Ege Postası
Geri

Kimyasal Silah Sözleşmesi’ne imza atan Suriye’yi bekleyen takvim

Kimyasal silaha sahip olduğunu kabul eden Suriye, 'Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni (CWC) imzalayarak katılım belgesini Birleşmiş Milletler’e (BM) sundu. Suriye'nin, CWC'ye göre 60 gün içinde kimyasal silah stoklarını ve imha planını BM'ye...
Kimyasal Silah Sözleşmesi’ne imza atan Suriye’yi bekleyen takvim
Haberler / Dünya
13 Eylül 2013 Cuma 11:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kimyasal silaha sahip olduğunu kabul eden Suriye, 'Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni (CWC) imzalayarak katılım belgesini Birleşmiş Milletler’e (BM) sundu. Suriye'nin, CWC'ye göre 60 gün içinde kimyasal silah stoklarını ve imha planını BM'ye sunması gerekiyor.

'Kimyasal Silahlar Sözleşmesi', taraf olan ülkelerin kimyasal silah kullanmasını, geliştirmesini, stoklamasını ve transfer etmesini yasaklıyor. Sözleşmenin 2. maddesine göre taraf ülkeler, tüm kimyasal silah stoğunu ve üretim tesislerini imha etmek zorunda.

29 Nisan 1997'de yürürlüğe giren sözleşmeye o tarihlerde yalnızca 7 ülke onay vermemişti. Suriye'nin yanı sıra bu ülkeler arasında Mısır, Kuzey Kore, Sudan, ve Angola bulunuyordu. İsrail ve Myanmar sözleşmeye imza atmış olsalar da 1997 yılında antlaşma hükümlerinden hiçbirini yerine getirmedikleri için imzalamayan ülkeler listesinde kaldılar. Suriye’nin de sözleşmeye dahil olmasıyla imza atmayan ülke sayısı 6’ya düştü.

Sözleşmenin 3. maddesine göre taraf olan ülke 30 gün içerisinde kimyasal silah stoklarına ilişkin bilgileri ve bunların imha programını ‘Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne bildirmekle yükümlü. BM’ye gönderilen mektupta, Suriye'nin, hükümleri BM gözlemci heyeti ülkeye gelmeden önce hayata geçireceği ibaresi yer alıyor.

Katılım belgesinde beyan ettiği şekilde Suriye 30 gün içinde elindeki kimyasal silahları ilgili örgüte bildirmediği takdirde ya da uluslararası toplumun çabaları takvimi değiştirmezse, sözleşmeye göre kimyasal silah stoklarını ve bunların imha planını beyan etmek için 60 gün daha süresi olacak.

Tüm bu hükümlere karşılık ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre’de Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Suriye’nin kimyasal silah kullandığını ve bu nedenle de 30 gün hükmünün Şam için geçerli olamaycağını ileri sürdü. Kerry, "Suriye rejiminin tutumu ve bu silahlara sahip olmasının yanında kullanmış olması sebebiyle bu sürecin şu noktada bir standardı olmadığına inanıyoruz. Suriye rejiminin ifadeleri üzerinden bizim verdiğimiz hüküm açıkça yeterli olmadığıdır." şeklinde konuştu.

SURİYE’NİN BM TEMSİCİSİ: SURİYE ARTIK CWC’YE ÜYE

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Suriye'nin CWC'ye katılım belgesini BM'ye sunarak artık bu sözleşmeye tam üye olduğunu savundu. BM’de gazetecilere açıklama yapan Caferi, Suriye'nin sözleşme'ye katılarak, tüm kitle imha silahlarına karşı olduğunu göstermek istediğini de söyledi.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in, CWC’ye üyelik için gönderdiği mektubu Genel Sekreter Ban Ki-mun’un memnuniyetle karşıladığı açıklandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası