Ege Postası
Geri

İzmir'deki olaylı Soma anması mahkemeye taşındı

Geçtiğimiz hafta Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerini anmak amacıyla düzenlenen gösterilerde polisin orantısız güç kullanımı nedeniyle yaralanarak hastaneye kaldırılan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yaşanan gelişmeleri yargıya taşıdı. DİSK Genel Başkanı Beko, yaşananların sorumlusu olduğu gerekçesiyle daha önceden istifa çağrısında bulunduğu İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya başta olmak üzere, emniyet güçleri hakkında 5 ayrı gerekçeyle suç duyurusunda bulundu.
İzmir'deki olaylı Soma anması mahkemeye taşındı
Haberler / İzmir
21 Mayıs 2014 Çarşamba 09:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçiyi anmak üzere bir günlük iş bırakan ve DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB, TTB, çeşitli siyasi partiler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarını katılımı ile Konak’a gerçekleştirilen yürüyüş sonrasında çıkan olaylar ve polisin orantısız güç kullanımı neticesinde yaralanarak hastaneye kaldırılan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya aleyhinde dava açarak yargıya gitti. 15 Mayıs tarihinde gerçekleşen olaylar sırasında Konak’taki SGK binası önünde TOMA’ların sıktığı tazyikli su nedeniyle, gözünden, kulağından ve bacağından yaralanan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Beko, toplam 5 ayrı gerekçeden ötürü İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
 
 YARALANARAK HASTANEYE KALDIRILMIŞTI
Soma felaketi sonrası, sendikaların aldığı bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında 15 Mayıs tarihinde Basmane Meydanı’ndan Konak’a on binlerce işçi ve çok sayıda emek örgütünün de katılımı ile gerçekleşen yürüyüş sonrasında yaşananlar mahkemeye taşındı. DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB, TTB ve diğer birçok sivil toplum örgütünün katıldığı yürüyüşte kortejin başını çeken DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Konak’ta yaşanan polis müdahalesi sonrasında TOMA’ların sıktığı tazyikli sudan ötürü yaralanarak hastaneye kaldırılmış, sol kulağımda travma, gözünde iç kanama meydana gelmiş ve bacağından yaralanmıştı. Eşrefpaşa Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınan Beko, yaşanlar sonrasında  emniyet güçleri ve istifa çağrısında bulunduğu İzmir Valisi Mustafa Toprak’tan davacı oldu.
 
5 AYRI SUÇLAMAYLA YARGIYA AGİTTİ
Polisin orantısız güç kullanımı ve hedef gözeterek kendisine  bilinçli şekilde saldırıda bulunulduğunu açıklayan DİSK Genel Başkanı Beko, kasten yaralama, işkence, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engellemek, kamuya ait araç ve gereçleri suçta kullanmak, görevi kötüye kullanmak gibi 5 ayrı suçlama ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Çevik Kuvvet Şube Müdürü, Asayiş Şube Müdürü, suçlama yöneltilen kolluk güçleri ve emri veren amirleri aleyhinde davacı olan Beko, sendikanın demokratik gösteri hakkını kullandığını, emniyet yetkililerince tehdit edildiğini ve bilinçli şekilde saldırıya uğradığını gerekçe göstererek şüpheliler hakkında dava açılmasını ve cezalandırılmasını talep  etti. Davaya söz konusu suçların Anayasa ve TCK’ya aykırı hareketler içerdiğini de mahkemenin dikkatine sunan Beko ayrıca, avukatı aracılığı ile açtığı davada şüphelilerin eylemlerinin adli görevden kaynaklanan suçlardan olması nedeniyle re'sen soruşturma açılmasını talep etti.
 
EMNİYET MÜDÜRÜ’NÜN SÖZLERİ DELİL OLARAK SUNULDU
Diğer yandan, eylemler öncesinde polis ve sendika yöneticileri arasında gerçekleşen müzakere görüşmeleri esnasında İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’nın belirttiği öne sürülen “Şiddetin alasını göreceksiniz” sözleri, adli muayene raporları ve basında yer alan haberlerin de delil olarak sunulduğu davada, Konak Pier önünde gerçekleşen polis müdahalesinin hiçbir uyarı yapılmaksızın başladığı da mahkemenin dikkatine sunuldu. 
 
BEKO “DEVLET TERÖRÜ” DEMİŞTİ
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Soma’daki facia sonrasında İzmir sokaklarını savaş alanına çeviren olaylarla ilgili olarak hastanede yaptığı açıklamada, “Sadece ve sadece ölen maden şehitlerimizi anmak amacıyla bir saygı duruşu ve basın açıklaması yapacaktık. TOMA’larla, barikatlarla işçileri tahrik ettiler. Ve yine polis, TOMA’lar, tazyikli su, gazla halka saldırdı. Vahşet yaşandı. Tam bir devlet terörüne tanık olduk. Basmane’den belediye önüne geldik ve yine TOMA’lar ile karşılaştık. Bize üç kere anons yapmaları gerekirken, temsilcilerimizle görüşmesi gerekirken, hiçbir uyarıda bulunmadan müdahale etmeye başladılar. Yol süresince hiçbir şekilde bizi uyarmadılar ve direkt olarak saldırıya geçtiler. Her yer toz duman oldu” demişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası