Üreme çağına özgü bir hastalık olarak kabul edilen 'çikolata kisti'nin her yaş grubundaki kadında görülebildiği bildirildi. Bu kistin hiç ağrı vermeyeceği gibi bazı vakalarda kasık ağrısına da neden olabildiğini vurgulayan Adana Özel Meridien Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. İsmail Kılıç, ayrıca hastalığın tek başına bir kısırlık nedeni de olduğunu bildirdi.
Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen Endometriozisin hiç bir şikayeti olmayan ve başka bir nedenle değerlendirilen bir kadında tesadüfen de saptanabileceğini belirten Dr. Kılıç, ''Bu kist zaman zaman kasıktan gelen ağrılara neden olabileceği gibi hiçbir belirti vermeyebilir. Bu rahatsızlığı genelde gebe kalamama, ağrılı cinsel ilişki ve kronik pelvik ağrı şikayeti nedeniyle araştırılma yapılan kadınlarda saptıyoruz'' dedi. Kılıç, birinci derecede akrabalarından birinde endometriyozis saptanmış bir kadında bu hastalığın görülme olasılığı yaklaşık 7 kat daha fazla olduğunu bildirdi.
Kılıç, bu rahatsızlığın tek başına kısırlık nedeni olabileceğini belirterek, ''Yumurtlama fonksiyonunu bozması, rahim içine embriyonun tutunmasını bozması ve tüplerde yapışıklık yapmaları nedeniyle infertilite dediğimiz kısırlığa yol açarlar. Tanısını koymak ultrason ile rahatlıkla yapılır ama muhakkak ilave testler ile ayırıcı tanı yapılması gerekir. Tanıda altın standart laparoskopidir. Direk gözlem ve biyopsi alınması tanıyı kesinleştirir ama sadece tanı için bu yönteme pek gerek duyulmaz.'' dedi.
ÇİKOLATA KİSTİ KANSERE NEDEN OLUR MU'
Çikolata kistlerinin kadınların hayat kalitesini düşürmesine rağmen kansere dönüşme olasılığının son derece az olduğunu vurgulayan Dr. Kılıç, şunları kaydetti: “Her ay rahim içinde olan kılıf (endometrium) adet ile birlikte dışarı dökülür ve yeniden yapılanmaya başlar. Sebebi ile ilgili birçok teori bulunan bu hastalıkta, rahim içinde bulunması gereken doku yumurtalık içine yerleşip kan biriktirmesi ile aynı çikolata görünümünde sıvı içeren endometrioma denilen kitlelere neden olur. Çikolata kistleri dışında endometriotik odaklar mesane üzerinde kalın bağırsak hatta nadiren akciğerler ve beyin de bile gelişmektedir.''
TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ'
Çikolata kistlerin tedavisinin cerrahi olmakla beraber ilaç tedavisi ve beslenme önerileri ile baskılanabileceğini vurgulayan Dr. Kılıç, ''Laparoskopi ile kistler çıkartıldığında kısırlık tedavisi ile birlikte sancılar da azaltılabilir. Ancak unutmamak gerekir ki tekrarlanma riski yüksektir. Yapılan araştırmalar en iyi tedavi yöntemlerinde bile 5 yıl içersinde tekrarlama oranının yüzde 50 olarak göstermiştir. Eskiden denildiği gibi gebe kalmak bazen en iyi tedavi bile olabilmektedir. Tedavi seçenekleri hastanın muayene bulguları öz geçmişi yaşı evlilik durumu veya çocuk istemine bağlı olarak değişir.'' dedi.