Eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla birlikte okullarda temizlik sorunları ortaya çıktı. Temizlik personeli eksikliği nedeniyle okul yönetimleri, velilerden eleman istihdam etmek için maddi destek talep ediyor. Bazı okullarda da veliler de dönüşümlü olarak okulu ve sınıfları temizliyor.
Geçen yıl temizlik görevlilerine 17 bin liralık asgari ücret veriliyordu. Ancak bu dönem sistem değişti. Personelin İŞKUR bünyesindeki İşgücü Uyum Programı'ndan karşılanmasına karar verildi. Haftada üç gün ve azami 22,5 saat çalışma süresi öngörüldü. Ancak ücret ayda 8 bin 447 lira olunca yeterli personel bulunamadı.
Sol habere konuşan veliler söz konusu uygulamadan şikayetçi. Okula görevlisi biri gelmediği için dönüşümlü olarak temizlik yaptıklarını belirten bir veli, "2 haftadır arkadaşlarla birlikte temizlik yapıyoruz." dedi. Çocukları hijyenik olmayan şartlarda eğitim gören velilerden, dönem yeni başlamış olmasına karşın şimdiden bağış talep edilmeye başlandı.
İzmir’in Buca ilçesindeki bir ilkokulda eğitim gören öğrencinin velisi, ilk haftadan veli toplantısı yapıldığını belirtti. Veli, “Toplantıya giren okul müdürü tasarruf tedbir kararları nedeniyle okulda temizliğin yeterince yapılamadığını, personellerin 567 TL’ye çalıştığı için temizlik yapmadan gittiklerini söyledi” dedi. Bu nedenle kendilerinden bağış istendiğini aktaran veli şöyle konuştu:
“Çocuklarımızın temiz ve hijyenik bir ortamda okuyamadıklarını, okullarda temizlik yapılabilmesi için bağış yapmamız gerektiği söylendi bizlere. Bunun için de bir IBAN numarası verildi. Bu parayla okulların ne kadar süre temizlenebileceğinin, bu paranın ne kadar yeteceğinin, bir süre sonra tekrar para istemeyeceklerinin de bir garantisi yok. Tasarruf tedbirleri, parasız diye gönderdiğimiz devlet okullarında neden uygulanıyor? Zaten her yıl birkaç kere fotokopi parası, sınıf ihtiyaçları parası, kitap parası toplanıyor okulda. Bütün velilerde vicdan ve kaygı yaratarak toplanılan bu parayı ödememe kararı aldık. Bu konuda gereğinin yapılmasını, sizin aracınızla da duyurulmasını istiyoruz."
Sendikalardan tepki
Eğitim sendikaları da söz konusu uygulamaya karşı mücadele yürütüyor ve sorunlara dikkat çekerek projenin sonlandırılmasını talep ediyor.
Eğitim-İş, okullarda gerekli hijyenin sağlanması, temizlik sorunlarının giderilmesi, okulların daha güvenli olması, iş gücü uyum protokolünün iptal edilmesi, temizlik ve güvenlik personeli ihtiyacının kalıcı kadrolu personelle sağlanması için, tüm Türkiye’de milli eğitim müdürlükleri önünde Ankara’da ise Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem gerçekleştirdi.
"Okullarda temizlik personeli ihtiyacı geçici değil, kadrolu istihdamla çözülmelidir" çağrısında bulunan Eğitim-Sen, "Öğrencilerimizin sağlığını ve eğitimin niteliğini korumak adına, temizlik hizmetlerinin eksiksiz sağlanması gerekmektedir. Bu karar geri alınmalı ve okullarımızda hijyen koşullarının iyileştirilmesi için acilen adımlar atılmalıdır. Gerçek ve kalıcı çözüm kadrolu hizmetli alımıyla sağlanacağı için her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılmasıdır" açıklamasında bulundu.
TÖBSEN ise yeni eğitim öğretim yılında tespit ettiği ve çözülmesi gereken sorunlar ile ilgili hazırladığı raporda, temizlik sorununa işaret etti. Raporda, "Buradan İktidara ve Milli Eğitim Bakanlığına sesleniyoruz! Önümüz kış ; okullarda yaşanacak sağlık sorunlarından siz sorumlusunuz ve uyarıyoruz! Çocuklarımıza güvenli ve sağlıklı bir ortam yaratmak zorundasınız! Talebimiz emek sömürüsünden vazgeçilip hizmetli kadrosunun açılmasıdır" denildi.