Ege Postası
Geri

Kafe-San işçisi için kritik viraj

Çiğli Belediyesi’nin yaşadığı mali kriz nedeniyle taşeron tehlikesi ile karşı karşıya kalan KAFE-SAN çalışanlarının kaderi belli oluyor. 20 milyar TL’lik borç yükü nedeniyle 713 çalışanı ilgilendiren hizmet alım ihalesinde KAFE-SAN’ın yerine diğer belediye şirketi ÇİĞ-BEL’in girecek. Birimlere göre 3 parça yapılacak olan ihale toplam 6 aylık süreci kapsayacak.
Kafe-San işçisi için kritik viraj
Haberler / Yerel Yönetimler
28 Mayıs 2014 Çarşamba 16:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Taşerona karşı sürdürdükleri eylemler düzenledikleri imza kampanyaları ile direnişe devam eden Çiğli Belediyesi’nin 713 personeli için kritik viraja girildi. Mali kriz sebebiyle ihale dışı kalan KAFE-SAN şirketi yerine belediyenin diğer firması olan ÇİĞ-BEL’in gireceği üç parçalı hizmet alım ihalesinde teklifler alınacak. Önümüzdeki altı aylık süreci kapsayan ihalelere belediye şirketinin yanı sıra taşeron firmaların da girmesi bekleniyor.
 
ÜÇ AYRI İHALE YAPILACAK
Yaşanan mali sıkıntılar ve art arda gelen maaş krizleri sonrasında taşeron kabusu ile baş başa kalan Çiğli Belediyesi’nde kritik süreç yarın başlıyor. Başta sendika olmak üzere borçları nedeniyle ihale dışı kalan belediye şirketi KAFE-SAN’ın çalışanları için çözüm arayışına giren idare, 713 personel için 3’lü formül uygulamaya karar verdi. Belediye birimlerine göre 3 ayrı hizmet alım ihalesine çıkma kararı alan Çiğli Belediyesi, buna göre belediyenin aktif olmayan diğer şirketi ÇİĞ-BEL’in katılacağı hizmet alım ihalelerini de 6 aylık süreçler için gerçekleştirecek.
 
"HASAN ARSLAN'IN EGE POSTASINA ÖZEL ÇÖZÜM AÇIKLAMASI" İÇİN TIKLAYINIZ...

KAFE-SAN’IN YERİNE ÇİĞ-BEL
Çiğli Belediyesi’nin 29 Mayıs tarihinde gerçekleşecek ve Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde çalışan 460 personeli kapsayan ilk hizmet alım ihalesinde işçinin kaderi belirlenecek. Borçlu olduğu gerekçesiyle ihale dışı kalan belediye şirketi KAFE-SAN’ın yerine ÇİĞ-BEL’in yeterlilik şartları taşımadığı gerekçesiyle katılamayacağı ihalede, hizmetlerin yani çalışanların belediye şirketine devri şartı aranacak.
 
TAŞERON FİRMALAR DA İHALEYE GİRECEK
Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Fen İşleri Müdürlüğü’nde çalışan 240 işçiyi kapsayan diğer iki ihale ise 30 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenecek. Belediye şirketi ÇİĞ-BEL’in katılacağı hizmet alım ihaleleri de 6 aylık süreci kapsayacak. Diğer yandan, her üç ihale için de dosya alan 8 ayrı taşeron firmanın belediyenin düzenleyeceği ihalede teklif vermesi bekleniyor. Ayrıca, KAFE-SAN’da çalışan personelin özlük hakları ve tazminat hakları da aynen korunacak ve üst işveren, yani belediye sorumlu olacak. Personel ÇİĞ-BEL’e geçtiği takdirde özlük hakları korunacak.
 
ARSLAN: EMEKÇİYİ KORUYUP KOLLAYACAĞIZ
Yaşanan sıkıntılar nedeniyle sendikadan gelen talepleri değerlendirdiklerini ve farklı çözüm önerilerini incelediklerini dile getiren Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, “Biz yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle yeni işçi alamıyoruz. Ancak yüzlerce  başvuru geliyor. Geçtiğimiz ay meclis üyeleri tarafından KAFE-SAN işçilerinin kadroya alınmasına dair bir önerge gelmişti. Tasarsıyı inceledik ancak bu norm kadro düzenlemesine uymadığından ötürü ve kadromuz yetmediği için yerine getiremedik. Belediye kadromuzda 180  kişilik boşluk var. Geriye kalan 500’ün üstünde çalışan açıkta kalıyor. Yasal olarak burada bir engel var. Yapabileceklerimiz sınırlı, elimiz kolumuz bağlı. Karşımızda Kamu İhale Kurulu’nun yasaları var. En uygun teklif değerlendirecek. Belediye şirketinin şartları uygun değilse, onlar da ihaleyi alamayacak. Burada esas sorun norm kadro sınırlamasıdır. Bunu ortadan kaldırmak ya da belediyenin hizmet alımlarını ihalesiz olarak belediye şirketlerine verebilmesi gerekiyor. Bu noktada da esas görev hükümete düşüyor. Biz sosyal demokrat belediye olarak işçinin aleyhine olacak bir hamle yapamayız. Biz doğru olanı yapmak zorundayız. Emekçiyi koruyup kollayacağız. Sonucu şimdiden hayırlı olsun” dedi.
 
“TAŞERONU KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUZ”
Personelin örgütlü bulunduğu Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin ise, işçiyi taşerona teslim etmeyeceklerinin altını çizerek, “İhale sonucu ve gidişat ne şekilde olursa olsun, bizim için önemli olan işçinin kazanılmış haklarının korunmasıdır. Bizim açımızdan işçi kardeşlerimizin sendikal hakları ve iş güvenceleri ön planda olmalıdır. Kesinlikle taşeron istemiyoruz. Muhatabımız asla taşeron firmalar değildir. belediyenin asıl işlerini yapıyorsak bizim muhatabımız, üst işveren yani toplu sözleşme yaptığımız Çiğli Belediyesi ve belediye şirketidir” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası