Ege Postası
Geri

Karabağlar'da emeklilerden zam tepkisi: 3 kuruşluk müjdeleri kabul etmiyoruz

DİSK Emekli-Sen Karabağlar Şube Başkanı Şengül Yanar, “Her seçim dönemi öncesinde, seçim yatırımı olarak önümüze atılan 3-5 puanlık iyileştirmeler, 3 kuruşluk müjdeleri biz kabul etmiyoruz. Biz sendikalı emekliler olarak, anti-demokratik emek ve emekçi karşıtı, temel hak ve özgürlüklere karşı saldırgan tutum ve eylemlerde bulunan hiçbir siyasi partiyi ve adayı 2024 seçimlerinde desteklememe kararı aldık. Emeklilere yönelik somut çalışmalarda bulunmayan, yerel yönetimlerde emeklilerin hak ve çıkarlarını savunmayan, emeklilerin taleplerini savunmayan hiçbir partiye emeklilerden oy çıkmayacağını bir kez daha duyuruyoruz" dedi.
Karabağlar'da emeklilerden zam tepkisi: 3 kuruşluk müjdeleri kabul etmiyoruz
Haberler / Güncel
24 Ocak 2024 Çarşamba 17:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli-Sen Karabağlar Şube, 'Emeklilere verilen zamlar, enflasyona ve seçim yatırımlarına karşı insanca bir yaşam ve insanca emeklilik için' sloganıyla hak taleplerini dile getirmek için Karabağlar Uğur Mumcu Parkı'nda bir araya geldi. “Toplu sözleşmeli sendika hakkımızı istiyoruz, alacağız” pankartının arkasında toplanan emekliler, “Sefalete boyun eğmeyeceğiz”, “Emekliler sokağa, hesap sormaya” sloganlarını attı.

“MÜJDELER BİZLERİ AÇLIK, YOKSULLUK, SEFALET ÜÇGENİNE HAPSETMEYE DEVAM EDİYOR”

Emekliler adına açıklamayı DİSK Emekli-Sen Karabağlar Şube Başkanı Şengül Yanar yaptı. Yanar, şunları söyledi:

“Enflasyonu sarayın keyfine uydurma kurumu açıkladı; yıllık enflasyon yüzde 64,77. Konfederasyonumuz DİSK Emekli-Sen'in araştırma merkezi hesapladı, emeklilerin gıda enflasyonu aylık yüzde 88. Yeni yapılan açıklama ile SSK-Bağkur emeklileri maaş zammı yüzde 49,25 olarak rezerve edildi ancak yeterli değil. Zira intibak yasası açıklanmadan en düşük emekli aylığı asgari ücret olarak belirlenmediği sürece hiçbir çalışma bizi mutlu etmeyecektir. Dolayısıyla mücadeleye kaldığımız yerden devam ediyoruz, sözün bittiği bu oran ve rakamlar milyonlarca emeklinin açlık sınırı altında yaşamaya mahkum edildiğini gösteriyor. Açlık sınırı altında kalan aylıklarımızı, yapılan sözde iyileştirmeler, duyurulan sözde müjdeler bizleri açlık, yoksulluk ve sefalet üçgenine hapsetmeye devam ediyor. Bizleri en dipte, en aşağıda birleştirenlere karşı birleşe birleşe kazanacağız.

“SEÇİM YATIRIMI OLARAK ÖNÜMÜZE ATILAN 3 KURUŞLUK MÜJDELERİ KABUL ETMİYORUZ”

En düşük emekli aylığının 10 bin lira yükseldiği gerçeği yansıtmıyor. Aylıklara seyyanen ya da oransal bir artış yapıldığı için kök aylıklar aynı kalem kaldı. Emekliler önümüzdeki dönemde yapılacak zamlardan etkilenmeyecek ya da daha çok düşük oranlarda zamlara mahkum edilecek, diğer yanda aylığı 10 bin lira üstü olanların da bu düzenlemede hiçbir katkısı olmayacak. Her seçim dönemi öncesinde, seçim yatırımı olarak önümüze atılan 3-5 puanlık iyileştirmeler, 3 kuruşluk müjdeleri biz kabul etmiyoruz.

“ÖYLE BİR İKTİDAR Kİ EMEKLİNİN SOFRASINA, İLAÇ KUTUSUNA, YAŞAMINA GÖZ DİKİYOR”

Öyle bir iktidar ki seçim yatırımı olarak gördüğü milyonlarca emekliye verdiği müjdeler, emeklileri açlık sınırı altında yaşamaktan kurtarmıyor. Öyle bir iktidar ki açlık sınırının 16 bin liraya yükseldiği bir dönemde, en düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkardığını müjdelemekten geri durmuyor. Öyle bir iktidar ki emekli büyürken emeklinin sofrasına, ilaç kutusuna, yaşamına göz dikiyor. Öyle bir iktidar ki onlar müjdeledikçe bizler yoksullaşıyoruz, onlar iyileştirdik dedikçe bizler sefaletle eşleşiyoruz. Doktorun reçete ettiği ilaçları alamazken iktidarın yazdığı acı reçetelere karşı direne direne kazanacağız.

“EMEKLİLER HESAP SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEK”

Türkiye'deki emeklilerin insan onuruna yakışır bir yaşam talebi, yalnızca açlık sınırının binlerce lira altındaki aylıklarının yükseltilmesinden ibaret değildir. Emekliler özelleştirilen sağlık sisteminin, betondan kentlerin, yaşanılamaz hale gelen çevrenin bedelini psikolojik ve fizyolojik sağlıklarını kaybederek ödemektedirler. Yalnızlaştırılarak, toplumdan yalıtılarak ödemektedirler. Sağlıklı yaşamın barınma, güvenli çevre, erişilebilir sosyal ve kültürel faaliyetler, kamusal mekanlar, tüm bu haklarımız çeşitli biçimde baltalanmaktadır. Öyleyse emekliler haklarını gasp edenlere karşı gerektiğinde sokaklara çıkacak, gerektiğinde sandığa gidecek ama hiçbir şekilde mücadeleden, hesap sormaktan vazgeçmeyecek.

“EMEKLİLERİN TALEPLERİNİ SAVUNMAYAN PARTİYE EMEKLİLERDEN OY ÇIKMAYACAK”

Biz sendikalı emekliler olarak, anti-demokratik emek ve emekçi karşıtı, temel hak ve özgürlüklere karşı saldırgan tutum ve eylemlerde bulunan hiçbir siyasi partiyi ve adayı 2024 seçimlerinde desteklememe kararı aldık. Emeklilere yönelik somut çalışmalarda bulunmayan, yerel yönetimlerde emeklilerin hak ve çıkarlarını savunmayan, emeklilerin taleplerini savunmayan hiçbir partiye emeklilerden oy çıkmayacağını bir kez daha duyuruyoruz. Bunların verdiği sadaka paraya, ücrete hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın DİSK, yaşasın DİSK Emekli-Sen!”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası