Ege Postası
Geri

Kart ihalesi yılan hikayesine döndü: Mahkeme yolu gözüktü!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık ayında gerçekleştirdiği ve 44 ayı kapsayan elektronik ücret toplama sistemi hizmet alım ihalesine bir kez daha mahkeme yolu gözüktü. Haziran ayında toplu ulaşımda yaşanan kaos ve iptal kararları ile gündeme gelen sürecin ardından bir benzeri daha kapıya dayanırken, KİK’e itirazlarını sunan Kentkart Marmara Elektronik ihalenin iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Kart ihalesi yılan hikayesine döndü
Kart ihalesi yılan hikayesine döndü: Mahkeme yolu gözüktü!
Haberler / İzmir
5 Ocak 2016 Salı 14:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Üst üste gelen itirazlar ve mahkemeden gelen iptal kararları sonucunda yılan hikayesine dönen kart ihalesi bir kez daha KİK’e taşındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından Aralık ayında açılan 44 aylık hizmet alım ihalesine dair itirazlar Kamu İhale Kurumu’na taşınınca belediye de çareyi geçici formülle ihaleye çıkmakta buldu.
 
KART İHALESİ YİNE ARAPSAÇINA DÖNDÜ!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yaz aylarında toplu ulaşımda kaosa yol açan ve geçiş sürecinde yaşanan sistem krizi ile akıllarda kalan elektronik ücret toplama sistemi için 7 Aralık’ta yeniden hizmet alım ihalesine çıktı. Mahkemeye taşınan sürecin ardından verilen iptal kararı sonrasında 8 Ocak 2016 ile 7 Eylül 2019 arasını kapsayan yeni üç buçuk yıllık kritik ihalede tek teklif KARTEK iştiraki KARBİL firmasından gelirken, söz konusu ihaleye ilişkin itirazlar KİK’e taşındı. İhalede teknik şartnamedeki gerekleri yerine getiremeyeceği gerekçesiyle teklif sunmayan Kentkart Marmara Elektronik firması, elektronik ücret toplama sistemi işletim hizmeti alımının iptal edilmesi için Kamu İhale Kurumu’na şikayetlerini sundu.
 
44 AYLIK İHALEDE KRİZ ÇIKTI
KİK’e taşınan söz konusu itiraz süreci nedeniyle 44 aylık ihalede tek teklif veren firma olan KARBİL ile sözleşme imzalayamayan Büyükşehir Belediyesi, hizmetlerin aksamaması için 30 Aralık’ta acil durumlarda başvurulan 21-B pazarlık usulü ile geçici süreli ihaleye çıktı. Yasaklı olduğu için ihaleye katılamayan Kentkart Ege Elektronik yerine ihaleye katılan firmanın yan kuruluşu Kentkart Marmara Elektronik, hazırlanan teknik şartnameye dair itirazlarını sunarak zeyilname çıkartılmasını istedi. İtirazları reddedildiği için 44 aylık ihalede teklif sunmayan firma bu sefer de KİK’e itiraz yolunu seçti.


 
NEDEN İTİRAZ GELDİ'
ESHOT Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı teknik şartnamede haksız rekabete yol açtığı, belirli firma lehine avantaj sağlandığı, teknik şartnamede istenen validatör gibi teknik cihazların son ihalenin ardından KARTEK firması tarafından kullanımına sunulan mevcut cihazları tarif ettiği ve yeni ihalede cihazların maliyetinin teklif bedeline dahil edilmediği gibi gerekçelerle itiraz eden Kentkart Marmara Elektronik, ihalenin iptalini istedi.
 
İHALE İPTAL Mİ EDİLECE? ULAŞIMDA YENİ KAOS KAPIDA MI'
Diğer yandan, 7 Aralık tarihinde gerçekleşen ihalede KARTEK iştiraki KARBİL firmasının ortağına ait iş deneyim belgesi sunduğu ve teknolojik ürün belgesine sahip olmadığını gerekçesiyle de itiraz eden Kentkart, ayrıca firmanın ihale şartlarını yerine getirmediğini belirtti. KİK’ten itirazlarına ret kararı geldiği takdirde mahkemeye gitmeye hazırlanan Kentkart Marmara Elektronik, yeni bir yargı sürecini başlattığı takdirde 44 aylık ihalenin de iptali ya da yenilenmesi gündeme gelebilecek.
 
ZARARIN FATURASI 14 MİLYON LİRA!
Diğer yandan, yeni kart ihalesiyle ilgili patlak veren bu krizin yanı sıra, yaz aylarında toplu ulaşımda yaşanan kaos ve ihale çıkmazının da faturası netleşmeye başladı. Kentkart ve KARTEK firmaları hakkında İzmir 1’inci Asliye Mahkemesi’ne dava açan İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 14 milyon liraya ulaşan idari zararın tahsilini istedi. İhale krizi nedeniyle 1 Haziran’dan itibaren ücretsiz binişler ve sistem arızası gibi nedenlerle ortaya çıkan söz konusu kamu zararının sorumlu bulunacak firmadan mahkeme kanalı ile istedi. Diğer yandan söz konusu dava devam ederken, belediyenin zararına karşılık ihtiyati haciz talebi ise İzmir 1’inci Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından reddedildi.
 
FİRMADAN BELEDİYETE İHTARNAME
Toplu ulaşımı yakından ilgilendiren ihaleyle ilgili itirazlar ve yargı süreci devam ederken, Kenkart firmasından da şok bir talep geldi. Hizmet alımıyla ilgili süreçte teknik şartnamenin belli istekliler lehine avantaj sağlayacak şekilde hazırlandığıyla ilgili itirazlarını KİK’E sunan ve yargıya taşımaya hazırlanan firma belediyeye yeni ihtarname gönderdi. Konuyla ilgili belediye ve ESHOT Genel Müdürlüğü yetkililerinin görevden alınmasını isteyen firmanın hukuk birimi, söz konusu talebi uygulanmadığı takdirde ilgiler hakkında suç duyurusunda bulunmaya ve yeni bir dava açmaya hazırlandığını duyurdu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası