ANKARA- ‘’Mart ayında yapılan seçimlerde propoganda dönemi ağır kış şartlarına denk geliyor, bunu sonbahara çekiyoruz’’ diyerek Anayasa değişikliği yapmak isteyen iktidar partisi, ‘’Kara mizah’’ ile karşı karşıya kaldı. Cumhurbaşkanı 367’nin altında kalan değişikliği onaylarsa, 50 milyonu aşkın seçmen kara kışın ortasında ve Aralık ayında sandığa gidecek.
Yerel seçimlerin 5 ay öne alınarak 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin referandum aralığında kalan 360 kabul oyuyla çıkması sonrası gözler Cumhurbaşkanı Gül’e çevrildi. AKP’de “Cumhurbaşkanı yasayı geri gönderir, kışın külfetli bir referandumun yararı yok” görüşünü ağarlık kazanıyor. Gül’ün vetosu durumunda düzenlemenin “Askıya alınabileceği” ve seçimin normal zamanda Mart 2014’de yapılacağı da savunuluyor.
ÜÇ YILDA, 4 SANDIK BİRDEN
Gül’ün onayı halinde ise 60 günlük referandum takvimi başlayacak ve TBMM 367 oyu bulup, yeni bir Anayasa değişikliği ile mevcut durumu ortadan kaldıramazsa, 23 ya da 30 Aralık 2012 günü sandığa gidilecek. Referandum ihtimali, 2013 veya 2014’de yerel seçim, 2014’de Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2015’de de, genel seçim olmak üzere 4 sandığı birden getirecek.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Gül’ün yerel seçimin erkene alınmasına ilişkin anayasa değişikliğini iade edeceğini düşündüğünü belirterek “Bir seçim tarihi için milleti sandığa dökmenin ve memleketi seçim havasına sokmanın anlamı yok ’’ dedi.
Gül’ün, kararını verirken, referandumun maliyeti ile koşulları da dikkate alacağı belirtiliyor. Kanuna göre, yasal sürelerin tamamı kullanıldığında referandumun kışın en sert dönemi olan 23 ya da 30 Aralık’ta yapılması gerekecek. Suriye krizi ve kış koşulları ile sandık güvenliği konularının da karar öncesi Çankaya tarafından hesaplanacağı vurgulanıyor.(Gazeteport)