Ege Postası
Geri

Kayalar'ın yargılandığı davada savcı ne talep etti? 'Yedek' soruşturma başlatıldı

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar'ın yargılandığı davanın beşinci duruşması bugün görüldü. Davanın ertelenmesinin yanı sıra Kayalar hakkında yedek bir soruşturma daha başlatıldığı öğrenildi.
Kayalar'ın yargılandığı davada savcı ne talep etti?  'Yedek' soruşturma başlatıldı
Haberler / Yerel Politika
24 Kasım 2023 Cuma 11:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Menderes Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada yolsuzluk yaptığı iddialarıyla gözaltına alınan ve sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Mustafa Kayalar’ın yolsuzluk ve rüşvet alma suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın 5'inci duruşması bugün görüldü. Kayalar, duruşma salonunda hazır bulundu. 

SAVCI MÜTALAASINI OKUDU 

Savcı esas hakkında mütaalasını okudu. Savcı, Bodrum'daki villanın alınabilmesi için mal varlıklarıyla ilgili ayrıntılı araştırma yapılmasını istedi. Savcılık, iİkinci bir talep olarak Mustafa Kayalar'ın eşi Aslı Kayalar adına yatırılan EFT'ye ilişkin inceleme talep etti. Meclis üyesi Ertan Güleç ve İZTEK arasındaki ticari defterlerinin incelenmesini de isteyen Savcılık son  olarak ön incelemeyi bakanlık adına yapan Banu Özlem K.'nın tanık olarak dinlenmesini talep etti. 

"KAYALARI'IN ADİL YARGILANMA HAKKI İHLAL EDİLDİ" 

Kayalar'ın avukatı Murat Aydın savunmasında, "3 Mart 2021 tarihinde yani 2 yıl 8 ay önce başlayan soruturmanın 5'nci duruşmasındayız ve sanki bu duruşmalar hiç yapılmamış gibi kovuşturmanın genişletilmesi talep ediliyor. İddia rüşvet alma ve verme davası. İmar unsuları bu mahkemenin konusu değil. İddia makamı sanıkların gelirlerini ve bu taşınmazı almaya uygun olup olmadığına dair inceleme yapılmasını ve sanıkların gelir-gider durumlarıın yeniden incelenmesini istedi. Biz 8 ay boyunca bekledik. Menderes Başsavcılığı soruşturmayı uzatabilmek çin bu dosyayı bilirkişiye gönderdi. Tam 8 aydır rapor alınmayan bir savcılık makamı ile muhatap olduk. Rapor geldi ve iddiaları doğrulayacak bir kayıt bulunmadı. Banka hesap hareketleri incelendi. Şimdi yapacağınız inceleme bize aynı sonucu verecek. Neye yol açacak? Başkan ve  sanıkların adil yargılanma hakkı ihlal edilecek" ifadelerine yer verdi. 

2 EKSPERTİZ RAPORU İLE ÇÜRÜDÜ 

Rüşvete ilişkin bahsi geçen taşınmazın 700 bin lira olduğuna dikkat çeken Murat Aydın, " Tam 2 yıl  8 aydır beklediğimiz ve muhtemelen istinafa gidecek bir davadayız. Elinizdeki rapor başkanın ve sanıkların mal varlıklarına ilgili yeterli bilgiye sahip. Söz konusu taşınmaz çok büyük oluri o zaman deriz ki 'Menderes'te ne kazanmışlar da bunu alıyorlar' diye şüphe oluşur. Bu taşınmazın 3 milyar olduğuna dair bilirkişi raporu getirdiler. Ardından taşınmazın daha ucuza alındığını ve üstünün rüşvet olduğu iddia edildi.  2 ekspertiz raporu sunduk. Bu raporları bu taşımazın değerinin 700 bin lira olduğunu söyledi. Kendisi inşaat mühendisi olan ve belediye başkanlığı konumuna kadar gelen birinin bir taşınmaz alıp, alamayacağını mı sorgulayacağız?" dedi. 

"DELİL ÜZERİNDE TEPİNDİLER" 

Savcının mütalaasındaki ikinci talebe ilişkin savunma yapan Aydın, " Aslı Kayalar'a gelen 197 bin TL EFT. Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı bu delilin üzerinde tepindi. Onlarca araştırma yaplıdı. Kendilerine bütün kayıtları sunduk ve havalenin neden yapıldığını anlattık. Bu işlem fezlekeye girmedi. Biz iddianemeye konu olmayan bir eylemle ilgili araştırma yapıp ne elde deceğiz. Delil yararlı olmalıdır. Yoksa neden delil toplansın? Bu delil bize ne sağlayacak? İnsanlar bu paray alıp havale ile mi göndercek? Bu durum akla mantığa aykırı değil mi?" ifadelerine yer verdi. 

MECLİS ÜYESİ GÜLEÇ'İN DEFTERLERİ İNCELESİN TALEBİ

Meclis Üyesi Ertan Güleç ve İZTEK arasındaki ticaret defterlerinim incelenmesi talebine yanıt veren Aydın, "Kayıtlar sunuldu. Ertan Güleç meclis üyesi, Belediye idaresinde eyetkili değil. Rüşvet alarak yapabileceği bir işlem yok. En fazla ricacı olabilir. Böyle bir iddiada yok. Bu insan yetkili deği, bir kamu görevi yok" dedi. 

"30 YILDIR İLK DEFA GÖRDÜM" 

Banu Özlem K.'nın tanık olarak dinlenmesine itiraz eden Murat Aydın, "30 Kasım 2022 tarihinde bir ön soruşturma raporu yazılmış ve Banu Hanım tanık olarak dinlensin denildi. Ben 30 yıldır bilirkişi raporu düzenleyen birinin tanık olarak dinlendiğini görmedim. Bu bilirkişi bakanlık adına ön inceleme yapmış. Banu Hanım bize ne söyleyecek? Ön incelemeyi düzenleyen bu yetkili kendince buglularını ortaya koydu. Fezlekeyi düzenleyen Menderes Başsavcısı da dinlesin talebinde mi bulunayım?" ifadelerine yer verdi.  

KAYALAR HAKKINDA YENİ SORUŞTURMA 

Mendereslilerin 2 yıldır sandıkta ortaya koyduğu iradenin gasp edildiğini vurgulayan Aydın, "Seçim öncesi adaylık süreciyle ilgili süreci tıkayan bir sonuç olacak.  Bu davanın karara bağlanacağı görülünce müfettişlik yeni bir soruşturma başlattı. Doğrudan temin ihaleleriyle ilgili evrakları incelediler" dedi. 

" AK PARTİLİ ÖNCEKİ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANINI SORUŞTURDUNUZ MU?" 

Bir önceki duruşmada tanık olarak dinlenen kişinin önceki dönem AK Partili Belediye Başkanı adına yolsuzluk yaptığı iddialarını hatırlatan Aydın, "Buraya yalancı tanık geldi. Bunu Menderes'te de söyledi. Kendisi bir çok yolsuzluk iddiasında bulundu. Bu iddialar Kayalar'dan öncsine ait. Önceki belediye başkanı  AK Partili ve o iddialar hakkında soruşturma başlatılmadı" ifadelerini kullandı.

"KARARA BAĞLANMASI ÖNLENİYOR" 

Aydın savunmasının devamında, "Mahkeme verdiği kararların hukukiliğiyle ilgilenir siyasal sonuçlarını dert etmez. Şunu anlatmak istiyorum, bunca yıldır yargılanıp buldukları tek bu gayrimenkulden başka bir şey koymadılar. Bu iddiayı da biz raporlarla çürüttük. 4 talebinde bu davaya katkısı yok. Bu davanın karara bağlanması önlenecek. Bu dava 1 yıldan daha fazla sürecektir. Biz her şeye rağmen hukuka ve mahkemeyee güvenimiz tamdır" dedi. 

DAVA ERTELENDİ 

Savunma makamına yazılı savnma delil belge fatura sözleşme ve vs. beyanlarını sunmak için süre verildi. Merve A.'nın tanık sıfatıyla dinlenmesine karar verildi. Dava, 29 Aralık 10.30'a ertelendi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası