Ege Postası
Geri

Kemal Burkay: Türkiye prangalarından kurtulmalı

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, demokratikleşme paketini yetersiz olmakla birlikte olumlu olduğunu kaydederek, "Türkiye, prangalarından kurtulmalı." dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme...
Kemal Burkay: Türkiye prangalarından kurtulmalı
Haberler / Güncel
2 Ekim 2013 Çarşamba 15:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, demokratikleşme paketini yetersiz olmakla birlikte olumlu olduğunu kaydederek, "Türkiye, prangalarından kurtulmalı." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketi konusunda bir açıklama yayımlayan Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, paketin detaylarının öncesinde kamuoyuna yansıdığından söz ederek "Paketin içerdiği ve bir bölümü kanunlarla, bir bölümü tüzük ve yönetmeliklerle gerçekleştirileceği söylenenler içinde elbette olumlu şeyler var. Kadınlara Kamu alanında başörtüsü yasağı getiren hükmün bazı istisnalarla kaldırılması, Mor Gabriel Manastırı’nın topraklarının geri verilmesi bunlar arasında. Yıllardır çocuklarımıza okutulan ırkçı ‘Andımız’ın kaldırılması da. Ama çocuklarımızın elbet, bu türden ırkçı, militarist ezberlerden kurtulması, doğru bilgiye ulaşması ve özgür bireyler gibi yetişmeleri için daha yapılması gereken çok şey var. Eğitim sistemi ve ders kitapları bu açıdan bir bütün olarak elden geçirilmeli." sözlerine yer verdi.

"MUHALEFET GEREKLİ ADIMLARIN ÖNÜNE DİKİLİYOR"

Köy ve kasabaların keyfi biçimde değiştirilen adlarının geri verilmesine yolun açılmasını da olumlu bulan Burkay, bu uygulamanın 1980 öncesini de kapsaması gerektiğini kaydetti. Burkay, "Kürt alfabesindeki bazı harflerin üzerindeki yasağın kaldırılması, siyasi partilerin Türkçeden başka dillerde propaganda yapabilmelerinin önünün açılması da olumlu değişiklikler arasında. Öte yandan, dil ve kültür üzerindeki baskıyı bir bütün olarak ortadan kaldırmak, özellikle Kürt halkının yıllardır süregelen taleplerini karşılamak için çok daha köklü değişikliklere ihtiyaç var. Bunun için Anayasa’nın değişmesi gerekiyor ve ne yazık ki Parlamento bu konuda gerekeni yapmadı; muhalefet gerekli adımların önüne dikiliyor, iktidar partisi ise gereği gibi kararlı değil. Pakette yer alan ve yalnızca özel okullarda anadilde eğitime olanak verecek olan madde böylesine temel bir hakkı karşılamaktan uzak. Bu, bir kez daha sorunun çözümünü geçiştirmek ya da ertelemek anlamına geliyor." değerlendirmesini yaptı.

"KÖKLÜ VE KAPSAMLI PROJELERE İHTİYAÇ VAR"

Ülkenin iki yüzyıllık Kürt sorununun çözümü için köklü ve kapsamlı bir projeye ihtiyaç olduğunu belirten Kemal Burkay, "Sorun ancak dünyanın pek çok ülkesinde görülen çağdaş örneklere uygun olarak eşitlik temelinde çözülebilir. Bu ise federalizmdir. Yeni anayasada anadilde eğitime ve Kürt kimliğine yer verilmeli, devletin siyasal yapısı ademi merkeziyetçi ilkelere göre yeniden düzenlenmeli. Her iki halkın barış içinde, gönüllü olarak bir arada yaşaması böylesine adil bir çözümle mümkündür." dedi.

Burkay, paketi açıklayan Başbakan Erdoğan’ın da, çözüm konusunda kendileri gibi düşünmese de, bu paketin tek başına çözüm olmadığının fakında olduklarını ve bunu Başbakan'ın şu sözlerle açıkça dile getirdiğini belirtti: "Bu paket elbette Türkiye’yi bütün prangalarından kurtaracak bir paket değildir. Ancak bu hedef doğrultusunda çok önemli bir aşamadır."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası