Japonya'nın nükleerde yeni hedefi Doğu Avrupa
Türkiye'de ikinci nükleer santrali inşa etmeye hak kazanan Japonya, gözünü Doğu Avrupa pazarına çevirdi. Başbakan Şinzo Abe'nin gelecek ay Polonya'ya giderek bölge ülkelerinin lideriyle nükleer santral projelerini ele alacağı kaydedildi.Japonya'nın...
Türkiye'de ikinci nükleer santrali inşa etmeye hak kazanan Japonya, gözünü Doğu Avrupa pazarına çevirdi. Başbakan Şinzo Abe'nin gelecek ay Polonya'ya giderek bölge ülkelerinin lideriyle nükleer santral projelerini ele alacağı kaydedildi.
Japonya'nın önde gelen gazetesi Yomiuri'nin haberine göre, Başbakan Abe 16 Haziran'da Polonya'yı ziyaret ederek Visegrad Dörtlüsü (V4) toplantısı çerçevesinde bir araya gelecek olan Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya ve Polonya'nın lideriyle görüşecek. Abe'nin ziyaret sırasında V4 ülkelerinde inşa edilmesi planlanan nükleer santraller için lobi faaliyetinde bulunacağı ifade edildi. Gazete, Çek Cumhuriyeti'ne 3 reaktörün, Polonya ve Macaristan'a da birer reaktör inşa edilmesinin planlandığını yazdı. Çek Cumhuriyeti'ne yapılacak reaktör için Rus ve Japon firmalarının yarış halinde olduğu kaydedildi. Gazete, Japonya'nın Toshiba firmasıyla ABD'nin Westinghouse şirketinin ortak girişiminin ilk değerlendirmede olumlu not aldığına yazdı. Bununla birlikte gazete, Rusya'nın bu ülkeler üzerinde ciddi bir etkisi olduğuna da dikkat çekti.
Bu arada, Başbakan Abe ülkenin nükleer teknolojisi ihraç etmede öncü rol oynacağını ilan etti. Şinzo Abe dün mecliste yaptığı konuşmada, "Uluslararası toplum, Japonya'nın sahip olduğu nükleer teknolojiye büyük ilgi besliyor. Bu teknolojiyi ihraç için inisiyatifi ele alacağım." diye konuştu. 11 Mart 2011'de yaşanan 9.0 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali'ne zarar vermiş; bunun sonucunda da radyasyon yayılmıştı. Bunun üzerine hükümet, ülkedeki bütün nükleer santralleri kontrolden geçene dek kapatmıştı. Ancak 2 santral, artan elektrik ihtiyacı nedeniyle tekrar devreye sokulmuştu. Radyasyon sızıntısı nedeniyle ülke genelinde nükleer karşıtı bir hava bulunuyor.