Ege Postası
Geri

Konak Tüneli'ne 24 saat tarih gözetimi

KONAK Tüneli’nin Varyant yönündeki ilk incelemede, heyelan nedeniyle üst kesimlerden geldiği sanılan mezar kalıntıları ve seramik parçaları bulundu. Kazı Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü herhangi bulgu kaybı olmaması için inşaat süresince 24 saat arkeolojik bulgu gözetimi yapma kararı aldı.
Konak Tüneli'ne 24 saat tarih gözetimi
Haberler / İzmir
3 Nisan 2013 Çarşamba 11:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 İZMİR - Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Konak ve Yeşildere’yi Kadifekale’nin altından bağlayacak Konak Tüneli inşaatı, tarihi Damlacık semtinin bir parçası olan Sümer Mahallesi’nin yarısını yutacak. Mahalledeki 82 binadan, aralarında üç tescilli tarihi yapının da yeraldığı 39’u Bakanlar Kurulu kararıyla başlatılan çalışmayla kamulaştırıldı. Tescilli Tarihi Damlacık Camii yıkılmayacak. Bölgenin tarihi yerleşim yeri olması 2. derece ve 3'üncü derece arkeolojik sit kararları bulunması nedeniyle inşaatlar öncesi güzergah üzerinde Kazı Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü, yaptıkları incelemelerin raporlarını İzmir 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na bildirdi.


MEZAR KALINTISI VE SERAMİKLER HEYELANLA GELMİŞ

Tünel ağzının ön bölümü olan Arkeloji Müzesi’nin altındaki bölgede ilk arkeolojik kazıyla ilgili rapor hazırlandı. Burada mezar kalıntıları ve seramik parçaları bulundu. Ancak Kazı Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü bulguların yerleşik bir yapının olmadığı ve yamaçlardan heyelan veya başka nedenlerle bu bölgeye kaymış olabileceği yönünde rapor verdi.

BULGU KAYBI İÇİN ÖNLEM

Buna karşın özellikle yıkılacak binaların altında olabilecek tarihi bulgular için önce son teknolojik aletlerle yeraltının fotoğrafı çekilecek. Buralarda da arkeolojik kalıntı çalışması yapılacak. Kazı Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü yetkilileri inşaat süresince de herhangi bir bulgu kaybı yaşanmaması için 24 saat gözlemleme çalışması yapılacağını Koruma Kurulu’na bildirdi.

ÜNİVERSİTE VEYA UZMAN ODADAN RAPOR ALINACAK

Öte yandan, tescilli tarihi Damlacık Camii ve tescilli eserler başta olmak üzere yıkılmayacak binaların güvenliği için yapılacak jet groud (zemine beton enjekte edilmesi) yöntemiyle ilgili müteahhit firmanın hazırladığı raporla ilgili de ilginç bir karar alındı. Koruma Kurulu, kendi bünyesinde bu raporu teknik olarak değerlendirecek bir uzman olmadığı gerekçesiyle, zemin etüdü ve inşaatın etkilerinin, jet groud sağlamlaştırma çalışmasıyla ilgili bir üniversite veya uzman İnşaat Mühendisleri Odası’ndan rapor istenmesine karar verdi.(DHA)

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası