Ege Postası
Geri

Karaburun’da GES Projesi için ÇED başlatıldı!

Çevre Şehircilik Bakanlığı ÇED sürecini sonlandırdığı, Eğlenhoca Mahallesi, 941 parsel’de Fıratteks Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Fırattekstil Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için 28.06.2024 tarihinde yeniden ÇED süreci başlattı.
Karaburun’da GES Projesi için ÇED başlatıldı!
Haberler / İzmir
7 Temmuz 2024 Pazar 13:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Karaburun  ilçesi, Eğlenhoca Mahallesi, 941 parsel’de  FIRATTEKS TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan Fırattekstil Güneş Enerji Santrali (2,376 MWm/1,98 MWe 2,41 Ha 4.320 Panel - 18 İnverter) projesi ile ilgili olarak ÇED Süreci 11.10.2023 tarihinde başlamış, bu süreçte Karaburun Yerel Fok Komitesi ilgili birimlere projeye ilişkin itiraz ve değerlendirme raporlarını iletmiş  ayrıca Eğlenhoca Muhtarlığı da halktan topladığı imzalar ile itirazını yapmıştı. 22.03.2024 tarihinde de Çevre Bakanlığı projenin ÇED sürecinin sonlandırıldığını iade-iptal edildiğini duyurmuştu.

Karaburun Yerel Fok Komitesi’nden yapılan açıklamada;

“..Eğlenhoca Mahallesi sınırları içinde ve Özel Çevre Koruma Bölgesi alanında önerilen Fırattekstil Güneş Enerji Santrali, proje önerisini yapan firmanın Kemalpaşa ilçesindeki fabrikası için üretim yapacak. Proje parselinin bitişiğinde Seyfeli Tekstil San. Ve Tic. A.Ş., Volt Elektrik Motor San. Ve Tic. A.Ş. ve Hiba Sportif San. Ve Tic. A.Ş. şirketlerinin lisanssız GES üretimi yapması planlanıyor. Bölgede, 4 GES projesinin faaliyete geçmesi yönünde yapılan  müracaatlar,   Yukarıovacık’ta bitme noktasına gelen hayvancılık ve tarımsal faaliyetleri tamamen ortadan kaldıracak. Bölgede yeni öneri ve çed aşamasında olan GES projeleri Eğlenhoca Mahallesi ekolojisi üzerinde kümülatif etkisi öngörülemeyen ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacak.  

Proje raporunda; projenin biyoçeşitliliğe etkisinin ne proje alanı bazında ne de etrafında önerilen güneş enerji santralleriyle birlikte değerlendirilerek ele alınmadığı ve kümülatif olarak değerlendirilmesinin yapılmadığı görülmektedir. Karaburun için başka bölgelerin enerji ihtiyacını karşılayacak bir rol biçilmek istenmektedir. Günümüzde vurgusu yapılan ‘yeşil ekonomi’ kavramının karşılığı koruma alanları dışında yapılacak üretim faaliyetleri için koruma alanlarındaki biyoçeşitliliği feda etmek olmamalıdır. Bu yatırımların süregelen başvurularla Karaburun – Ildır Körfezi ÖÇKB ekolojisi üzerinde öngörülemeyen bir etkisi olacağı kesindir.

Yarımada’nın değerli habitatı, merası, zeytin ağaçları köylerin etrafını devasa aynalar gibi çevreleyen güneş enerji santralleri  ve RES’ler ile tehdit altında. Hemde Karaburun -Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından, habitatının, biyoçeşitliliğinin, bitki örtüsünün önemi tescillendikten sonra!

“Koruma” bölgelerini bile bu yatırımların yer alabileceği birikim alanları olarak tanımladığımız sürece ne çevre ne de onun parçası olan varlığımızı devam ettirmemiz mümkün değil. Karaburun -Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi doğayla yeniden nasıl ilişki kurabileceğimiz konusunda bize yol gösterebilecekken “yenilenebilir” enerji yatırımları ile donatılan bir çöl haline getirildi.. “ denildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası