Ege Postası
Geri

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanından çarpıcı mesajlar

İzmir’de AK Parti-MHP ittifakının 5, CHP-İYİ Parti ittifakının (iki ilçe bugün netleşecek) şimdilik 3 kadın olmak üzere İzmir’de kadın belediye başkan adayı sayısının 8’de kalmasını değerlendiren İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, “Bu seçimlerde demokrasi sınıfta kalmıştır” dedi. Eraslan, "Siyasi partilerin kadın kolları  kesinlikle kapatılmalıdır. Erkek kolları nasıl  yoksa kadın kolları da olmamalıdır. Tam tersi bu kol ayrımı cinsiyetçi yaklaşımı körüklemektedir. Kadın erkek üzerinden değil ‘eşitlik’ üzerinden vurgu yapılmalıdır" dedi. İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanından çarpıcı mesajlar
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanından çarpıcı mesajlar
Haberler / Yerel Politika
2 Şubat 2019 Cumartesi 13:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Kadının siyasette temsilinin az değil neredeyse yok denecek kadar az olduğunu, bu durumun üzüntü verici olduğunu belirten İKKB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, kadınların kariyerlerinde cam tavan sendromunu siyasette de görünür erkek engelini aşamadığını söyledi.

KARİYERDE CAM TAVAN SENDROMU, SİYASETTE GÖRÜNÜR ERKEK ENGELİ VAR

İKBB Başkanı Eraslan, “Yerel seçimlerde kadınlar yer almış olsa da, aday gösterilme ve seçimlere katılmada erkek adaylar kadar şanslı olmamışlardır. 20’inci yüzyıl boyunca devam eden bu süreç, 21’inci yüzyıla gelindiğinde aynı açmazı beraberinde getirmiştir. 21’inci yüzyıl Türkiye’sinde de yerel siyaset anlayışı cinsiyetten bağımsız değildir. Kadının siyasette temsili az değil neredeyse yok denecek kadar üzücü. Kariyer basamaklarında kadınlar için şeffaf cam tavan sendromu varsa siyasette de bildiğiniz görünür erkek engeli var” diye konuştu.

VETO EDİLECEK DURUM VARSA HEP BERABER VETO ETMELİYİZ

Kadın siyasetçiler başta olmak üzere kimsenin partisinin cinsiyetçi yaklaşımını eleştirmediğini kaydeden İKBB Başkanı Eraslan, hangi partiden olursa olsun tüm kadınların ortak bir şekilde veto etmesi gerektiğini vurgulayarak,

“Siyaset üstü davranıp tüm partili kadınların siyasi temsilde  birbirlerini desteklemeleri ve seçilmiş kadın sayısını arttırmak için ortak hareket etmeleri gerekmektedir. Kimse partisinin cinsiyetçi yaklaşımını eleştirmiyor. Veto edilecek durum varsa hep beraber veto etmeliyiz. Artık cesurca eşit temsilde sorun varsa bunu konuşabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.

ADAY BELİRLEME SÜRECİ KAPALI KAPILAR ARDINDA YAPILMASIN

Partilerin İzmir’de gösterdiği kadın aday sayısını değerlendiren İKBB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, aday belirleme yöntemlerinin kapalı kapılar ardında yürütülmesine son verilmesi çağrısında bulundu.

BU ADAY BELİRLEME SÜRECİ AKLIMIZA BİRÇOK SORU İŞARETİNİ GETİRİYOR

İKBB Başkanı Eraslan, kadınların siyasette eşit temsili için önümüzdeki 4 yılın şimdiden planlaması ve yol haritası belirlenmesi gerektiinin altını çizerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sadece İzmir’de 62  kadın belediye başkan aday adayı sahada kendilerini tanıttı ve siyasi gelişimleri için gerekli bütün çabayı gösterdi. Gerek AKP-MHP ittifakında gerekse CHP-İYİ Parti ittifakında İzmir in tanıdığı son derece başarılı adaylar mevcuttu. 2 kadın adayımız da -Canan Arıtman ve Seniye Nazik Işık- İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olma yürekliliği ve özgüvenini gösterdi. Üstelik bu isimler kadın çalışmalarının içinden gelen ve parti teşkilat tecrübesi olan adaylardı. İzmir’de AKP-MHP ittifakı 5 ,CHP-İYİ Parti şu an için 3, yani 4 partiden 8 kadın aday gösterilebildi. Kadınların karar alma mekanizmalarında yer almasını sağlayacak düzenlemelerin kesinlikle bir an evvel yapılması gerekiyor. Aday belirleme kriter ve yöntemlerinin görünür olmasını talep ediyoruz. Adaylar neye ve hangi kritere göre belirlenmektedi? Aday belirlerken hangi yöntemler kullanılıyo? Aday belirleme süreci kapalı kapılar ardında olmamalı. Siyasete olan güveni sarsan bu aday belirleme süreci aklımıza bir çok soru işaretlerini getiriyor. İzmir Kadın Kuruluşları (İKKB) Başkanı olarak kadının siyasi temsili için kesinlikle önümüzdeki 4 yıllık süreci şimdiden planlamak gerektiğine inanıyorum. Kısa, orta ve uzun dönem plan ve yol haritası belirlenmelidir.”

İKBB BAŞKANI ERASLAN, KADIN KOLLARININ KAPATILMASINI İSTEDİ, ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Siyasi partilerdeki kadın kollarının kapatılması gerektiğini vurgulayan İKBB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, kadınların önündeki en büyük engellerden biri olan maddi yük sorununu ortadan kaldırmak için kadın adaylar için bir fon oluşturulması çağrısında bulundu. Başkan Eraslan, önerilerini şöyle sıraladı:

“Siyasi partilerin kadın kolları  kesinlikle kapatılmalıdır. Erkek kolları nasıl  yoksa kadın kolları da olmamalıdır. Tam tersi bu kol ayrımı cinsiyetçi yaklaşımı körüklemektedir. Kadın erkek üzerinden değil ‘eşitlik’ üzerinden vurgu yapılmalıdır. Sürekli kadın-erkek sorunu var diyoruz oysa eşitlik sorunu var ve demokrasi ile yönetiliyorsak durumu haklarımız üzerinden irdelemeliyiz. Sistem adil olmadığı için kadına dayalı bütçe olmasını sürekli savunuyoruz ama bu demokrasisi gelişmiş çağdaş ülkeler için geçerli bizim ülkemiz için değil. O zaman biz kadınlar en büyük ittifakı bir seçim fonu oluşturarak yapmalıyız. Bu fon iş ve meslek sahibi kadınların yapacağı bağışlar ile rahatlıkla oluşturulabilir.”

CUMHURİYET TARİHİ BOYUNCA 31 BİN ERKEK, 119 KADIN BELEDİYE BAŞKANI

“Cumhuriyet tarihi boyunca 31 bin erkek belediye başkanı seçilmiş, buna karşılık  seçilen kadın sayısı sadece 119” diyen İKBB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan,  2009 ve 2014 seçimlerindeki kadın-erkek tablosunu da ortaya koydu.

ERASLAN, 2009 VE 2014 TABLOSUNU DA PAYLAŞTI

İKKB Başkanı Eraslan, yıllara göre oluşan tabloyu ise şu şekilde ortaya koydu:

2009 seçimlerinde;

Büyükşehir Belediye Başkanı:     16 erkek sıfır kadın

Belediye Başkanı :                               26 kadın 2 bin 903 erkek

Belediye Meclisi Üyesi :                     Bin 471 kadın 32 bin 392 erkek

İl Genel Meclisi Üyesi:                       115 kadın 3 bin 281 erkek

2014  Seçimlerinde;

Belde Belediye Başkanlığı :              3 kadın 387 erkek

Belde Belediye Meclis Üyeliği :       98 kadın 3 bin 450 erkek

Büyükşehir Belediye Başkanlığı:      3 kadın 27 erkek

İl Genel Meclisi Üyeliği:                 60 kadın bin 191 erkek

İlçe Belediye Başkanlığı :                33 kadın 879 erkek

İlçe Belediye Meclisi Üyeliği :         2 bin yüz  kadın 14 bin 850 erkek

Merkez İlçe Belediye Başkanlığı :    1 kadın 48 erkek

Toplam :  2 bin 298 kadın 20 bin 832 erkek. Görüldüğü gibi kadının siyasette temsili az değil neredeyse yok denecek kadar az. “

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası