Ege Postası
Geri

İzmir'de emeklilerden maaş ve bayram ikramiyesi tepkisi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Ege Bölge Temsilciliği, ‘Adil bir ikramiye, insan onuruna yakışır bir emeklilik zammı istiyoruz’ sloganıyla düzenlediği eylemde emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini protesto etti. Emekli yurttaş, "Bizlerin yaşam standartları tamamen düştü, bizler dilenci konumuna düşmüşüz. Bizler ev kirası ödeyemiyoruz, çocuklarımıza bayramını kutlayamıyoruz, eğitimlerine destek olamıyoruz. Biz bunların hiçbirini kabul etmiyoruz" dedi.
İzmir'de emeklilerden maaş ve bayram ikramiyesi tepkisi
Haberler / İzmir
13 Haziran 2023 Salı 16:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Konak’ta SGK İl Müdürlüğü önünde toplanan ve “Saraya değil emekliye bütçe”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganları atan DİSK Emekli-Sen üyelerine eski CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da destek verdi. Emekliler adına basın açıklamasını DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe okudu. 

Yeşiltepe, şunları söyledi:

“5 Haziran2023 tarihinde, uydurma istatistikler kurumunca hızla ve istikrarlı biçimde düşürülen yıllık enflasyon oranı yüzde 39,59 olarak açıklandı. Enflasyon madde sepeti içindeki ağırlığı yüzde 2,9 olan doğalgazın fiyatı sıfır kabul edilerek açıklanan bu oran, gerçekleşen ve hissedilen enflasyonla uzaktan yakından ilgili değildir. Nitekim DİSK-AR tarafından emeklilerin gıda enflasyonu yüzde 66,9 olarak hesaplandı. Aradaki büyük uçurum, milyonlarca emekli ve hak sahibini açlık sınırı altında kalan maaşlara mahkûm kılmaya devam edeceğine işaret ediyor. Önümüz bayram. Emekli maaşlarımız henüz cebimize girmeden ayın başında erimişken, bu ay sonunda resmi enflasyondan dahil etkilenmeyen tek kalem olan üç kuruş bayram ikramiyesini büyük müjdeler eşliğinde alacağız. Ne var ki bu ikramiye ne kiramızı denkleştirmemize ne de borçlarımızın bir nebze olsun azalmasına ne de soframıza et girmesine izin verecek.

“HER YENİ BAYRAMI BİRAZ DAHA YOKSUL, BİRAZ DAHA BURUK KARŞILAMAK EMEKLİLERE REVA GÖRÜLMEMELİDİR; GÖRÜLEMEZ”

Oysa bayram ikramiyesinin amacı, emeklilerin bir nebze olsun nefes almalarını; çocukları ve torunlarıyla gönül rahatlığıyla bayramlaşmalarını sağlamaktır. Bu haliyle bayram ikramiyesi, amacından kopuk ve anlamsız bir ödemeye dönüşmüş durumdadır. Her bayrama eksi bakiye girip, her bayramdan biraz daha sıkıntıya düşerek çıkmak; her yeni bayramı biraz daha yoksul, biraz daha buruk karşılamak emeklilere reva görülmemelidir; görülemez. Talebimiz bu bayramda da nettir: Bu ikramiyenin ‘bayram ikramiyesi’ değil ‘emekli ikramiyesi’ adı altında değiştirilmesi ve hiçbir biçimde asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki ikramiye olarak güncellenmesi gerekmektedir. Taleplerimiz hakkımızdır! Haklarımızdan vazgeçmedik; bugün de vazgeçmiyoruz!” dedi.

“BİZLER EV KİRASI ÖDEYEMİYORUZ, ÇOCUKLARIMIZIN BAYRAMINI KUTLAYAMIYORUZ”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan emekli Şengül Yanar, “Emekli ikramiyesi demek çok yanlıştır ve emekliye de ihanettir. Verilen şey bir sadakadır dilenciye bile öyle sadaka verilmiyor. Emekliler bu ülkede yok sayılıyor aldığımız maaşlar bizi ihya etmiyor, bizler çocuklarımızın yüzüne bakamıyoruz. Bizlerin yaşam standartları tamamen düştü, bizler dilenci konumuna düşmüşüz. Bizler ev kirası ödeyemiyoruz, çocuklarımıza bayramını kutlayamıyoruz eğitimlerine destek olamıyoruz. Biz bunların hiçbirini kabul etmiyoruz biz her zaman sokaklarda olacağız ta ki hakkımızı alıncaya kadar. Biz bu hakkı kimseye yedirmeyeceğiz” diye konuştu.

“BİZİM REFAHIMIZI YAŞAM ŞARTIMIZI DÜZELTİN BİZ PARA DA İSTEMİYORUZ”

7 bin 500 lira emekli maaşını aldığını söyleyen bir başka emekli Halil Düzman ise “Bu maaşla bu ülkede nasıl geçinilir? Dolar kaç para, et kaç para? Gitsinler bir pazara görsünler. Biz yaşadık eziyetleri çektik bizden sonrakiler çekmesinler diye buradayız. Eskiden bayram gelmeden önce ben köyde oturuyorum herkes çoluğuna çocuğuna bayramlık kıyafet alınırdı. Benim de dört torunum var onlara birer pantolon almasam maaşımın yarısı gider mümkün değil o yüzden mağdur durumdayız. Bayram ikramiyesi ne demek? Bize sadaka mı veriyorsunuz? Bizim refahımızı yaşam şartımızı düzeltin biz para da istemiyoruz”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası