Ege Postası
Geri

Kordon'da bisiklet sefası başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kıyı Tasarım Projesi kapsamında 5 etapta yürütmekte olduğu çalışmalar içerisinde en merakla beklenen bölüm olan “Bisiklet Kenti İzmir” projesinde sona gelindi. Proje çerçevesinde inşa edilmeye başlanan bisiklet kiralama istasyonları ile modern park yerleri tamamlanma aşamasına gelirken, İzmirliler sahil şeridinde yer alan istasyonların hizmete açılması ile birlikte Kordon’da bisiklet keyfi yaşayacak.
Kordon'da bisiklet sefası başlıyor
Haberler / Yerel Yönetimler
9 Ocak 2014 Perşembe 11:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmirlileri denizle buluşturmak amacı ile “İZMİRDENİZ” olarak da adlandırılan Kıyı Tasarım Projesi’nde çalışmalarına hızla devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, projenin en merakla beklenen kısmı olan bisiklet istasyonlarında son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde İzmir sahillerinde yer alan dijital sistemle donatılmış bisiklet istasyonları ve park yerlerini açmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 40 kilometrelik kısmı sahil şeridinde olmak üzere, toplam 65 kilometrelik kesintisiz bisiklet parkuru ile hizmet verecek.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE AÇILIŞI YAPILACAK

Bostanlı ve Sasalı Doğal Yaşam Parkı arasında başlatılan ücretsiz bisiklet turlarının vatandaşlar tarafından büyük ilgi görmesi üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kıyı Tasarımı projesinde bisiklet severleri de unutmadı. Toplam 135 kilometrelik bisiklet yolu hedefine emin adımlarla ilerleyen Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda gelen yoğun talepleri de geri çevirmedi ve kiralık bisiklet uygulamasını İzmir sahillerine taşıma kararı aldı. İşletmesini belediyeye bağlı firmalardan İZULAŞ A.Ş.’nin üstlendiği bisiklet istasyonları için çalışmalarını yüzde 90 oranında tamamlayan belediye, önümüzdeki günlerde bisiklet severler ile buluşarak mutlu haberi ilk elden vermeye hazırlanıyor.

29 İSTASYON, 311 BİSİKLET, 439 PARK YERİ

Bisiklet kullanımını arttırmak amacıyla hayata geçirilen “Bisiklet Kenti İzmir” projesinin ilk etabını oluşturan bisiklet kiralama istasyonları ile modern park yerleri önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. Mavişehir-İnciraltı Öğrenci Yurtları arasında kalan güzergahta yer alan 29 bisiklet kiralama istasyonunda yürütülen çalışmalar son aşamaya geldi. İhale kapsamında satın alınan ve istasyonlar bünyesinde bulunan 439 özel kilitli park yerinde kullanılacak olan 311 bisikletin büyük kısmı yüklenici firma tarafından teslim edilirken, yapılacak dış yüzey kaplamasından ardından bisikletler yerlerini alacak. Proje kapsamında toplam 350 bisiklet park yeri de istasyonlar bünyesinde yer alacak ve böylece evine ve iş yerine giden bisiklet kullanıcıları da, bisikletlerini rahatça kendilerine yakın olan bölgelere park edebilecek. Tamamlandıkça kısım kısım açılması öngörülen kiralama istasyonları içerisinden, ilk etapta Göztepe İskele, Konak İskele, Kordon ve Mektupçu’da yer alan noktalar yapılacak istasyon giydirmelerinin ardından İzmirlilerin kullanımına sunulacak.



KREDİ KARTI KULLANILABİLECEK

Sistem içerisinde ilk sayılabilecek bir yeniliğin altına da imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kiralama noktalarında bulunan KİOSK’lardaki Pos cihazlarından kredi kartıyla ve park yerlerinden alınabilecek üyelik kartıyla bisiklet kiralanabilmesine imkan tanıyacak. Alınan bisikletler, herhangi bir istasyona iade edilebilecek ve kullanım süresine göre belirlenecek bedel kredi kartından tahsil edilebilecek. Sisteme üye olan kullanıcılar ise bir kez kredi kartıyla kiralama yapıktan sonra diğer kullanımlarında şifreyle kiralama yapabilecek. Bilgilendirme panoları sayesinde de hangi istasyonda uygun bisiklet ile boş park yeri bilgisine ulaşılabilecek. Bisikletlerin çalınmasına karşı da GPS (Uydu takip sistemi) ile önlem alacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, istasyonlara yerleştirilecek güvenlik kameraları ile park edilen bisikletleri koruma altına alacak.

KARBİS DE SİSTEME ENTEGRE OLACAK

Uygulamayı sahil şeridinin tamamına yaymayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda Karşıyaka’daki KARBİS gibi benzer sistemleri de projeye dahil edebilmek amacı ile ilçe belediyeleriyle yürüttüğü görüşmelerde de son aşamaya geldi. İlerleyen yıllarda sahilde yapılacak terminaller ve park yerleri daha sonra kent genelinde de yaygınlaştırılacak. Projenin ikinci aşamasında ise, toplu ulaşıma entegrasyonu sağlamayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bisikletlerin Avrupa’da olduğu gibi kent içi trafikte kendilerine ayrılmış bir şerit dahilinde ve standartlara uygun olarak kullanımını da sağlayacak. Daha önceden İstanbul, Fatih, Odunpazarı ve Antalya Belediyeleri’nde benzer sistemi kuran Baksi firması tarafından yürütülen proje kapsamında hizmete alınacak olan bisikletler, kıyı tasarım projesinin de tamamlanması ile kesintisiz bisiklet parkuru olacak mavi şeritli özel yollarda kullanılabilecek. Diğer yandan, kesintisiz bisiklet kullanımı için Alsancak Garı ve Melez Rekreasyon Alanı arasında kalan liman viyadüklerinin kullanımı için de Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü ile temaslarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, gerekli uygulama izinleri geldiği takdirde, bu noktalar arasında kalan yolu da mevcut sisteme dahil edecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası