EGEPOSTASI- İzmir geçtiğimiz hafta Cuma günü AFAD verilerine göre 6.6, Kandilli Rasathanesi verilerine göre 6.9’luk deprem ile sarsıldı. Depremde 11 bina yıkılırken birçok bina da ağır hasar aldı.
114 kişinin hayatını kaybettiği ve bin 35 kişinin yaralandığı deprem binaların depreme dayanıklılığını yeniden gündeme getirdi. Depremin ardından Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeler İzmir’deki binaların hasar tespitine ve tetkiklerine başladı. Bunun yanında binalarının hasar durumunu öğrenmek isteyen vatandaşlar da belediyelerin kapısını çalmaya başladı.
Kentsel dönüşümün merkez noktalarından Karabağlar’da da bina tetkikleri zaman kaybetmeden yapılmaya başladı.
Karabağlar Belediyesi, depremden bu yana 368 bina için hasar tespit çalışması yapıldığını ve bu binalardan 176’sında hasar tespit edildiğini duyurdu.
İlçe sınırlarında kamuya ait 107 adet eğitim tesisi ve 35 sağlık tesisi binası için de hasar tespit çalışmalarının yapıldığını bildirdi.
Belediye, vatandaşların hasar tespit raporlarını muhtarlık ya da kaymakamlıktan alınabileceğini bildirdi.
Belediye tarafından yapıla açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Belediyemize şu ana kadar 368 bina için hasar tespit çalışması talep edilmiştir. 176 binanın hasar tespit çalışmasını yapan Belediyemiz teknik ekipleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışmaya devam etmektedir.
Belediyemiz teknik ekipleri tarafından kamuya ait 107 adet eğitim tesisi, 35 adet sağlık tesisi binası için ön hasar tespit çalışması yapılmıştır.
Belediyemiz teknik ekiplerince ön değerlendirme yapılmakta olup, kesin hasar tespit çalışması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecektir. Hasar tespit talebi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 181 No'lu hattına müracaat edilmesi gerekmektedir.
7269 Sayılı Kanun kapsamında hasar tespit tanımları:
HASARSIZ: Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen yapılar.
AZ HASARLI: Binanın boyasında, sıvasında ve duvarlarında oluşan ince çatlakların olduğu binalar. Az hasarlı binalarda oturanlar evlerine girebilir.
ORTA HASARLI: Binanın duvarlarında yarıklar ve taşıyıcı elemanlarında ince çatlakların olduğu binalar. Yapı onarılmadan ya da güçlendirilmeden yapının kullanılmaması öneriliyor, ancak eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebiliyor.
AĞIR HASARLI: Binanın taşıyıcı elemanlarının büyük oranda kalıcı olarak yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalar. ACİL YIKILACAK BİNALAR: Binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının / ayrılmaların olduğu binalar.
Binaların durumuna ilişkin bilgi talep eden vatandaşlarımız, bakanlığın hasar tespit tanımları çerçevesinde hazırladığı değerlendirme raporlarının sonuçlarını aşağıdaki şekilde takip edecektir.
Değerlendirme rapor sonuçları muhtarlıklar ve/veya kaymakamlıklarda 30 gün süreyle askıya çıkartılır. İtiraz etmek isteyenler, askıya çıktığı andan itibaren 30 gün süre içinde AFAD İl Müdürlüğü ya da Kaymakamlıklara dilekçe ile başvuruda bulunabilirler.
İtiraz sonrası farklı bir ekipçe yeniden incelemede bulunarak itiraz hasar tespiti yapılır.”