Ege Postası
Geri

Konak'ta başörtüsü tartışması

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yönetiminde bir araya gelen belediye meclisinde başörtüsü tartışmaları ve kapatılan Özel İdare personeliyle ilgili açıklamalar gündeme damga vurdu. Cemevleri ile ilgili kritik bir düzenlemeye giden Konak Belediyesi’nde Başkan Pekdaş’tan oldukça sert açıklamalar geldi. BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI
Konak'ta başörtüsü tartışması
Haberler / Yerel Yönetimler
2 Şubat 2015 Pazartesi 20:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak’ta Cemevlerinin ibadethane sayılması ve diğer dini tesisler ile aynı imkanlardan faydalanması için AİHM tarafından verilen karar doğrultusunda yeni düzenlemeye gidildi. Buna göre, Konak Belediyesi ilçe genelindeki tüm ibadethanelerle eşit destek sunacak.
 

"Konak BDP'li o belediyeyle kardeş olacak"HABER İÇİN TIKLAYINIZ

AİHM MAHKEMESİ KARARINA GÖRE…
Konak Belediyesi’nde Şubat ayının ilk meclis toplantısında cemevlerine yönelik önemli bir düzenlemeye gidildi. Merkezi idarenin alevi açılımını referans gösteren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Hükümet de alevi açılımı yapıyor. Laik bir hukuk devletinde her inanç teminat altına alınmıştır. İbadethanenin sadece belli bir dine özgü görülmesi hukuk devleti ve laiklik ilkelerine uygun değildir. AİHM kararı doğrultusunda cemevlerinin de ibadethane sayılması için bu değişikliği yapacağız” dedi. AK Parti’nin çekimser kaldığı ve oy kullanmadığı karar hakkında söz alan Grup Başkanvekili Ömür Şanlı ise “Hükümetin bu yönde bir düzenlemesi var. Biz bunu beklemek ve sonrasında karar vermek doğru olacaktır diye düşünüyoruz. Bu yüzden çekimser kalacağız” dedi. Karar CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi.
 
“ADALETSİZLİĞİ BU ŞEKİLDE KAPATAMAZSINIZ”
Meclis toplantısında geçtiğimiz ay büyük tartışmalara yol açan 15 eski Özel İdaresi personeliyle ilgili konuşan Başkan Sema Pekdaş, “Konak Belediyesi hiçbir çalışanını mağdur etmemiştir. Özel İdare’den gelen geçici işçilerle ilgili gerekirse yine cevap veririm. Her işçinin emeği için mücadele etmesi onurlu bir davranıştır. Özel İdare’nin geçici personelinin yaptığı mücadeleyi destekliyorum. Ama hedefleri yanlış. Birileri onları yanlış yönlendiriyor” dedi ve 5620 sayılı geçici işçi çalıştırılmasına dayalı 2007 yılında çıkartılan kanunla ilgili açıklamalarda bulunarak, “Yasaya göre geçici işçi çalıştırılmamız yasaklanmış. Bunun için izin almamız gerekir. Ama bu izni alabilmek için bizim mevsimlik işlerimiz, kampanya işlerimiz ya da orman yangını ile mücadele işimiz olması lazım. Ama Valilik bize muğlak ve kesin olmayan bir şekilde bu işçileri gönderdi. Siz bir ilçe belediyesine bu geçici işçileri gönderiyorsanız zaten onları işsiz bırakmışsınız demektir. Bu işçilerin iş akitlerini, sözleşmelerini belediye feshediyor diyemezseniz. Haksız bir gündem oluşturuldu. Bu yapay ve yanlış bir gündemdir. Özel İdare’nin tasfiyesindeki adaletsizlikleri bu şekilde kapatamazsınız. Bu şekilde göz boyayamazsınız. Bunu samimiyetle tartışmalıyız ki, çözüm bulalım. İş konusu, istihdam konusu siyaset yapılamayacak bir konudur” diye konuştu.
 
BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI YAŞANDI
Mecliste bir diğer kriz de dar gelirli öğrencilere yapılacak kültür ve sosyal yardımlar konusunda yaşandı. Belediyenin dar gelirli vatandaşların müze ve sinemalardan ücretsiz faydalanabilmesi amacıyla düzenleyeceği gezilerle ilgili olarak AK Parti grubundan “Hazırlanan raporun içeriğini göremedik. Çocuklar hangi filmleri izleyecekler bilmiyoruz. Onlar için hangi filmleri seçeceksini? Biz çocukların özgürce karar vermesini istiyoruz. İzleyecekleri filmler objektif seçilecek m? Gerekirse sinemaya gitsinler, biz biletlerinin parasını verelim” eleştirisine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’tan sert bir yanıt geldi. Şanlı’nın sözlerine “Siz bizim objektifliğimizden şüphe mi ediyorsunuz'” şeklinde karşılık veren Konak Belediye Başkanı Pekdaş, geçtiğimiz aylarda ilköğretim kurumlarına yönelik çıkartılan kılık-kıyafet düzenlemesini örnek gösterdi ve şunları kaydetti: “Bizde zorlama yoktur. Çocukları özgürce bırakalım, istediklerini seçsinler. İlkokula giden çocuklar da özgürce başörtüsünü seçsinler değil mi'” diye konuştu ve şöyle devam etti: “Her Çarşamba dar gelirli ailelerimizin öğrenci çocuklarını sinemaya götürüyoruz. Bunlar bizim çocuklarımız. Tanıtımını, duyurusunu yapmıyoruz. Bunlar bizim asli görevimiz. Bunun reklamını yapmıyoruz. Bu çalışmalara devam edeceğiz. Bunların hiçbirisinin propagandasını yapmıyoruz. Dar gelirli yurttaşlarımızın sosyal faaliyetlerine ne katkı sunabiliriz, bunun üzerinden manipülasyon yapmak zorlamadır.”
 
ŞANLI’DAN PAZAR ÇIKIŞI: BİR SABAH ANSIZIN MI AÇILACAK'
Diğer yandan meclis toplantısında bir diğer tartışma da ilçede yapılması planlanan yeni pazaryerleri ile ilgili yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı’nın “Hatay Pazaryeri ne zaman açılaca? Bir sabah ansızın m? Kolaycılığa kaçıyorsunuz. Yer istimlak edin” sözlerine tepki gösteren Pekdaş, “Konak’ta pazar yapacak arsamız yok. Belediyemizin böyle bir boş alanı yok. Ben kapalı pazaryeri yapmaya hazırım. Milli Emlak’ın boş arazileri var. Bize pazaryeri yapacak bu arazileri tespit edin. Siz AK Parti’li meclis üyeleri olarak bu milli emlak arazilerinin tahsisi konusunda yardımcı olun, halkımız için pazaryeri yapalım” şeklinde karşılık verdi.
 
CHP’DEN TEPKİ: AK PARTİ’Lİ MECLİS ÜYELERİNE TALİMAT MI GELDİ'
Üst üste gelen eleştiriler sonrasında AK Parti’li isimlere sert çıkan CHP’li meclis üyesi Zeki Günen “AK Parti’li meclis üyelerine daha sıkı muhalefet yapın şeklinde talimat mı geld? Burada muhalefet yapma adına bu şekilde atıp tutmayı doğru bulmuyorum. Ucundan, kıyısından her şeyi eleştirmek için eleştiri yapılıyor. Bunun karşılığı yok, bunu pazarlayamazsınız. Bu yöntemden vazgeçin. Özel İdare mallarının nerelere verildiğini, nasıl haksızlık yapıldığını tüm İzmir gördü. Bu konuda tek bir hamleniz olmadı. Özel İdarenin malları belediyelere verilmezken sesinizi çıkarmadınız, personelini neden işe almadınız diyorsunuz. O kadar duyarlıysanız işçileri diğer kurumlara kendiniz öneriz” dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası