Ege Postası
Geri

Kadın balıkçılar meslekte yok sayılıyor

Akdeniz Koruma Derneği (AKD) tarafından yürütülen "Kadın Balıkçılar" projesi için yapılan araştırmalardan çarpıcı sonuçlar çıkıyor. "Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi" projesi kapsamında...
Kadın balıkçılar meslekte yok sayılıyor
Haberler / Güncel
20 Nisan 2013 Cumartesi 12:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Akdeniz Koruma Derneği (AKD) tarafından yürütülen "Kadın Balıkçılar" projesi için yapılan araştırmalardan çarpıcı sonuçlar çıkıyor. "Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi" projesi kapsamında elde edilen verilere göre kıyı kesiminde yaşayan genç nüfusun balıkçılık mesleğini yapmak istememesi, özellikle aile balıkçılığının devamlılığını tehlikeye sokarken kadın balıkçılar da meslekte adeta yok sayılıyor. Mesleği sürdüren kadınların çoğu 40 yaşın üzerinde; bunlar devlet ve toplumdan yeterli ilgiyi görmüyor.

Kadın balıkçılara yönelik bu ilgisizlik ve destek yoksunluğu, mesleklerinde gün geçtikçe daha çok zorlanmalarına yol açıyor. Buna bir de aşırı ve yasak avcılıkla sonuç olarak düşük av miktarı ve yetersiz gelir de eklenince, geçimini balıkçılıktan sağlayan ailelerin ve özellikle kadınların sayısı giderek azalıyor. Son araştırmalar, Gökova Körfezi’nde ve diğer Güney Ege kıyılarında balıkçılığı eşiye ya da yalnız yapan 170 civarında kadın balıkçı olduğunu gösteriyor. Bodrum Yarımadası’nda yaklaşık 30, Gökova Körfezi’nde yaklaşık 40 ve Datça-Bozburun Yarımdası’nda yaklaşık 100 faal kadın balıkçı bulunuyor. Kadınlar, bütün zorluklarına rağmen balıkçılığı severek ve isteyerek yaptıklarını ifade ediyor.

Kadın balıkçıların mesleki örgütlenmelerde de yeteri kadar temsil edilmediği, hemen her konuda geri planda kaldığı ve mesleki anlamda yok sayıldığı görülüyor. Bu sebeple balıkçı kadının hem meslekte devamlılığını sağlamak hem de mevcut durumunu iyileştirmek ve geliştirmek için balıkçılık politikalarında bazı kanuni düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bu konuda devletin ilgili kurumlarının yanısıra sivil toplum kuruluşları ve toplumun ileri gelenlerinin de görev üstlenmesi büyük önem taşıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası