Ege Postası
Geri

Konak'ta terör tartışması: AK Parti salonu terketti!

Konak Belediyesi’nin 2015 yılına ait faaliyet raporunun onaylandığı kritik meclis toplantısı AK Parti’li meclis üyelerinin protestosuna sahne oldu. Terör polemiği yaşanan oturumda CHP’li ve AK Parti’li üyeler arasında sert tartışmalar yaşanırken, gergin geçen toplantıda AK Parti’li meclis üyeleri salonu terk etti. Konak'ta terör tartışması
Konak'ta terör tartışması: AK Parti salonu terketti!
Haberler / Yerel Yönetimler
7 Nisan 2016 Perşembe 19:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş idaresinde gerçekleşen Nisan ayının son meclis toplantısına AK Parti ve CHP arasında yaşanan söz düellosu damga vurdu.

 AK PARTİ SALONU TERK ETTİ
Gergin geçen toplantıda AK Parti’li Ömür Şanlı’nın eleştirilerine yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Hamit Mumcu’nun Konak Kent Konseyi ile ilgili sözleri gerginliğe yol açtı. Şanlı’nın belediyenin Kent Konseyi’ne yönelik maddi destek sağlandığıyla ilgili çıkışına yanıt veren Mumcu, “Geçtiğimiz yıl 10 adet etkinlik yapacakken, ülkedeki kirli savaş yüzünden 5 tane etkinlik yapabildik. 7 Haziran sürecinden sonra istenilen sonuca ulaşılamayınca bir katliam başladı” şeklindeki konuşmasına AK parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı’dan “Terör örgütünü kınayamıyorsunuz, aranıza mesafe koyun. PKK’ya terör örgütü diyemiyorsunuz” şeklinde karşılık vermesi iki grup arasında sözlü atışmalar yaşanmasına sebep oldu. Gerginliğin devam etmesi üzerine AK Parti grubu salonu terk etti.


 
PEKDAŞ: ALGI OPERASYONU
AK Parti’nin salonu terk etmesine tepki gösteren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Son günlerde polemik yaratma modası başladı. Bu davranış da bunun devamı. Bölgemizde bir savaş vardır. Bu savaş elbette kirli bir savaştır. Biz Suriye’de ve bölgemizde yaşanan bu savaşın en büyük mağdurlarından biriyiz. Bunu çarpıtarak başka anlamlar çıkartmaya çalışmak, algılar yaratarak politikayı belirleyeceğiz demek demokrasiye zarar verir” şeklinde konuştu.  


 FAALİYET RAPORU KARARA BAĞLANDI
Mecliste oylamaya sunulan faaliyet raporu salonda kalan CHP’li üyelerin oyları ile kabul edildi.

“KILIÇDAROĞLU BAŞBAKAN OLSAYDI NE YAPACAKTINIZ'”
Tartışmalı geçen oturumun başında oylamaya sunulacak faaliyet raporları ile ilgili söz alan ve eleştirilerini dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı, hazırlanan raporlarda Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resimlerine yer verilmemesine tepki gösterdi. Şanlı “Türkiye Cumhuriyeti'nin başında aynı görevlerde bir Kemal Kılıçdaroğlu ya da Deniz Baykal olsa idi, onların fotoğraflarına yer verecek miydini? Konak Belediyesi’ne ait bu kitapçıklarda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun fotoğrafları da dikkatimizi çekti” dedi.

“SEMT PAZARLARI KAPATAN BELEDİYE OLARAK TARİHE GEÇECEĞİZ”

Konak Belediyesi’nin kaynaklarını etkin ve doğru kullanamadığını ve eşit hizmet ilkesinin sözde kaldığını aktaran AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı eleştirilerine şöyle devam etti: “Konak sokaklarına çıktığımızda talepleri görmezden gelinen, hizmete muhtaç mahalleler görüyoruz. Eşit hizmet diyorsunuz, ancak yatırımların da ilçenin belirli alanlarına odaklandığını görüyoruz. Her fırsatta yer sıkıntısı nedeniyle yeni tesis için alan bulmakta zorlandığınızı dile getiriyordunuz. Ancak taşınmazlarımızın listesine baktığımızda ilçemizde 99 hizmet binasına karşılık 121 adet ve toplamda 650 bin metrekareye ulaşan farklı büyüklüklerde arsaya sahip olduğumuzu görüyoruz. Elimizde böyle bir fırsat varken, buna karşılık neden hala pazaryeri yapamıyoru? Göreve geldiğinizden bu yana ilçenin en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi olan pazaryerleri ile ilgili Hatay'daki tesis haricinde temeli atılan ya da hizmete açılan bir yatırım yok. Üstü kapalı pazaryeri yapmak bu kadar zor m? Konak Belediyesi olarak semt pazarlarını kapatan belediye olarak tarihe geçeceğiz. Halkın bu taleplerine neden yanıt veremiyoru? Hatay'daki tesis büyüklüğünde 200 pazaryeri yapabilecek araziniz var ama tesis yapacak iradeniz yok. Elimizde bunca yer varken, neden yeni pazaryerleri yapmıyorsunuz'”

“29 EKİM’İ UNUTTUNUZ, AZİZ VUKOLOS BAYRAMI’NI UNUTMADINIZ”
Konak Belediyesi’nin milli bayramlara gereken değeri vermediğini savunan Şanlı, “İzmir'in en sorunlu ve hizmet anlamında en dertli metropol ilçeleri arasında yer alan Konak'ta festival, şenlik ve konser etkinlikleri bütün hızıyla devam ediyor. Ciddi bir azalma olduğunu görüyoruz ancak bu konuda tespit ettiğimiz bazı eksikler var. Özel Kalem Müdürlüğü'nce düzenlenen organizasyon seçiminde daha dikkatli davranmanızı talep edeceğiz. Toplam 16 etkinliğin altına imza atan belediyemizin tamamen ayrı bir kurum statüsündeki Konak Kent Konseyi'nin 4 etkinliğini organize ederek buraya kaynak aktardığını görüyoruz. Acaba kent konseyi doğrudan belediye bağlandı da bizim haberimiz mi yo? Diğer yandan, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim ve 10 Kasım gibi milli bayramları ve ulusal anma günlerini es geçen Konak Belediyesi'nin Aziz Vukolos Bayramı'nı unutmadığını görüyoruz.  Bu durumu da İzmirlilerin ve Konaklıların takdirine sunuyoruz. Uruguay ve Macaristan'dan gelen devlet adamları için özel organizasyon düzenlerken, ulusal bayramları ise unuttunuz. Belediye başkanı olarak vicdanınız rahat mı'”  diye sordu.

“VUR PATLASIN ÇAL OYNASIN” BELEDİYECİLİĞİ!
Geçen yıl sadece iki tesisin tamamlanarak hizmete açıldığını aktaran AK Parti’li Şanlı “Çivi dahi çakılmadığını görmek bizleri üzdü. 2015 yılında tamamlanan sadece iki tesis belediyenin vizyonunu da gözler önüne sermektedir. Koskoca Konak Belediyesi bunlarla mı yetinece? Halka sunacağınız başka hizmet yok m? Umarız bu yıl bir toparlanma yaşanır ve Konak halkına yakışır hizmetlerin altına imza atarız” dedi ve belediyenin "Vur patlasın çal oynasın" diyerek konser, seminer ve şenlik etkinlikleri ile günü kurtardığını savundu. Şanlı tespitlerine şunları ekledi: “Geçtiğimiz yıl içerisinde toplam 277 adet seminer, festival, şenlik, konser, panel, kokteyl ve film gösterimi düzenleyen Konak Belediyesi, yaklaşık 75 bin kişinin faydalandığı bu etkinliklere karşılık, yeşil alan fakiri ilçemizde sadece 5 adet parkı hizmete açmış, mevcut parklardan 23 tanesinde ise revizyon ve yenileme çalışması yapmıştır.”

“HÜKÜMET ENGEL OLUYOR BAHANESİNE SIĞINMAYIN”
Konak Belediyesi’ni proje fakiri olduğunu ve yaşanan sıkıntının bürokratik eksiklerden kaynaklandığını dile getiren Şanlı, “Elinizde bir projeniz olmadan İzmir Valiliği’nden nasıl maddi kaynak ve yardım talep edeceksini? Var olan projeler de anlaşılan o ki, havada kaldı... Diğer yandan, İzmir'de yerel yönetimlerin alışkanlık haline getirdiği "Ankara izin vermiyor", "Hükümet engel oluyor" şikayetleri bir algı yönetimidir. Hizmetin bahanesi olmaz… Konak'ta gerekli mercilerin onay vermediğinden ötürü ertelenen proje sayısı 2 iken, müdür değişikliği nedeni ile 1, projenin vaktinde hazırlanamaması ya da gecikmesi gibi sıkıntılar nedeniyle toplam 9 yatırım ise havada kalmış. Demek ki, iğneyi kendimize çuvaldızı da başkasına batıracağız. Gelelim kağıt üstünde kalan hayali projelere... İki yıldır bitmeyen atık yönetim planını bu sene hayata geçirebilecek misini? Plansız yapıların ve çarpık kentleşmenin önüne geçerek ilçemizin sahip olduğu doğal ve tarihi zenginlikleri bu yıl ortaya çıkartabilecek misini? İlçemizi bu sefer ulusal ve uluslararası anlamda ön plana çıkartıp sahip olduğumuz zenginliklerimizi dünyaya tanıtabilecek misini? Haksız rekabete yol açan, kaçak ve ruhsatsız iş yerleriyle ilgili şikayetlere son verip belli bir standardı yaratabilecek misini? Yeni yeşil alanlar oluşturup ilçemizde yeni yaşam alanları yaratabilecek misiniz'” dedi.

“22 MİLYON LİRA İLE HİZMET OLUR MU'”
Belediyemizin mali yapısını vasat olarak niteleyen AK Parti’li Ömür Şanlı, “Yüzde 80 başarı oranına ulaşan gelir tablosuna baktığımızda 233 milyon liralık bir kaynak beklerken, toplam 187 milyon 77 bin 541 lira tahsil edildiğini görüyoruz. İzmir'in en büyük merkez ilçesi Konak'ın gönlü bu kadar bol m? Yüzde 76'lık başarıya ulaşan gider tablosuna baktığımızda ise, ana unsurun personel maaşları ve mal ve hizmet alımları olduğunu görüyoruz. 233 milyon liralık harcama bütçesinden 177 milyon 831 bin 579 lira harcamışız. Demek ki, bir yılı daha kaybettik ve yatırımlar, projeler yine kağıt üstünde kaldı. Türkiye'ye örnek olması gereken Konak Belediyesi, bırakın yatırım yapmayı, personele maaş öderken bile 1 milyon liraya yakın açık vermiş. Asgari ücret artışları ve toplu sözleşme farklarını buna gerekçe olarak gösterebilirsiniz ancak, bütçesinin yüzde 80'e yakın kısmını maaş ödemeleri ve sabit harcamalara ayıran bir belediyeden başarı beklemek hayal olacaktır. 177 milyon lirayı aşan bütçenin 155 milyon liraya yakın kısmı bu ilçede günü kurtarmaya harcanmış, taş üstüne taş koyulmamıştır. Konak halkının sıkıntılarına çare olması için harcanan tutar ise sadece ve sadece 22 milyon lirada kalmıştır. Demek ki, İzmir'in kalbindeki Konak'ta geride kalan yıl içinde halka 22 milyon liralık bu kıt kaynak ile kör topal hizmet etmişsiniz. 2015'te kar etmişiz ancak hizmet etmemişiz. Yüzümüzü asıl Konak'a dönüp sırtımızı da körfeze çevirdiğimizde bu acı tabloyu, örnek olması gerekirken yerinde sayan ilçemizin bu içler acısı halini bir kez daha görüyoruz. Konak Belediyesi'nin çöp toplamak ve kaldırım yenileme haricinde görevleri olduğunu da sizlere hatırlatarak, belediyenin üzerindeki bu ölü toprağından bir önce kurtulmasını, acilen kendisine gelmesini diliyoruz. Tek başınıza hiçbir şey yapmadınız. Gelin bu ilçeyi hep birlikte yönetelim” diyerek sözlerine son verdi.

 CHP’DEN TASARRUF YANITI
Şanlı’nın “Vur patlasın çal oynasın belediyeciliği” şeklindeki sözlerine tepki gösteren CHP Grup Sözcüsü Zeki Günen ise bütçedeki gerçekleşme oranlarına dikkat çekti. Konak’ın parasının tasarruflu kullanıldığını dile getiren CHP’li Günen, yeni pazaryerleri için belediye mülkiyetinde uygun araziler olmadığını söyledi.

 “TASARRUF YAPILDI AMA İŞ YAPILMADI”
AK Parti adına söz alan Abdullah Siyahkoç, ise belediyenin harcamalarında tasarruf sağlandığı ile ilgili tespitlere ise şöyle karşılık verdi; “Hiçbir şey yapmayıp parayı kısmak yanlıştır. Gerçekçi olalım. İş bakımından bakınca iki tane yer yaptık. Başka bir şey yapmadık. Bizim derdimiz polemiğe girmek değil. İki proje yapmışız, bundan sonra ne yapacağız, bunu soruyoruz.”

 PEKDAŞ’TAN “ŞEFFAF BÜTÇE” VURGUSU
AK Parti’den gelen eleştirilere toplu yanıt veren Başkan Sema Pekdaş, “150 yıllık tarihi olan bir belediyeyiz. 2 bin 500’den fazla tescilli yapının olduğu bir bölgeyiz ve çok sayıda tarihi zenginliğimiz var. Konak birçok sorunu içinde barındıran bir kent. Esas işimiz tamirat ve tadilat, korumak ve güzelleştirmek. Meclisimizin belirlediği bütçeyi kullanarak iş yapıyoruz. Halkın bütçesi ile görevlerimizi yerine getiriyoruz. Bütçeyi de şeffaf ve hesap verilebilir şekilde harcadık” dedi. Pekdaş ayrıca, 2009 yılında 9 milyon 800 bin lira olan temsil ve ağırlama giderlerinin geçtiğimiz yıl yüzde 70 oranında tasarrufla 3 milyon 800 bin liraya kadar düşürüldüğüne dikkat çekerek, “Bizim kentimizdeki hemşerilerimizi mutlu etme görevimiz var. Kent Konseyi’ne katılımcılık gereği katkıda bulunmak zorundayız. Bizimle birlikte çalışan tüm personelimize teşekkür ediyorum. Bütçeyi belirleyen meclisimize de teşekkür ediyorum” dedi.






 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası