Konak Belediyesi, İzmir’de ilk sayılabilecek örnek bir uygulamayı hayata geçirdi. Yenişehir’de inşa edilmesi planlanan yeni hizmet binasının tasarımıyla ilgili vatandaşların da görüşüne başvuruldu.
Haberler / Yerel Yönetimler
2 Aralık 2014 Salı 12:32
PAYLAŞ
Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıların ilkine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, belediye bürokratları ile kadın ve engelli derneklerinden temsilciler katıldı. Ortak aklın ve katılımcı belediyecilik anlayışının sergilendiği buluşmada, katılımcılara nasıl bir belediye binası istedikleri soruldu. Farklı sivil toplum kuruluşlarıyla devam edecek toplantıların yanı sıra dileyen vatandaşlar da fikir ve önerilerini ‘[email protected]’ adresine e-mail yoluyla iletebilecekler.
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Yenişehir Pazaryeri’nin yerine inşa edilecek yeni hizmet binasının yarışmayla belirlenecek projesine katkı koymak için düzenlenen toplantıların süreceğini söyledi. Yeni binayla ilgili belediye çalışanlarının yanı sıra
Konaklıların da beklentilerini öğrenmek istediklerini dile getiren Pekdaş, “Kadınlar ve engelli vatandaşlarımız nasıl bir belediye görmek istiyor, bir de onlara soralım dedik. Dile getirilen tespitler, öneriler ve fikirler yarışma danışmanlarına yol gösterecek. Sizlerin görüşleri ve fikirleri bu yüzden çok önemli” dedi.
BÖLGE KALKINACAK Her bir farklı noktalarda bulunan üç hizmet binasının tek çatı altına alınmasının çalışan personel kadar vatandaşların da yararına olduğunu belirten Başkan Pekdaş, bu sayede belediyecilik hizmetlerinde kalite ve verimliliğin de artacağını söyledi. Alan olarak Yenişehir’in özellikle seçildiğini belirten Pekdaş, inşaatın tamamlanmasıyla bölgenin canlanacağını belirterek, “Yeni bina için maliyeti ve hizmet çeşitliliğine uygun bir alan olması lazımdı. Elimizdeki yerlere baktığımızda en uygun yerin Yenişehir pazaryeri olduğunu gördük. Buranın mülkiyeti belediyemize ait. Bu yerlerle ilgili gerekli plan değişikliklerini yaptıktan sizlerin de önerisiyle proje yarışması yapılacak” diye konuştu.
MODERN VE AKILLI BİNA Başkan Pekdaş’ın ardından belediye mimarlarından Aydemir Başargan, yeni yapılacak binanın yarışma şartnamesinde yer alacak teknik özellikleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Başargan, 7 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek belediye hizmet binasının günümüz teknolojisine uygun, estetik değerlere sahip, enerji verimliliğini öne çıkaran ve sosyal alanları olan bir bina olacağını belirtti. Yeni binada halkın da faydalanacağı sergi ve konferans salonlarının yer alacağını dile getiren Başargan, personel için ayrıca kreş, lokal, otopark, spor ve aktivite merkezinin bulunacağını da söyledi.
GÖRÜŞ VE ÖNERİLER SUNULDU Sunumun ardından kadın ve engelli derneklerinden gelen temsilcilerin fikir ve görüşleri alındı. Sırayla söz alan katılımcılar ilk kez bir kamu projesinin yapım aşamasına katkı koyduklarını belirterek, kendilerine bu imkanı sunan başta Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş olmak üzere tüm düzenleyicilere teşekkür etti. Engellilerin erişebilirliğine uygun, çevreci ve çok fonksiyonlu bir bina talebinin öne çıktığı toplantıda, peyzaj ve alt yapı düzenlemeleri konusunda da öneriler sunuldu. Yarışma şartnamesinde yer alacak şekilde tek tek not edilen talepler arasında alt yapı ve çevre düzenlemelerinin de iyi planlaması ve estetik bir bina olmasının yanı sıra işitme engelliler için görsel uyarı ve yönlendirme sistemleri, görme engelliler için kabartma yazılar, fiziksel engelliler için de engelli rampaları ve asansörlerin standartlara uygun yapılması gibi konular yer aldı. Konak Belediyesi’nin yeni hizmet binasının proje yarışmasından önce benzer toplantıların toplumun farklı katmanlarıyla devam edeceği öğrenilirken, dileyen vatandaşların fikir ve önerilerini ‘[email protected]’ adresine de e-mail yoluyla iletebilecekleri belirtildi.