Ege Postası
Geri

İzmir'de kadınlar sandıkta fark attı

İzmir’de yerel seçimde belediye başkanlığına talip olan kadınlar, Balçova, Selçuk, Kiraz ve Karaburun'da rakiplerine fark attı. Balçova'da 2014 yerel seçimlerde yüzde 60.6 oy alan, ancak son seçimde adaylığı YSK tarafından düşürülen Mehmet Ali Çalkaya'nın yerine aday gösterilen eşi Fatma Çalkaya yüzde 67 oranında oy alarak eşini de geçmeyi başardı. Kim, nerede, kaç oyla kazandı
İzmir'de kadınlar sandıkta fark attı
Haberler / Yerel Politika
1 Nisan 2019 Pazartesi 01:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'de resmi olmayan sonuçlara göre, yerel seçimlerde 4 kadın, belediye başkanı seçildi. Kiraz'da AK Parti'li Saliha Özçınar koltuğunu korurken, CHP'li Filiz Ceritoğlu Sengel Selçuk'ta, Fatma Çalkaya Balçova'da, İlkay Girgin Erdoğan ise Karaburun'da seçimi kazandı. 2014 yerel seçimlerinde 3 kadın belediye başkanı çıkaran İzmir, bu kez kadın sayını 1 kişi artırdı.

BALÇOVA'DA KADINLARIN YARIŞI 

Balçova ilçesinde ise 4 kadın aday seçime katıldı. CHP'li Fatma Çalkaya ile AK Parti'li Evrim Özen arasında geçen yarışının galibi, Çalkaya oldu. Çalkaya, ilçenin yeni belediye başkanı seçildi, Özen ise ikinci oldu. Balçova'da Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve DSP de, kadın adaylar ile seçime katıldı. Sandıkta, Evrim Özen'i TKP'li Nevin Aslan ve DSP'li Deniz Danacıoğlu takip etti.

Balçova’da adaylığı düşürülen Mehmet Ali Çalkaya’nın yerine, eşi Fatma Çalkaya aday gösterildi. Mehmet Ali Çalkaya 2014 yerel seçimlerde yüzde 60.6 oy alırken, eşi Fatma Çalkaya yüzde 67 oranında oy alarak eşini de geçmeyi başardı.

4 kadının kıyasıya rekabetine sahne olan Balçova'nın yeni belediye başkanı seçilen Fatma Çalkaya, "Bu zafer ilk başta demokrasiye inanan, milli iradeye inanan 'Halkın iradesi her şeyin üstündedir' diyen Balçova halkının zaferidir. Bu zafer gece gündüz demeden kapı kapı gezerek çalışan CHP Balçova İlçe Örgütü'nün ve Millet İttifakı ortağımız İYİ Parti teşkilatının zaferidir. Bu zafer 'Sandıkla geleni masa başında yedirmeyiz' diyen Genel Başkanım Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve Genel Merkezimizin zaferidir" ifadelerini kullandı.

 

'KADINLARIN GÜCÜNÜ GÖSTERDİK' 

Karaburun'da da, CHP'li aday avukat İlkay Girgin Erdoğan seçimi kazandı. 2014 yerel seçimlerinde ilçede yüzde 50,9 oranında oy alan CHP'nin oyları bu kez düştü. Sonucu değerlendiren Girgin, "Kadınların gücünü bütün engellemelere rağmen gösterdik. Ekibimizle birlikte seçimi kazandık. Üzerimize düşen görevin ağırlığının, üzerimizdeki sorumluluğun bilincindeyiz. Çünkü bizim sergilediğimiz yönetim başarılı olursa, siyasette de başka kadınların önünü açacağımıza inanıyorum. Yarımada'ya hayırlı olsun. 1 Nisan'dan itibaren, bölgem çok farklı bir belediyecilik anlayışı ile tanışacak. Bütün Türkiye'ye, bir yere kadın eli değdiğinde o alanın ne kadar güzelleşeceğini göstereceğiz" dedi.

SELÇUK'UN İLK KADIN BAŞKANI

2014 yerel seçimlerinde çok az oy farkı ile Selçuk'ta belediye başkanlığını AK Parti'ye kaptıran CHP, bu kez avukat Filiz Ceritoğlu Sengel ile girdiği yarışı kazandı. CHP, Selçuk'ta 2014 yerel seçimlerinde yüzde 36,6 oranında oy almıştı. Sengel, yaptığı açıklamada, "Bu seçimin kahramanı, bana ve CHP'ye inanan, güvenen, kararlılıkla arkamda duran, samimiyetle arkamda duran, 5 yıl sabreden Selçuk halkıdır. Zafer bizim oldu, zafer Selçuk'un oldu. Söz verdiğimiz gibi Selçuk'a bahar geldi" ifadelerini kullandı. Sengel açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Oylarımızı, çocuklarımızın geleceğinden, özgürlüğümüzden, değerlerimizden, potansiyelimizi ortaya çıkarmaktan, marka kent Selçuk'tan yana kullandık. Yalan yerine gerçeği; ayrılık yerine birleşmeyi; karanlık yerine aydınlığı; nefret yerine sevgiyi seçtik. Bu seçimi beraberliğe olan özlem, bu seçimi dostluk, bu seçimi inanç, bu seçimi adalet, bu seçimi aşk kazandı. Yüzlerimize gülümseme, içimize umut, kalplerimize sevgi, Selçuk’umuza bahar geldi.

Artık birlik ve beraberlik içinde çalışma, hedeflerimize ulaşma, Selçuk’umuza yakışır bir biçimde yaşama zamanı. Çünkü, ben her ne kadar Selçuk’un ilerlemesi ve gelişmesi için kendimi adamış olsam da, bu değişimi, bu ilerlemeyi, bu büyümeyi tek başıma başarmam mümkün değil. O yüzden, Sivil Toplum Kuruluşları, diğer partilerin yöneticileri, hükümet, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve daha önemlisi Selçuklularla beraber, 1919 ruhunu yeniden canlandırarak, bu ilerlemeyi hep birlikte başaracağız. İnanıyorum ki, bizi hedeflerimize ulaştıracak cesaret ve güç, bizi var eden değerlerde bulunuyor... Damarlarımızda akan kanda dolaşıyor.

Bugünden sonra, Selçuk’ta insan merkezli, insan haklarına saygılı, özgürlük, eşitlik ve sosyal adalet düşüncesini benimsemiş; çoğulculuk ve katılımcılık kültürüne sahip bir sosyal belediyecilik anlayışıyla hizmet vereceğiz.

Gençler, kadınlar ve engelliler başta olmak üzere tüm Selçuklularla birlikte çalışacak, kazanacak, eğlenecek, başarının keyfini süreceğiz. ‘ Sosyal Belediyecilik’ anlayışıyla her Selçukluya ulaşacak, her Selçukluya dokunacak ve her Selçuklunun yaşam kalitesini yükselteceğiz. Her vatandaşımıza adil davranacağız. Mustafa Kemal Atatürk'ü, ebedi liderimiz, ışığımız ve yol göstericimiz olarak kalbimizde yaşatacak; O’nun izinden asla ayrılmayacağız. Zafer bizim oldu, Zafer Selçuk’un oldu…”

KARŞIYAKA’DA SÜRPRİZ YOK

CHP’nin İzmir’de en çok oy aldığı Karşıyaka İlçesi'nde ise sürpriz yaşanmadı. Millet İttifakı’nın AK Partili Belediye Başkan Adayı Ayda Maç’a sandıktan yalnızca yüzde 20.78 oranında oy çıkarken, Maç’ın rakibi CHP’li Cemil Tugay’a yüzde 71.51 oranında oy çıktı. Konak’da da Millet İttifakı adayı CHP’li Abdül Batur ile yarışan AK Partili Melek Eroğlu, yüzde 32.8’lik oy oranında kaldı. Batur ise yüzde 63.7’yi yakaladı. Güzelbahçe’de de, benzer bir tablo ortaya çıktı. AK Partili Burcu Dereci’nin yüzde 23.1'lik oy oranına karşın, CHP’nin mevcut belediye başkanı yeniden seçildi ve yüzde 70.2’lik oy oranını yakaladı.

DSP ADAYI MİLLET İTTİFAKI ADAYINA FARK ATTI

Kiraz’da ise ilginç bir seçim yarışı yaşandı. İlçede, Millet İttifakı çatısı altında seçime katılan İYİ Partili Mehmet Emin Avşar, kesin olmayan sonuçlara göre yalnızca yüzde 9.32 oranında oy alabildi. Yerel seçimlerde Kiraz’da CHP’den tek belediye başkan aday adayı olan ancak aday gösterilmeyince istifa ederek DSP’den adaylığını koyan Salim Özkarakaş, yüzde 40.92 oranında oy aldı. İlçedeki sandık yarışının kazananı ise AK Parti’nin mevcut belediye başkanı ve başkan adayı Saliha Özçınar oldu. Dikili’de de Cumhur İttifakı’nın kadın adayı MHP’li Sema Akıncı, istediği sonucu elde edemedi. Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Adil Kırgöz, kesin olmayan seçim sonuçlarına göre yüzde 53.18 oranında oy aldı.

Kiraz'da mevcut Belediye Başkanı AK Parti'li Saliha Özçınar, koltuğunu korudu. 2014 yerel seçimlerine MHP çatısı altında katılan ve yüzde 42,5 oranında oy alan Özçınar, dünkü seçimlerde oyunu artırdı. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası