Ege Postası
Geri

İzmir'de geçersiz oylar seçimi etkiledi

İZMİR'de, 30 Mart Yerel seçimlerinde geçersiz oylar ilçe belediye başkanlıklarının kaderini belirledi. İlçe belediye başkanlıkları için kullanılan 2 milyon 746 bin 417 oydan 104 bininin geçersiz olduğu İzmir'de, sekiz ilçede geçersiz oylar birinci ve ikinci parti arasındaki farktan yüksek çıktı.
İzmir'de geçersiz oylar seçimi etkiledi
Haberler / Genel
2 Nisan 2014 Çarşamba 14:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-Yerel seçimlerde İzmir'de oluşan geçerli ve geçersiz oyların, partilere göre dağılımları ve oranları çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. İlçe belediye başkanlıkları için kullanılan 104 bin oyun geçersiz olması, bu ilçelerin kaderlerini belirledi. Geçersiz oyların bir kısmının hatta birkaç tanesinin tek bir partiye geçerli olacak şekilde atılmış olması durumunda, seçiminin galibinin değişebileceği ortaya çıktı.

Kesin olmayan sonuçlara göre geçersiz oylar Aliağa, Bayındır, Bergama, Karabağlar, Menderes, Ödemiş, Selçuk, Torbalı'da birinci parti ile ikinci parti arası farktan yüksek çıktı. Geçersiz oylarla ilgili en çarpıcı sonuçlardan biri Selçuk'ta yaşandı. En çok itirazların ve tartışmaların olduğu ilçede 934 geçersiz oya karşın AK Partiseçimi 15 oy farkla kazandı. Benzer durumun yaşandığı Bayındır'da, 1609 geçersiz oya karşın CHP 124 oy farkla, Menderes'te de 2 bin 667 geçersiz oya karşı 432 oyla AK Parti seçimi kazandı.

Aliağa'da geçersiz oy sayısı 1148'ken MHP 1061 oy farkla, Bergama'da 4 bin 79 geçersiz oya karşı 2 bin 251 oy farkla CHP, 17 bin 556 geçersiz oyun olduğu Karabağlar'da CHP 11 bin 568 oy farkla, 4 bin 152 geçersiz oy olan Ödemiş'te AK Parti 1363 oy farkla ve 2 bin 192 geçersiz oyun olduğu Torbalı'da ise AK Parti 1193 oy farkla seçimi kazandı. Geçersiz oyların kurallara uygun atılması ve herhangi bir parti lehine ağırlık kazanması durumunda seçiminin galibinin değişmesi veya kazanan partinin farkını daha da arttırabileceği ortaya çıktı.

SANDIĞA GİDİLDİ AMA OYLAR BOŞA GİTTİ

İzmir'de 2009 yerel seçimlerindeki 60 bin 672 geçersiz oy sayısı 2014 yerel seçimlerinde 104 bine yükseldi. İzmir'de 7 ilçede oy kullanan seçmen sayısı kadar oy boşa gitti. Oy pusulalarında mühürün taşması, boş pusulanın zarfa konulmasının yanı sıra bu seçimde muhtarlık pusulalarının belediye başkanlığı ve meclis üyeliği pusulalarıyla aynı zarfa konulmasının da oy iptaline neden olduğu belirtildi. Bu nedenle geçersiz oy sayısının yüseldiği öne sürüldü.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası