Ege Postası
Geri

Kahramanmaraş el sanatlarını sempozyumla tanıtıyor

Kahramanmaraş Belediyesi ve Gazi Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği ‘Uluslar Arası Türk ve Dünya Kültüründe Kahramanmaraş’konulu sempozyum başladı.Necip Fazıl Kısakürek Kültür...
Kahramanmaraş el sanatlarını sempozyumla tanıtıyor
Haberler / Kültür - Sanat
18 Nisan 2013 Perşembe 14:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kahramanmaraş Belediyesi ve Gazi Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği ‘Uluslar Arası Türk ve Dünya Kültüründe Kahramanmaraş’
konulu sempozyum başladı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde başlayan sempozyumda iki gün süreyle kentin, sanat tarihi, kültür ve sosyal hayatı ele alınacak.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feriha Akpınarlı, halk kültürünü canlı tutan en önemli unsurun el sanatları olduğunu söyledi. Halk kültürünün toplumun yaşam biçimini şekillendirdiğini aktaran Akpınarlı, “Ulusal kültürümüzün temelini halk kültürü oluşturmaktadır. Halk kültürü ve el sanatlarımızın zenginliği ulusumuzun yaşadığı coğrafyalardan ve büyük tarihsel olaylardan ortaya çıkmıştır. El sanatları yaşadıkları yörenin özelliklerini yansıtarak, halkın içinde mayalanmış, halkın kültürle yapısını belirlemiş ve yaşadığı toplumun dokusunu meydana getirmiştir.” dedi. Kültür evrenselliğinin bilim, deney ve gözlem yoluyla tanımlandığını anlatan Akpınarlı, çağdaşlaşmanın temelini kültürün oluşturduğunu, dondurmasıyla, tarhanasıyla ve biberiyle ünlü olan Kahramanmaraş’ın el sanatlarıyla ön plana çıktığını ifade etti.

Geçmişte Dulkadiroğlu Beyliği hakimiyeti ve 24 Oğuz boyunun Kahramanmaraş ve çevresinde yaşamasının kenti, kültürün beşiği sayılabilecek bir konuma getirdiğini kaydeden Akpınarlı, sözlerine şöyle devam etti: “İlimizin el sanatları ve kültürünü, Türklerin 11 yüzyılın sonunda Anadolu’ya kesin olarak yerleşmesi şekillendiriyor. Ayrıca 1516-1919 yılları arasında Osmanlı egemenliğinin dünya üzerinde hüküm sürmesi, Kahramanmaraş tarihinin kültürel açıdan gelenek ve göreneklerinin zenginleşmesine neden olmuştur. Kahramanmaraş maddi kültürümüzün en güzel örneklerinden, abacılık, keçecilik, bakırcılık, semercilik, debbahlık, ağaç oymacılığı ve taş süslemeciliği gibi saymakla bitmeyecek kadar el sanatlarına sahip bir ilimizdir.”

Günümüzde teknolojik gelişmelerin toplumlarda değişim meydana getirdiğini ve bu değişimin el sanatlarının yok olmasına zemin hazırladığını vurgulayan Akpınarlı şöyle devam etti: “Biz de Gazi Üniversitesi olarak Kahramanmaraş Belediyesi’nin girişimleriyle ortak bir protokol imzaladık. Protokol kapsamında 18 aydır üniversiteden bir ekiple bir proje çalışması başlattık. Projemizin amacı Kahramanmaraş geleneksel el sanatlarını tanıma, tanıtma, araştırma yaparak halkın katılımıyla birlikte yeni kuşaklara devamlılığını sağlamaktır. El sanatları envanteri oluşturmak amacıyla il merkezindeki ustalarımızla çeşitli alan çalışmaları yaptık. Bu çalışmalar sonunda çok sayıda ürün tespit ettik. Tespit edilen bu ürünlerin bin 500 tanesi işleme alınarak, kitaplaştırılmıştır.”

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Kahramanmaraş’a ‘Saklı şehirlerin kahraman şehri’ adını verdiklerini belirterek, bugün saklı kalan bu değerlerin gün yüzene çıktığını aktardı. Belediye olarak yaklaşık 10 yıldır kentin saklı kalan 800 yıllık tarihini kayıt altına aldıklarını hatırlatan Poyraz, “2005 yılında Kahramanmaraş sempozyumu ile başlayan çalışmalarımızda yaklaşık 300 akademisyeni şehrimizde misafir etmiştik. Türk ve dünya kültüründe Kahramanmaraş sempozyumu uzun bir çalışma gerektirdi. Bu çalışmaların hepsi kayıt altına alınarak geçmişimize ışık tutuyor. Eserlerimiz Maraşımızın yüreğimizdeki zenginliğini ifade ediyor. Ben bu çalışmada emeği geçen tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Taciser Onuk, Yrd. Doç. Dr. Nursel Baykasoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Sempozyuma, Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Millieğitim Müdürü Mesut Alkan, Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Farklı üniversitelerden yaklaşık 70 akademisyenin katıldığı sempozyum sonunda, 80 sözlü sonuç bildiri sunulması bekleniyor.

Öte yandan, sempozyum kapsamında Necip Fazıl Kültür Merkezi önüne kurulan stantlarda el sanatları sergisi açıldı. Oyma sandıklar, çarık, bakır ve el işlemelerinden oluşan sergi 2 gün süreyle ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası