ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent gündemini meşgul eden iki önemli konuya iki önemli açıklama getirdi. Geçtiğimiz günlerde güzergah değişikliği gündeme gelen tramvay için revizyon talep eden meslek odalarına sitemle yanıt veren Kocaoğlu, muhalefet tarafından eleştiri yağmuruna tutulan katı atık bertaraf tesisi konusunda da “İzin versinler yapalım. Seçim önü siyasi engellerle karşılaşıyoruz” dedi ve yer konusunda yaşanan sıkıntı nedeniyle kentin kötü etkilendiğini dile getirdi.
KOCAOĞLU’NDAN ÇÖP İSYANI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “Başkanlığım süresince bitiremediğim iki çevre yatırımdan bir tanesi” olarak nitelediği katı atık bertaraf tesisi projesine dair AK Parti’li isimlerden ve ilçe belediye başkanlarından yükselen itirazlara sert yanıt verdi. “Kentin günlük 4 bin ton evsel atığı var. Bunlar artık çöp değil. Sanayi ürünü gibi hammadde” diyen Kocaoğlu, “Bizim yapmak istediğimiz şey de evsel atıktan yararlanmak, ayrıştırmak, enerji elde etmektir. Zararlı hiçbir şey bırakmamak üzere projemiz var. Yıllardır çalışıyoruz yer problem oluyor. Şu anda Harmandalı’nın üzerinde (Yamanlar) bir yerimiz var. Orasının üzerinde çalışıyoruz. Menderes’te arama, inceleme çalışmalarımız devam ediyor. Biz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’yiz. Çevre konusunda Türkiye’nin bir numarasıyız. Çevre yatırımlarımızı bitirmek üzereyiz. Körfez gibi Dünya’nın en büyük çevre yatırımına imza atmak üzere 9 senedir çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne bu konuda bir şey söylemek pek hakkaniyetli olmuyor. Biz başından beri söylüyoruz. Bergama’da 300-500 ton civarında günlük ayrıştırma yapacak modern bir tesis planlıyoruz. Ayrıca yine Kuzey’inde Karşıyaka, Menemen ve Çiğli’yi içine alacak bölgede de çalışmamız var. Kentin güneyinde bir yer bulup, izinlerimizi alıp, koşullar uygun olduğunda da bir an önce yapmak istiyoruz. Şu dört senelik dönemim sürecinde kentin evsel atık problemini de nasıl diğer problemleri çözdüysem çözmek istiyorum. Bize bu fırsatı, yeri verin. Ondan sonra kirleniyor mu, kirlenmiyor mu bakarız. Biz nereyi kirletmişiz ki çöp tesisinde kirleteceğiz'” şeklinde açıklamada bulundu.
“O ZAMAN UYGUN YER SÖYLEYİN, ORAYA YAPALIM”
Menderes’te kurulması planlanan katı atık tesisinin siyasi nedenlerle engellendiğini savunan Kocaoğlu, “Benim bütün siyasilerden, herkesten, tüm yetkililerimize varıncaya kadar isteğim şudur. Bizim evsel atıklar için yapacağımız tesis nedeniyle yaptığımız yer talebini değerlendirin. Yeri parayla alacağız. Son teknoloji kullanacağız. Zaten gücümüzü de herkes biliyor. Yer problemini halledelim. Eğer yer sorunu bana bağlı olsaydı, Büyükşehir’in uhdesinde olsaydı zaten şimdiye kadar halletmiştik. Şimdi bu sorun olmayacaktı. Bize izin verilsin. Orası, burası uygun değilse uygun olan yer söylensin. Tam 7-8 senedir yer aramak için çırpınıyorum. Çıkıp ‘orası uygun değil’ diyen milletvekili, yönetici, belediye başkanı ya da kimse uygun olan yeri söyleyecek. Biz de bunu yapacağız. Yeter ki engel olmasınlar” dedi.
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ SÜRECİ UZATTI
Evsel atık tesislerinin geçmişte ÇED kapsamı dışında olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, hayata geçen değişiklik sonrasında 1,5-2 senelik bir gecikme ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Şimdi bir yönetmelik değişikliği ile bunu ÇED kapsamına aldılar. Bu da mesela bizim Karşıyaka Yamanlar’da yapacağımız tesisi bir buçuk yıl kadar süre olarak uzamasına neden oldu. Bizim yapacağımız proje bellidir” dedi.
ŞENGÜL’E TEPKİ: BUYURSUN YER GÖSTERSİN
Kocaoğlu yerle ilgili eleştirilerde bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül’e de sert tepki gösterdi ve şöyle yanıt verdi: “Bunu konuşalım. Geriye ne kalıyor ona bakalım. Öyle ‘oraya yaptırmam, buraya sattırmam’ denilmez. Bu ülkeyi yönetmek, kenti yönetmek, siyaset yapmak değildir. Bu farklı bir şeydir. Bu engel olmak, engel çıkartmaktır. Burayı beğenmedin göster yeri... Karşı çıkan arkadaşımız İzmir’i en iyi bilen şehir plancısı olarak geçiniyor. Ne bilip ne bilmediğini biz biliyoruz da o ayrı bir konu… O zaman buyursun. Çıkıp ‘şurada yapılabilir’ desin. Biz de inceleyelim ve bakanlıklardan görüşleri alalım ve yapalım. Önerisiz eleştiri, pozitif olmayan söylemlerin, çözüm üretmeyen eleştirilerin kimseye faydası yok. Bu bir seçim sürecidir ve bu da geçecektir. Ama bu engellemelerle İzmir’in evsel atık problemine yönelik projeyi bizim şu dönemimizde de yaptırmazlarsa İzmir onları affetmeyecektir. İzmirliler onları affetmeyecektir. Yer göstersinler yok. Gel, git yok. Böyle şey olur m? Kent, ülke yönetilir m? Hiçbir şey istemiyoruz. Gelin birlikte çözelim. Biz yeri de kamulaştıracağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi fuar ihtiyacını karşılamak için önemli çalışma yaptı.”
“İZNE KALSAYDIK FUARI DA YAPAMAZDIK”
Belediyenin kendi öz kaynakları ile Türkiye’nin en büyük fuarını yaptığını belirten Kocaoğlu, yaşanan izin süreci ve beklemeler nedeniyle tesis yapımında gecikmeler olduğunu söyledi ve “Çünkü orada yukarıdan izin almak yoktu. Orada da yukarıdan izin almak gibi bir durum olsaydı biz evsel atıkta olduğu gibi bunu da yapamazdık. Tesis için izin almamız gerekiyor. Kötü bir şey yapmıyoruz. Kimseye menfaat sağlamıyoruz. Belediyeye de menfaat sağlamıyoruz. Tam tersine kentin çevre problemi olan evsel atığı kökten çözmek itiyoruz. Bunları da ham madde, sanayi girdisi olarak kullanmak istiyoruz. Bunun kötü bir tarafı varsa çıkılır kötü tarafı söylenir” dedi.
TRAMVAY SİTEMİ
Başkan Kocaoğlu, bir diğer önemli konu olan tramvayda güzergah değişikliği sonrasında
maliyet artışı ya da süre uzatımının söz konusu olmadığını belirterek, meslek odalarının “Biz gelişmeleri basından okuyoruz. Projeyle ilgili resmi olarak bilgi alamadık” eleştirilerine ise, “Biz hata yapmamaya özen gösteriyoruz. 11 senedir hata yapmamak genel koşulumuz. Bu kadar yoğun proje içinde, büyüyen kentte hata yaptıysak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanı ondan dönecek erdeme sahiptir. Yaptığımız değerlendirme sonucunda Konak Tramvayı’nın Mithatpaşa Caddesi’nden geçmesine karar verdik. Zaten biz onlarla görüşüyorduk. Görüşme sonrasında ortaya çıkmış bir durumdur. İzmir Büyükşehir Belediyesi katılımcı süreçlerinin sonucunda böyle bir karar alınmıştır. Zaten biz de bıçak sırtında projeyi yürütüyorduk. Sahilden mi yoksa Mithatpaşa’dan mı gideceğine karar vermemiştik. Herkese soruyoruz. Eleştirileri bir potada eritmek zorundayız. Onların fikirlerini alarak biz bunu yaptık. Büyükşehir Belediyesi’nin erdemli davranışla yaptığı değişikliği belediyeye suç gibi yüklemek ve gazetelerde boy göstermek doğru değildir” diyerek yanıt verdi.
MİLLETVEKİLİ OLMAK İSTEYEN BELEDİYEYİ ELEŞTİRİYOR
Karşıyaka tramvay projesi kapsamında sahilde bulunan ağaçların taşınacağına da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Orada ağaçlar taşınacak. Belediyenin çevre konusunda yaptığı yatırımlar bellidir. Belediyenin tramvay için ağaçları taşıyacağı da herkesin malumudur. Bu memlekette ağaç konuşulacaksa ağacı ayrı ortamda Türkiye olarak konuşmamız gerekiyor. Kesilecek değil taşınacak ağaçlar var. Kıbrıs akasyası ve karabiber ağaçları da taşınacak. Kıyı tasarımı konusunda zaten ağaç dikiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ni “ağaca sahip çıkmıyor” diye suçlamak için farklı bir mantık sahibi olmak gerekiyor. Genel seçim öncesinde milletvekili olmak isteyen, milletvekilliğine öykünen arkadaşların Büyükşehir Belediyesi’ne eleştiri bombardımanı yaparak yukarılarda bir yerlere mesaj verme dilekleri, istekleri yoğunlaşmıştır. Büyükşehir olarak bizler projeye odaklanarak çalışıyoruz. Bu dönem de geçecektir. Biz kent için çalışıyoruz. Buna özen gösteriyoruz. 30 belediye başkanımız ile birlikte kenti kalkındırmak için çabalıyoruz” dedi.
İZMİR'İN İŞ VE AŞ PROJESİ
Kent yöneticileriyle üniversiteler ve iş dünyası, Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Kent Koleji projesinde buluştu. İZKA destekli proje, mesleki eğitim ve istihdama dönük yüzüyle, kentte işsizlik sorununa karşı atılmış en önemli adımlardan biri olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sanayi sektörünün kalifiye eleman ihtiyacını gidermeye yönelik önemli adımlarından biri olan Kent Koleji projesinde işbirliği yelpazesi her geçen büyüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve proje ortakları Yaşar Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) arasında destek protokolü imzalandı. Protokolü İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu imzaladı.
GENÇLERİMİZ İÇİN
Meslek eğitimlerinin verildiği Bayraklı Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefinde eğitimin çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak en önemli yatırımın insana yatırım olduğunu söyledi.
Eğitim sistemindeki eksiklere dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Gittiğimiz her yerde lise mezunu çocukları olduğunu söyleyen aileler bizden iş istiyor. Ama böyle bir iş yok. O zaman biz bu gençlerimizi ne yapacağı? Ve onların yaşama bağlanmalarına, tutunmalarına nasıl katkıda bulunacağı? Buna çare aramak için Kent Koleji’ni kurduk” diye konuştu.
ARZ VE TALEP BULUŞTURULUYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meslek edindirme ve girişimcilik kursları sayesinde yüzlerce İzmirli’ye yeni istihdam olanakları sağladıklarını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdilik çalışmalarını burada sürdüren Kent Koleji’ni gençlerimizin İzmir'in her yerinden çok rahat ulaşabilecekleri bir yere, Şaraphane’deki eski Un Fabrikası binasına taşıyacağız. Bu projede bize destek olan kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkür ediyorum. Kamuoyu yoklamaları, araştırmalar ve iş camiası ile yapılan anketlerle hangi elemana ihtiyaç varsa onu eğitip, iş yaşantısına kazandırmak istiyoruz. Sanayiciye, turizmciye ne lazımsa, tarımda nasıl eleman gerekiyorsa onu yetiştirip emek arzı olarak talep edenlerin değerlendirmesine sunacağız.”
İzmir Kent Koleji’nin tamamen “sosyal bir proje” oluğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu, iş ve aş vermek üzere yola çıkılmış bir proje. Bu kolejin giderek büyümesini sağlarsak. Türkiye'nin en büyük sorunu olan istihdama çok büyük katkımız olur. Önemli olan bu işi başarıyla sürdürebilmektir” dedi.
VALİ TOPRAK: ÖNDER BİR PROJE
İzmir Valisi ve İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak da yaptığı konuşmasında, İZKA'nın çalışmalarını özetleyerek projelere verdikleri destekleri anlattı. İZKA'nın İzmir'in ekonomik gelişmesi ve sosyal kalkınması için çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Toprak, güdümlü destek projelerinin diğer projelerden farklı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülecek olan ve ilimizin en önemli sorunlarından olan işsizliğin azaltılmasına katkıda bulunacak İzmir Kent Koleji projesi ile 5. güdümlü projemizin uygulamasını başlatıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz tarafından hazırlanan ve büyük bir farkındalık yaratacak bu projede iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitim ortamlarının oluşturulması ve dünyadaki en yeni ve başarılı uygulama olan Fabrikasyon Laboratuvarı’nın kurulması çok önemli ve önder bir projedir. Sayın Başkanımız şahsında tüm paydaşlara çok teşekkür ediyorum”.
NE İŞ OLSA YAPARIM DEVRİ BİTTİ
Proje ortaklarından olan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, kentin yerel kalkınma modeli olarak Türkiye’ye örnek olmasını istediklerini belirterek, “Atılan imzaların yaşama tutunacak ailelere hediye olmasını diliyorum” dedi.
Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, “Biz toplumda güzel bir sinerji yaratmak üzere bir platform oluşturmak üzere buradayız” şeklinde konuştu.
EBSO Başkan Ender Yorgancılar ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin en büyük eksiğinin teorik ve pratiğin bir arada oluşturabildiği bir eğitim sisteminin olmamasından kaynaklandığını vurguladı. Yorgancılar, “Öncelikle bu projenin, söz konusu eksiğimizi gidermesi açısından bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerde büyük bir bilgi kaynağı var. Bu kaynakların paylaşılmasıyla yüksek teknolojilere daha kolay ulaşabileceğimize inanıyorum” dedi.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu da, esnaf olarak projeye büyük önem verdiklerinin altını çizdi ve ekledi: “Her işi yaparım devri bitti. Bundan böyle bize işin eğitimini almış uzmanlar lazım. Bu nedenle bu projenin içindeyiz ve çok mutluyuz.”
Bu kolej ücretsiz
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mesleki eğitim alanında yaptığı en büyük atılımlardan biri olan Kent Koleji, ilk eğitimlerini geçtiğimiz Ekim ayında verdi. İmalat sanayisinin ihtiyacı olan teknik eleman eksikliğini gidermek amacıyla açılan “Kaynak, CNC, PLC ve CAD/CAM” branşlarındaki kursları 22 Aralık tarihinde tamamlandı. Kent Koleji, 2015 yılında branş sayılarını artırılarak (Sıhhi Tesisat, CNC, PLC ve CAD/CAM, Hidrolik, Pnömatik, Soğutma, Asansör Bakım, Asansör Montaj, Kaynak, Doğalgaz Tesisatı, Kalorifer Tesisatı ile turizm sektörüne yönelik Servis Elemanı, Aşçı Çırağı, Kat Hizmetleri, Ön Büro Hizmetleri vb. gibi) daha geniş bir alanda hizmet verecek.