Ege Postası
Geri

İzmir'in o ilçesinde yöresel mimariyi korumak için 'Alaçatı' modeli

Güzelbahçe Belediye Meclisi, Yelki ve Mustafa Kemal Paşa’da Atatürk Caddesi üzerindeki yöresel mimariyi korumak amacıyla örnek bir karara imza attı. İzmir'in o ilçesinde yöresel mimariyi korumak için
İzmir'in o ilçesinde yöresel mimariyi korumak için 'Alaçatı' modeli
Haberler / İzmir
13 Mayıs 2015 Çarşamba 09:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Belediye meclisinde oybirliği ile alınan karara göre Atatürk Caddesi üzerinde yapılacak binalar üç katı geçmeyecek ve dış cephelerinde Alaçatı taşı kullanılacak.Güzelbahçe Belediyesi de uygulamanın yapılacağı caddeye arnavut taşı döşenecek, kaldırımları ise granit olacak.
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Yelki ve Mustafa Paşa Mahallelerinde yörenin tarihsel dokusuna uygun mimariyi yaşatmak ve korumak için böyle bir karar aldıklarını belirterek şu bilgiyi verdi:
“Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre; ‘İdare, meclis kararı alarak uygun gördüğü yerlerde yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplaması ile ilgili kurallar getirmeye, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye yetkilidir’ denilmektedir. Bu amaçla Yelki ve Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Atatürk Caddesi’nin her iki cephesinde yeni yapılacak binaların estetiği, rengi ve cephe kaplamasının belirlenmesi ve yeni yapı ruhsatı düzenlenecek binalara yöresel mimari dikkate alınarak yapı ruhsatı onaylanması konusunda uygulanacak esasları belirledik. Buna göre binaların cephe özellikleri şöyle olacak:



Ön bahçe mesafesi 5,00 m. olacak. Ön bahçe tarafına duvar yapılmayacak. Yan bahçe duvarları 1,00 m. yüksekliğinde derzsiz beyaz alaçatı kaplama veya derzsiz beyaz Alaçatı doğal taş malzemeden, üzeri dökme beyaz Alaçatı çimetolu taş tozu yapılacaktır. Bahçe duvarı üzerine korkuluk olmayacak.  Tüm cephelerde aynı malzeme kullanılacak. Üst katlarda ön cephe ve yan cephelerde bina köşelerinde derzsiz beyaz Alaçatı taş kaplama veya derzsiz Alaçatı doğal taş yapılacak. Binanın boya yapılacak kısımları beyaz boya ile boyanacak. Kepenk veya panjur ahşap veya ahşap görünümlü olarak yapılacak olup panjur kutusu dış cephede çıkıntı yapmayacak şekilde projesinde detaylandırılacak. Ön cephedeki açık çıkmalarda ferforje veya ferforje görünümlü malzemeden korkuluk yapılacak. Açılır-kapanır, sökülür-takılır-katlanır cam paneller dahil hiç bir şekilde kapatılmayacak. Zemin kattaki teraslar açılır-kapanır, sökülür-takılır-katlanır cam paneller dahil hiçbir şekilde kapatılmayacak.


 
BİNALARIN DIŞ CEPHESİNE VE ÇATIYA KLİMA, ANTEN KONULMAYACAK
Ön cephede klima ünitesi vb. bina estetiğini bozan tabela harici, yazı, simge veya herhangi bir ünite bulunmayacak. Çatılar kiremit malzemeli dört yöne eğimli kırma çatı yapılacak. Çatının bir kısmı veya tamamında teras yapılmayacak. Ön cepheden görünecek şekilde çatılarda su deposu, anten, klima vb üniteler konulmayacak.
Tüm cephelerde açık ve kapalı çıkmalardan itibaren 0,50 m. saçak yapılacak. Saçakların altı ahşap veya ahşap görünümlü malzeme ile kaplanacak. Zemin kat iş yerlerinde panel tabela yapılmayacak olup, firma isimleri, 1.00 m. yüksekliğindeki taş kaplama cephe üzerine siyah renkli kutu veya dökme harfler şeklinde yapılacak. Bunun dışında bina cephesi ile açılı olarak veya zeminde herhangi bir tabela yada totem konulmayacak. Tabela harfleri ışıklı olmayacak gizli spot ile aydınlatılacak.



Dükkanların ön cephelerinde tente yapılabilir. Taşıyıcı dikmesi olmayıp, konsol olacak, açılır-kapanır sistemde ve beyaz veya krem renkli pamuklu malzemeden olacak. Yan cephelerde tente yapılmayacak.
Atatürk Caddesi’nde; Güzelbahçe Belediyesi tarafından kaldırımlar kesme granit, yollar arnavut kaldırımı yapılacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası