş tutanak. İzBB meclisi üyesi olarak bizim için bu tutanak önemli. Bu tutanağa karşı bu bildiri. Bunun doğru olduğunu ifade den bir meclis üyemiz var mı? Çıkar buna iftira dersiniz Bunun devamında oradaki bu bildiriyi hangi siyasi güce dayanarak bu bildiriyi yayınlıyor?

İZBETON’a bu Meclis’te kentsel dönüşüm için yetki verildi. Sonra bu yetki ile birtakım kooperatifler kurduruldu. Hangimizin onayı var? Meclis’in onayı var mı? Bu kooperatiflerden birinin genel koordinatörlüğünü CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu yaptı mı? Yaptı. Demek ki az önceki sorunun cevabı burada yatıyor. Siyasi güç buradan alınıyor. Demek ki az önceki sorunuzun cevabı burada yatıyor. Arkalarında bir siyasi güç var. Tunç Bey önce yıkılacak diyor. Ertesi gün verdiği beyanda belki hiçbir şey yoktur, firma doğru söylüyordur diyor. Tunç Bey’e bunu kim söyledi acaba. Bu kooperatifleri kurduran CHP’li siyasiler mi? Bu sorunun cevabını CHP Grubu’nda arayın arkadaşlar.

Örnekköy İkinci etap… O çirkin hadsiz hadisenin gerçekleştiği etabın yanındaki etap. İş programı seviyesi yüzde 90, fiziki seviye yüzde 85. Yüzde 5 seviyesinde geride. Muhtemelen zamanında bitirecek a da kısa bir ek süre alacak. Ege Mahallesi, iş programı yüzde 8, fiziki seviye yüzde 6. Orası roman vatandaşların bulunduğu bölge, zorlu bir alan yüzde 2. Peki, İZBETON Genel Müdürü’nün dahiyane fikri ile ortaya çıkarttığı işlere bakalım. Örnekköy 2. Etap’ta 81 fiziki 21 Örnekköy 4. Etap yüzde 81 olması gerekirken fiziki seviye yüzde 22. Bu işler zamanında bitecek mi? Bitmeyecek. İnşaat ile uğraşan arkadaşlarımız bilir. Bitmeyince o vatandaşlar bu kapıya gelecek. Sözleşme gereği İZBETON, Büyükşehir’e tazminat ödeyecek. Sonra o tazminatın ödenmemesi için birileri bürokratlara baskı yapacak.

O alan yıkılmaz hata düzeltilmez ise meydana gelecek depremde insanlar altında kalarak hatasını kaybedecek. Oranın yıkılmaması için az önce saydığım kişiler bürokratlara baskı yapmasınlar. Kulağımıza geliyor” diye konuştu.

“BEN BU SEVİYELİ VERİLERE ULAŞAMIYORUM”

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal “Elma ile armut arasında bile benzerlik var ikisi de meyve. Bizim konumuz neydi? Başkanımızın olayın üzerindeki ilk düşüncesi ve öğrenince düşünceleri. İnsaf, her şeyden önce vicdan olur. Yanlış varsa gereğinin yapılacağını söyledi. Üniversitelerin yapacağı araştırma sonucu muhtemelen mahkemeye intikal edecek. Bütün başarılı işlerimizi engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. 

Biz burada 3-5 müttehitte vermedik, binlerce kişi dayanışma ile iş yapıyor. Bu İzmir’e değil Türkiye’ye model olması gereken bir iş. Biz popülizm girmedik. Gidip, deprem bölgesinde yıkılan binaların önüne gidip sizin deprem paralarınız ile şehir hastaneleri kuruluyor, otoparklar birilerine peşkeş çekildi. Sizin paralar birilerinin keyfine göre harcanıyor popülizmi mi yapsaydık? Kentsel dönüşüm için toplanan paralar yerinde harcansaydı kaç can kurtulurdu? Bunun hesabını kendileri yapmışlar mı? Biz kendi göbek bağımızı kesmeye çalışıyoruz. Karabağlar’da 540 hektarlık dönüşüm alanında Bakanlık, ne yaptı? Hangi eski yapıyı dönüştürdü? Hiç. Alay ettikleri alanda 5 bin konutluk iş var. Ağır gidiyor olabilir, işleyiş yavaş olabilir. Burada demir fiyatları artması, girdilerin payı yok mu? Piyasa söz ile dönmüyor, nakit gerekiyor. Bütün bunları görmeden kooperatif ile işler yavaş gidiyor deniyor. Yavaşlığın bir sebebi de ekonomide dalgalanmalar ve TL’deki değer kaybı. Şimdi üzülerek ben bir iddiada bulunacağım. Arkadaşlar, bürokratlara baskı geldiğini benden iyi biliyorlar. Ben iktidar partisinin meclis üyesi olarak bu bilgiye sahip değilim. Eğer bu belgeler anında AK Parti’ye veriliyorsa korkuyorum ki memurlarda da partizanlık yapanlar olabilir. Ben bu seviyeli verilere ulaşamıyorum arkadaşlar. Bu verileri mezüre ile ölçemezsiniz, ben sizde memurların yaptığı çalışmaların raporlarını görüyorum. Ben bunlara ulaşamıyorsam korkarım siz bunlara ayrı kanallara girmişsiniz. O sebeple ben sizin samimiyetinizi sorgulamıyorum. Bu veriler anlık size geliyorsa korkuyorum birileri sizinle birlikte bu işi engellemek istiyor” dedi.

“İZBETON İZMİRLİLER’İN GÜVEN KAYBINA UĞRAMIŞTIR”

MHP Grup Sözcüsü Hakan Şimşek “Bu iş teknik bir konudur. Pazartesi günü anlatmaya çalıştım. Konut işi pahalı bir iştir. Bu işi ehliyeti olan inşaların yapması lazım. Bakın bir bakkal dükkânı açmak için esnaf odasına kaydınız olması lazımken müteahhit olmak için böyle bir şeye gerek yoktur. Örnekköy’de yaşananla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON İzmirliler’in güven kaybına uğramıştır” diye konuştu.

“ASIL OLAN İBB’NİN İDARESİDİR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu “Yanlış falan yapmıyoruz, yasanın bize verdiği bir meclis olma görev ve sorumluluklarımızı hakkıyla yerine getiriyoruz. İzBB Meclisi İzmir’in 30 ilçenin tamamının temsil edildiği bir meclistir. Meclis iradesi her zaman esastır, hatırlayın Karşıyaka’dan benim de evet dediğim bir kararı burada İzBB Meclis’i reddetti. Yani asıl olan İzBB’nin iradesidir, komisyon raporları değildir” ifadelerini kullandı.

“TAKDİR EDİLECEK BİR DURUM”

İYİ Parti Grupbaşkanvekili Kemal Sevinç, “Ben bu konuya pazartesi vakıf oldum. Dinledikten sonra da bu inşaatla ilgili raporu elde ettim. Okuduktan sonra ilgili daire başkanlığına gittim. Sağlıklı bilgiler aldım. Uzun yıllar bu camia altında binlerce metrekare işler yaptım. İş yapılan yerlerde kasıt olmasın hata ve eksiklikler olur. Bu yüce meclisimizin arsasını mecliste İZBETON’a verdik. Burası da bir kop alt müttehitleri iş götürmekte. Şimdi bunu yaparken püf noktası şu, bu projelere imza koyan belediye bürokratları. Bunun veli sorumları mimarları, mühendisleri. Bunun fenil sorumluları bizim resmi personelimiz. Denetçi Yapılan imalat kadar hak edişler şey oluyor. Bu tasdikli projelere göre, bu yapılan imalatta projesine uygunsa beton dökülmesine izin veriliyor. Uygunsa, bu beton dökülüyor uygun olmadığı için bizim elemanlar bir raporu tutmuş demirler uygun değil demiş. Bir rapor çerçevesinde bunu sunmuş. Korporatif veya yüklenici firma neden beton attı anlamıyorum. Orada kalkıp bir an önce bunun bahanesi yok o eksiklikleri giderirsin ama bunu da idaremiz tespit ederek tutanağa bağlanmış bu da taktir edilecek bir durum başkanımız da yıkılacağını söylemiş bu da taktir edilecek bir durum” dedi.  

Meclis’in uzamasıyla Özuslu’nun kararı ile 10 dakika ara verildi. Aranın ardından CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın açıklamalarda bulundu.

“ALGI YARATIR”

Aranın ardından konuşan CHP’li Murat Aydın, “Biz iki günde neyi tartışıyoruz? Bir daha özetleyelim İzBB yapılan bir inşaatla ilgili denetim faaliyetini sürdürürken bir kusur tespit ediliyor bu işi yapan firmaya bunu bildiriyor. Firma bu kusuru giderdiğini söylüyor, beton döküyor. Bunun üzerine bizim kontrolümüzde ben bu kusuru giderildiğini görmediğim için kusurlu sayıyorum diyor. Hızal, tutanakları okudu. Hukukta da zaman zaman yapılır. Bir metnin içinden bir cümle alınır bakın burada bunu söylüyor diye bir şey varmış duygusu yaratıp bir algı yaratır. İki gündür hır gür ettiğimiz şey bu. İBB’nin kontörlünü düzgün yapmasını mı eleştiriyoruz İzBB’nin bizim şirketimiz işidir demeden yasal sorumluğunu yapmasını mı eleştiriyoruz? Kimse 300 metrekareyi küçümsemedi. 300 metrekare hatayı da görmezden gelmiyoruz dedik. Türkiye buna alışık değil tabi işimizi iyi yapmakla eleştiriliyoruz. Tutanağı okuyor Hızal aynen tespit etmiş yasal gereğini de yapmış orada bir yerde beton, demir eksik kullanıldığı tespiti var mıydı? Buna rağmen iftira attınız demeyeceğim de ne diyeceğim… Siz bunu böyle tanımladınız. Bıkmadan usanmadan gerçekleri söylemeye devam edeceğiz bizi algılardan gerçekler korur. Halkı doğru bilgilendirmek bu Meclis’in görevidir” dedi.

‘Kooperatif bu cüreti nereden aldı?’ söylemlerine değinen Aydın, “Yaptıkları bildiri doğru değildir, bunu reddediyoruz. Demek ki İzBB’nin kontrollerini yaptığı işlere ilişkin şikayeti var. ‘İzBB ve İZBETON’un güveni kalmamıştır’ lafını söylemek için insanın elinde bir şey olması gerekir. İnsanlara bir bilgiyi eksik veya yanlış verdiğiniz zaman inanların kavgalarını tetikliyorsunuz. Bütün bunlara rağmen İzBB ve İZBETON ile ilgili firma yine de bu imalatın doğru olup olmadığını ya da hatalı olup olmadığını tartışmak istiyor. Buradan siyasi tartışma mı çıkartmak istiyorsunuz?” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası