Ege Postası
Geri

Kılıçdaroğlu: Tezkereye hayır oyu vereceğiz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye tezkeresine hayır oyu vereceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Biz bu ülkede barış istiyoruz. Türkiye’nin savaşın içinde olmasını istemiyoruz. Savaşın tarafı, kavganın...
Kılıçdaroğlu: Tezkereye hayır oyu vereceğiz
Haberler / Politika
3 Ekim 2013 Perşembe 12:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye tezkeresine hayır oyu vereceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Biz bu ülkede barış istiyoruz. Türkiye’nin savaşın içinde olmasını istemiyoruz. Savaşın tarafı, kavganın tarafı olsun istemiyoruz." dedi.

    Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep’te ilk olarak Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kılıçdaroğlu, Suriye tezkeresi ile ilgili olarak, “Tezkereyi doğru bulmuyoruz. Tezkereye hayır oyu vereceğiz. Biz bu ülkede barış istiyoruz. Türkiye’nin savaşın içinde olmasını istemiyoruz. Savaşın tarafı, kavganın tarafı olsun istemiyoruz. Gidin Antep’teki sokakta gezen vatandaşıma sorun. ‘Sen Suriye ile savaşmak istiyor musun'’ ‘Hayır’ diyecektir. Bizim adımız ne Cumhuriyet Halk Partisi. Ben halkın derdini dinlemek zorundayım. Halkın tercihlerini mecliste yansıtmak zorundayım. Vatandaşım hayır diyorsa biz de hayır diyeceğiz. Şimdi Suriye bize savaş mı açaca? Öyle bir şey yok. İşi başından aşkın zaten. Orada iç savaş var. Sanki orayı bitirmiş, bir de Türkiye’ye savaş açacak. Biz de tezkereye evet diyeceğiz. Doğru değil. Biz Suriye tezkeresine hayır diyeceğiz. Bunu da herkesin bilmesini isterim.” diye konuştu.

    DEMOKRATİKLEŞME DEĞİL SEÇİM PAKETİ

    Demokratikleşme paketine yönelik de eleştiri yönelten Kılıçdaroğlu, “Bir kere paketin adını, özür dileyerek söylüyorum. Demokratikleşme paketi demeyin. Neresi demokratikleşme. Bu bir seçim paketi. Sonra demokrasi paketi denir m? Birisi lütfedecek halka, demokrasi vaat edecek. Demokrasi bir uygarlık işaretidir, bir birikim işidir, bir kültür işidir. Kendi partisinde demokrasiyi getiremeyen insan, ülkeye demokrasiyi getiremez. Böyle görmemiz lazım. O nedenle hani buna böyle demokrasi paketi yok öyle bir şey. Neresi demokrasi paket? Nerede var öyle bir şey. 30 Eylül’de oturuldu, sayın Başbakan bir açıklama yaptı, o açıklamayı vatandaş kabul eder, etmez, ona saygı duyarız. Ama, demokrasi farklı bir şeydir. Siz milletin önüne liste koyacaksınız, şu milletvekillerine oy vereceksiniz, oy vermezsen diyor ayrıca ceza keserim. Vatandaş diyor ki, ‘Ya milletvekilini ben seçeyim’ Hangisi doğr? Vatandaşın dediği doğru değil m? Vatandaşın önüne liste koyup ‘Bunlara ille oy vereceksin, milletvekilini ben belirleyeceğim’ Olmaz. Milletin vekilini millet seçmeli. Buna evet deniyor m? Getirsin tak diye oy vereceğiz, kabul edeceğiz. Yine demokrasilerde, ben A partisine oy veriyorum, benim verdiğim oyla B partisi milletvekili çıkarıyor. Böyle demokrasi mi olu? Kim getirdi bun? 12 Eylül darbecileri getirdi. Kim savunuyor bun? Sözde demokrasiyi savunanlar. Olmaz. Bu hukuku savunmak, bu seçim sistemini savunmak 12 Eylül darbe hukukunu savunmaktır. Biz ona da karşıyız, darbe hukukuna karşıyız.” şeklinde konuştu.

    Darbe hukukunu değiştirmeleri gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, “Milletin iradesi, parlamentoya aynı yansımalı. En azından yüzde 1 oy alan meclise milletvekilini göndersin. Ya ne olaca? Yüzde 1 oy almış. Yüzde 1 o partiye oy veren vatandaşlar bizim vatandaşımız değil m? O açıdan demokrasi farklı bir şeydir. Demokrasi, doğruları hazmetme rejimidir. Demokrasi budur. Bak biz 17 maddelik demokrasi paketimizi açıkladık. Gazetelere ilan verdik. Toplumda tartışmaya açtık. Eksiğimiz varsa tamamlarız, yanlışımız varsa düzeltiriz. İyi niyetlerle yola çıkıyoruz. Bizim paketten bir tane Allah rızası için ya bir tane olsa, biz de görelim bakalım ne var bu pakette. Yok yani. Onun için birbirimizi kandırmayalım. Kıyısından, köşesinden bazı maddeler alınmış konmuş oraya. Demokrasi diye topluma sunuyorlar.” açıklamasında bulundu.


    "BAŞBAKAN TUVALETE HİÇ GİTMEDİ Mİ'"

    Pakette bulunan ve alfabeye girecek Q,W ve X harfleri ile ilgili de görüşlerini belirten Kılıçdaroğlu, “Neymiş efendi? 3 tane harf geliyormuş alfabeye. W geliyormuş, Q harfi geliyormuş, X harfi geliyormuş. Ben merak ediyorum. Bu Başbakan tuvalete hiç gitmedi m? Tuvaletlerin kapısında W yazar zaten. Televizyon seyretmiyor m? Açsın Show TV var. Yani bu yeni geldi, yeni bir demokrasi… Yok bunlar." dedi.

    "DEMOKRASİ, İNANÇLARLA UĞRAŞMAZ, İNANCA SAYGI GÖSTERİR"

    Demokrasinin milletin oyunun parlamentoya tam anlamıyla yansıdığı rejimin adı olduğunu hatırlatan CHP Lideri, "Demokrasi budur. Demokrasi aynı zamanda siyasetin eleştiriye tahammül etme rejimidir. Demokrasi, kin gütmez, nefret gütmez, herkesin düşüncelerini ifade ettiği rejimin adıdır. Demokrasi budur. Demokrasi, inançlarla uğraşmaz. İnanca saygı gösterir. Demokrasi etnik kimliklerle uğraşmaz, herkesin kimliğine saygı gösterir. Demokrasi budur.” şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın başörtülü milletvekilinin parlamentoya girmesinde CHP’nin tavrının ne olacağına ilişkin açıklamasıyla ilgili sorusuna da “Arkadaşlarım ona yanıt verirler. Eğer ağlamadan konuştuysa bir sorun yok.” cevabını verdi.

    Açıklamalarının ardından Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Kılıçdaroğlu’na Antep işi bakır pilavlık hediye etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası