Ege Postası
Geri

Kadınlardan liderlere sıfır!

İzmir’de siyasi partilerin kadın belediye başkanı ve meclis üyesi aday sayının çok düşük olması kadınların tepkisini çekti. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) üyeleri AK Parti, CHP ve MHP liderlerine sıfır verdi.
Kadınlardan liderlere sıfır!
Haberler / Yerel Politika
21 Şubat 2014 Cuma 15:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
(HABER SERVİSİ) - Kadın siyasetçilerle Konak Best Western Otel'de kahvaltıda biraraya gelen KA-DER Başkanı Sema Övgün ve Yönetim Kurulu üyeleri, üç parti liderinin 'toplumsal cinsiyet eşitliğindeki' karnelerinin 'sıfır' olduğunu açıkladı ve üç parti liderinin afişlerine üzerinde 'sıfır' yazılı stickerler yapıştırdı.

SONUÇ YILDIZLI SIFIR
İzmir'de 800 belediye meclis üyesi aday adayı kadın olmasına karşın açıklanan oranların devede kulak kaldığını belirten KA-DER İzmir Şube Başkanı Sema Övgün, “Türkiye'de 2 bin 400 kadın aday adayının 800'ü İzmir'de idi. Ama sonuç yıldızlı sıfır. Siyasiler yine sınıfta kaldı” dediç Övgün, yaşanan sonucun 'adaylıkların parti yönetimleri tarafından rehin alınması' olduğunu, kadınların 'yok' sayıldığını belirterek, parti yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerde ise kendilerine sürekli 'Yeterli oranda kadın başvurmuyor' şeklinde gerçek dışı açıklamalar yapıldığını söyledi.

 AÇIKLANAN ORANLAR HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Açıklanan kadın belediye başkan adayı oranlarının da 'yüz güldürücü' olmadığını görmenin üzüntüsünü yaşadıklarını kaydeden Övgün, “Türkiye'de 81 belediye başkan adayının biri kadın, CHP'de 745 belediye başkan adayının 31'i kadın, MHP'de bin 64 belediye başkan adayının 12'si kadın. İzmir'de ise AKP'den bir, MHP'den bir, CHP'den iki kadın belediye başkan adayı açıklandı. Kadınlar yine yok sayıldı. Bizler KADER olarak üç partinin kadınların siyasette yerel yönetimlerde üs sıralarda yer almasına çalıştık. Kadınlara ancak listelerin alt sıralarında yer verildi. Partiler ve genel başkanları, seçim genelgelerinde kadınların katılımına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerde karneleri yine sıfır” dedi.

KADINSIZ DEMOKRASİ EKSİK; EKSİKLİ DEMOKRASİ İLE YAŞAM ALANLARIMIZ DA ZORDA
Övgün, siyasi partilerin bu tutumlarıyla demokrasinin de eksik kaldığını vurgulayarak, yine de yaptıkları eğitim, çalışma ve kampanyalarla kadınlarda ve toplumda 'farkındalık' yarattıklarını söyledi ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti:

“Siyasi partilerin demokrasi adına bu ayıptan kurtulmaları için belediye meclis üyeliklerinde daha çok kadın adaya listelerinin ön sıralarında yer vermelerini bekliyorduk. Ki bu da gerçekleşmedi. Erkek siyaset arenası yine kadınları kabul etmedi. Demokrasi eksik. Siyaset eşittir demokrasi. Kadınsız ve eksikli demokrasi ile yaşam alanlarımız da zorda. Çok güzel ilerlemeler var diyemeyeceğim. Fakat bu dönem şunu gördüm ki kadınlar toplu olarak bilinçlenip hesap sorar oldular. Kadınlarla iftihar ediyoruz. 30 yıldır kadın hareketinin içindeyim. Çok güzel ilerlemeler var diyemeyeceğim. Fakat bu dönem şunu gördüm ki kadınlar toplu olarak bilinçlenip hesap sorar oldular. Genel başkanın mesajı da şu; çok güzel ilerleme var, farkındalık yarattınız, yaratmayı sürdürüyorsunuz. Partilerinize itirazlarınızı yapıyorsunuz. Biz kadınlar düne kadar kermes yapıp partiler için ev ev gezen değiliz. 3 büyük partilerden tepkileri gözlemliyoruz. Her partiye eşit mesafedeyiz. AK Partili de yumruğunu masaya vurup '15 yıldır çalışıyorum, nasıl beni 15.'inci sıraya koyuyorsunuz' diyor. MHP'li bir arkadaşım 'Çalışmaları durdursak mı'' diyor. CHP'li kadın arkadaşlarım itiraz dilekçesi veriyor. Seçilemeyen belediye başkanlarıyla da biraraya geleceğiz. Kadının emeğinin gözden gelinmesini kabul etmemiz mümkün değil. Haksızlıklara karşı mücadele edeceğiz. Daha yeni başladık.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası