Ege Postası
Geri

İzmir Valisi Toprak’tan Ulusal Medyaya EXPO Çağrısı

EXPO 2020 ye aday İzmir 27 Kasım’da Paris’te yapılacak olan oylamaya kilitlendi. Kentte heyecan doruğa çıkarken İzmir Valisi EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Toprak, merkezi İstanbul’da bulunan gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenlerine birer mektup gönderdi.
İzmir Valisi Toprak’tan Ulusal Medyaya EXPO Çağrısı
Haberler / İzmir
2 Kasım 2013 Cumartesi 10:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Vali Toprak tarafından kaleme alınan mektupta,İzmir’in Türkiye’nin ilk, dünyanın en büyük sosyal ve bilimsel buluşması kabul edilen EXPO 2020 organizasyonuna aday olduğu belirtilerek şöyle deniliyor:
“Şehrimizin adaylık heyecanını sizinle paylaşmak adına bu mektubu yazıyorum.
“Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar/Herkes İçin Sağlık” temasıyla yaptığımız adaylık başvurusunun oylaması ise Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) üyesi 167 ülkenin katılımıyla 27 Kasım 2013 tarihinde Paris’te yapılacaktır.
İzmir; dünyanın geleceğini ilgilendiren sağlık temasını seçerken kentin tarihiyle örtüşen, ülkenin başarı hikayesiyle de birleşen çok önemli bir soruna da dikkat çekme gayreti içindedir.

160 YILDIR DÜZENLENİYOR

Küresel çaptaki bu organizasyon 160 yıldır farklı ülkelerde beşer sene arayla düzenleniyor. EXPO’lara ev sahipliği yapmış kentler; birer dünya markası haline gelebiliyor ve yaşam kalitesi artıyor.
Şehrimiz EXPO 2020 sergisine ev sahipliği yaptığı takdirde;
Kentsel dönüşüm, ulaşım, altyapı, çevre gibi öncelikli sorunlarımızın çözüm süreci de öne alınacaktır. Başarısı yüksek bir EXPO ile uluslararası prestij ve tanınırlığımız artacak global sermayenin ilgisini sağlanacaktır.

EN SON EXPO ŞANGAY ÖRNEĞİ
Örnek vermek gerekirse; 2010 Şangay EXPO’su kent için bir dönüşüm noktası olmuş, tüm dünyadan 246 katılımcı ve 73 milyon ziyaretçi çekerek EXPO tarihinin en büyük sergisi olmayı başarmıştır. Şangay’ın GSYH’si EXPO süreciyle % 5 artmıştır.
İzmir’in EXPO 2020 uygulama stratejisi ise; kenti sağlık turizminde ve tıp biliminde bölgesel güç, küresel merkez yapmaktır.
EXPO’ya ev sahipliği üstlenmiş şehir ve bölgesi, yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline dönüşmekte, 30-40 yılda yapılabilecek yatırımların 6-7 sene içerisinde hayata geçirilmesi sağlanmaktadır. EXPO 2020’nin İzmir’de düzenlenmesi durumunda İlimize gelecek yatırım miktarının 50 milyar dolara ulaşması öngörülmektedir.

18 MİLYON ZİYARETÇİYLE İZMİR DÜNYA KENTİ OLACAK
Ayrıca yapılan yatırımın geri dönüşü konusunda da EXPO’lar dünya üzerindeki en etkili organizasyonların başında gelmektedir. İzmir’e de 18 milyon ziyaretçinin 35 milyon ziyaret yapması hedefleniyor.
Dolayısıyla bu büyük organizasyon, bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesi için önemli bir fırsat olarak görülmekte ve çok önemsenmektedir.
Şehrimiz; 8500 yıllık tarihinin her evresinde, kültür ve medeniyetlerin merkezi olmakla kalmamış, sağlıkta, bilimde, kültürde, sanatta, eğitimde, ekonomide üretici ve taşıyıcı güç olmuştur.
Sağlık’ta 8.500 yıllık geçmişi olan Bergama Antik Kenti, uygarlık tarihinin en eski yerleşim yeri ve sağlık merkezidir. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. EXPO 2020 adaylığımızın teması olan sağlıkta… bu tarihsel birikimin sonucudur. Tarihteki ilk büyük hastanesi olan Asklepion’un burada kurulmuştur. Kaplıca, su, çamur, güneş, bitki, müzik, doğal tedavi merkezleri beraberinde ilk eczacılığı da geliştirmiştir.
Bugün İzmir’den üç farklı kıtada yer alan 48 ülkeye 3 Saat’te ulaşılabilmektedir. Fuarcılık ve uluslararası organizasyon deneyimimiz, dışa dönük pozitif bir kent kimliğine sahip olmamız, 9 üniversitemiz, hastanelerimizle bölgenin sağlık merkeziyiz.

KENTİN POTANSİYELİ YÜKSEK
Denizi, limanları, ormanları, zengin bitki örtüsü, kaplıcaları, birer açık müze niteliğindeki tarihi kalıntıları, yılın 300 günü güneşli günleriyle İzmir EXPO 2020 ye aday diğer 3 ülkeden çok daha avantajlıdır.
Adaylığımız ile ilgili çalışmalar Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir projesi olarak yürütülmektedir. Hükümetimizin konuya gösterdiği yakın ilgi ve destekle adaylık sürecimiz ile alakalı faaliyetler büyük bir titizlikle yürütülmektedir.
Bu amaçla İnciraltı’nda belirlenen 270 Hektarlık alan, insanlarımızın nesiller boyu yararlanabilecekleri, sadece ülkemizin değil Avrupa’nın en büyük kentiçi parkına dönüşecek şekilde planlanmaktadır. Teknolojinin tüm imkanlarından da yararlanarak alanın ziyaretçilerine her türlü konforu sunabilecek biçimde dizayn edilmesi öngörülmektedir.

DÜNYA'DAN ÖRNEKLER VERİLİYOR

Ayrıca 1851 yılında EXPO için yapılan Londra’daki CrystalPalace, 1889 Paris EXPO’su için inşa edilen Eyfel Kulesi, 1958 EXPO’su için Brüksel’de yapılan Atomium ve 1998 EXPO’su için hizmete açılan Lizbon’daki Vasco de Gama Köprüsü gibi etkileyici bir eserin İzmir’e kazandırılması projelerimiz arasındadır.
İzmir EXPO 2020 ile; 2023 yılında dünyanın ilk on büyük ekonomisi arasına girmeyi planlayan, uluslararası arenada önemli bir aktör olarak emin adımlarla ilerleyen bir ülkenin prestijine uygun bir organizasyonla dünya kamuoyu önüne çıkmayı planlamaktadır.
Şimdi ise “mutlu sona “ hazırlanıyoruz.
Bu konuda tüm kesimlerin desteği son derece önemlidir. Esirgenmeyeceğini bildiğim bu desteklerle EXPO 2020’yi göğüsleyen ilin İzmir olacağına yürekten inanıyorum.
Kurumsal ve özel her türlü katkınız için şimdiden teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim”





 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası