Ege Postası
Geri

Konak'ta flaş soruşturma

Konak Belediyesi’nin Ağustos 2012’de meclis kararı ile belediye şirketi MERBEL A.Ş.’ye ayni sermaye olarak devrettiği benzin istasyonunun ihale ile satılması nedeniyle Sayıştay tarafından belediyeye şok soruşturma kararı geldi. Üçkuyular’da yer alan benzin istasyonunu Doğuş Holding’e bağlı kuruluşlardan Orta Gayrimenkul Yatırım Yönetimi Turizm A.Ş.’ye 56 milyon 640 bin TL bedelle satışını mercek altına alan Sayıştay, kamu zararına yol açıldığı gerekçesi ile eski belediye başkanı Hakan Tartan, meclis üyeleri, şirket yönetimi, belediye bürokratları ve şube başkanlarının savunmasını istedi.
Konak'ta flaş soruşturma
Haberler / Yerel Yönetimler
4 Haziran 2014 Çarşamba 08:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediyesi’nin daha önceki dönemlerde kiraya verdiği ve belediyenin mülkü konumunda olan Üçkuyular’daki bezin istasyonunun satışını inceleyen Sayıştay, konuyla ilgili olarak şok bir kararla soruşturma başlattı. Tesisin satışında 21 milyon 354 bin TL’lik kamu zararına yol açıldığı gerekçesi ile başta eski belediye başkanı Hakan Tartan olmak üzere, meclis üyeleri, MERBEL A.Ş. yönetimi ve belediye bürokratlarının yer aldığı toplam 31 kişinin savunmasını istedi. Parti içinde büyük tartışmalara yol açan ve CHP Genel Merkezi ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na kadar akseden konu hakkında satış krizini mercek altına alan Sayıştay, yapılacak inceleme sonucunda kamu zararı meydana geldiğine dair kesin karara vardığı takdirde ihalenin iptaline, belediyeye zimmet çıkarılmasına ve satış işlemine onay veren yöneticilerin yargılanmasını isteyebilecek.
 
ESKİ KADRONUN YARGILANMASI VE İHALENİN İPTALİ SÖZ KONUSU
2012 yılında alınan meclis kararı doğrultusunda Konak Belediyesi tarafından ayni sermaye devri ile belediye şirketi MERBEL A.Ş.’ye verilen Üçkuyular’daki benzin istasyonu ikinci defa krize yol açtı. Geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşen tartışmalı ihale sonrasında 56 milyon 640 bin TL bedelle Doğuş Holding’e bağlı kuruluşlardan Orta Gayrimenkul Yatırım Yönetimi Turizm A.Ş.’ye satılan tesise dair incelemede bulunan Sayıştay, satış işleminde 21 milyon 354 bin TL’lik kamu zararı olduğunu tespit etti. Üçkuyular pazaryeri ile ESHOT’a ait otobüs terminali bitişiğinde yer alan ve İstinye Park projesinin hayata geçirilmesi planlanan 3 bin 559 metrekarelik söz konusu arazinin rayiç bedellerinin altında satıldığına dair tespitte bulunan Sayıştay idaresi, eski belediye kadrosundaki 31 ismin yargılanmasının yolunu da açtı.




 
21 MİLYON TL KAMU ZARARI!
Söz konusu tesis alanının sadece arazi fiyatları dikkate alınarak satıldığını ve üzerinde yer alan işletmelerin getirisine bakılmaksızın fiyatlandırma yapıldığını belirleyen Sayıştay, İzmir 2’inci Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından yapılan değer tespitlerinde metrekare birim fiyatı 6 bin TL olan taşınmazın satışında 3 bin 850 TL’den işlem uyguladığını raporladı. Yaklaşık 21 milyon TL’lik kamu zararı tespit eden Sayıştay ayrıca, belediye meclisi kararı ile ayni sermaye devri yapılan akaryakıt ve LPG istasyonunun hukuka aykırı biçimde, meclis kararı olmaksızın şirket üzerinden satıldığına ve işlem için de Bakanlar Kurulu onayı alınmadığına kanaat getirdi. İmar planlarında ticarete açık olan ve akaryakıt ve LPG istasyonu olarak gözüken alan için uygulanan işlemde Belediye Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun dahil olmak üzere çeşitli yasalara aykırılılar belirlenen satışta ayrıca, KDV tutarı olan 8 milyon 640 bin TL’nin de belediye kasasına girmediğini belirlendi.
 
MECLİS ÜYELERİ DE YARGIYA GİTMİŞTİ
Diğer yandan, yol ve yeşil alan olarak kullanılması şartı ile kamulaştırılan taşınmazın amacı dışında kullanıldığı gerekçesi ile 30 vatandaşın satışın iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile belediyenin lehine İzmir 5’inci İdare Mahkemesi’ne açtığı davalarda da henüz kesin karar çıkmadı. Yine benzer şekilde AK Parti’li ve CHP’li meclis üyeleri de satışın iptali istemiyle 1’inci İdare Mahkemesi’ne giderek benzer bir yargı mücadelesi başlatmıştı.
 
AVM PROJESİ TAMAMEN İPTAL EDİLEBİLİR
Tüm bu gelişmeler ışığında Türkiye’nin en büyük AVM projesi olan İstinye Park’ın İzmir ayağı da belirsizlik içerisine girerken, projenin iptali de dahil olmak üzere çeşitli olasılıklar gündeme geldi. Sayıştay’ın vereceği karar doğrultusunda, alanın pazaryeri, ilçe garajı ve yeşil alan gibi kamusal hizmetler haricinde ve amacı dışında kullanıldığına karar getirilirse, taşınmazın yasa gereği hazineye devredilmesi söz konusu olacak. İhalenin iptali, Konak Belediyesi’ne zimmet çıkartılması gibi ihtimallerin de söz konusu olduğu satış işlemi hakkında, geçmiş dönemin belediye kadrosunda yer alan 30 ismin yargılanmasına karar verebilecek olan Sayıştay, söz konusu kamu zararı nedeniyle belediye başkanı dahil 30 kişinin Cumhuriyet Savcılığı’na sevkini isteyebiliyor. Bir diğer ihtimale göre, İdare Mahkemesi satışın iptalini isteyip, taşınmazın belediyeye geri verilmesini de isteyebilecek. Ayrıca Doğuş Holding’in AVM projesini hayata geçirmek için satın aldığı diğer parsellerden bağımsız olan alanın inşaat ruhsatına karşı dava açıldığı takdirde, AVM’nin yapımına başlansa bile inşaat durdurulabilecek.
 
KİMLERİN SAVUNMASI İSTENDİ'
Sayıştay denetçileri tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Konak Eski Belediye Başkanı Hakan Tartan, encümen üyeleri, Eski Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Akınbingöl, Eski Emlak ve İstimlak Müdür Vekili Kazım Çırak, yanı sıra taşınmazın devrine ret oyu veren meclis üyeleri de dahil toplam 30 kişinin savunmalarını bir ay içerisinde yazılı olarak iletmesi istendi.
 
TARTAN “BEN BENZİNCİ MİYİM'” DEMİŞTİ
Tartışmaların zirve yaptığı dönemde satış krizine dair meclis üyelerine açıklamada bulunan Eski Belediye Başkanı Hakan Tartan, satış işlemini savunarak, “Benzinliğin satışı hukuk kuralları çerçevesinde yapılan bir işlemdir. Benzinlik, gazino işleten belediye devri geçti. Belediyeler çok daha işlevsel, sosyal, halktan ve üreten anlamda hizmet veriyor. Bir kurumu, benzin istasyonu ile özdeşleştiren zihniyet bana yanlış geliyor. Belediye lokanta ya da benzin istasyonu işletir m? Bir benzin istasyonumuz daha var. Yasal sınırlar içinde onu da satacağım. Meclisin aldığı kararı uyguladım. Mahkemenin 23 milyon TL bedel biçtiği bir tesisi 56,5 milyon TL’ye sattık. Hem belediye hem devlet kazandı. Helal-i hoş olsun. Bu yatırımı en iyi şekilde nasıl değerlendireceğimizi gösterdik. Diğer benzin istasyonu ile ilgili satış sürecini de hemen başlatacağım. Ben benzinci miyi? Belediyeyim ben, bildiğim işi yaparım. Bu memlekette camiler satılıyor. Benzinliğin satılmasını çok olağanüstü bir şey gibi göstermek doğru değil” demişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası